Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Basescu pleaca la razboi
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Ce nu au celelalte partide, cu exceptia PD-L? Un presedinte. Dispus sa joace pe cartea partidului sau, inca din alegerile locale. Iar in viitor, care va fi singurul candidat prezidential ce va dispune de un partid puternic si ultradisciplinat? Raspunsul este la fel de simplu. Traian Basescu.
Aceasta dubla relatie functioneaza dupa modelul pedalelor de bicicleta. Cand credibilitatea de care se bucura seful statului este mare, aceasta ridica treptat si forta electorala a partidului. Cand credibilitatea presedintelui scade vertiginos, partidul poate, la randul sau, intoarce roata si duce sus pedala prezidentiala. Ce inseamna, pana la urma, localele, a caror campanie a si inceput? In final, o distributie politica a primarilor, a consilierilor si a presedintilor consiliilor judetene. Scorul va reaseza pe harta politica a Romaniei partidele, in functie de forta organizatiilor in teritoriu. Noua configuratie va genera rezultatul alegerilor parlamentare din toamna. Iar acesta, la randul sau, va influenta decisiv alegerea, in 2009, a unui presedinte. Si in tot acest mecansim care pare complicat dar nu e, Bucurestiul, cel mai puternic electorat sub aspect numeric, educational si financiar, va juca un rol cheie. Ce nu-i poate fi indiferent sefului statului. Cand va porni Basescu la razboi? Si cum va proceda?
Constitutia Romaniei nu-i permite sefului statului sa fie jucator. Cu atat mai putin in timpul campaniei electorale. Legal, rolul sau este redus la cel de simplu spectator. Si, cel mult, de alegator individual. Dar Legea fundamentala a Romaniei este o haina prea stramta pentru actualul sef al statului. Ea va plesni la incheieturi. Basescu va fi jucator. Recentul atac brutal impotriva presei a fost doar o simpla reglare a focului de artilerie declansat de Cotroceni. Azi, maine, poimaine, vocea electorala a sefului statului va rasuna. Dupa care se va declansa vacarmul tonomatelor prezidentiale. Daca va urma o perioada de acalmie, ea va fi inselatoare. Si atunci, din nou, se va auzi vocea presedintelui, chiar inainte de scrutin. De primul si de al doilea. In esenta, cred ca in aceasta luna vor exista trei varfuri de sarcina. Este limpede ca Traian Basescu se va feri sa intervina in mod direct si brutal in optiunile electoratului. El va folosi, in schimb, diferite teme aparent neelectorale, dar cu impact puternic asupra alegatorilor. Starea educatiei, situatia pensionarilor, controlul asupra averilor, Parlamentul care se vrea mai curat, o presa nesupusa mogulilor si asa mai departe. Prilejul va fi oferit de agenda prezidentiala, care ii permite lui Traian Basescu sa atace public diferite teme, sa participe la mese rotunde si simpozioane si sa faca vizite asa-zis neelectorale in teritoriu, in timpul campaniei. Desi credibilitatea sa a scazut vertiginos in ultimul an, el continua, in calitatea pe care o are de sef al statului, sa se bucure de cel mai mare rating pe posturile de televiziune. Prin intermediul acestora, vocea sa va fi auzita, iar tonomatele prezidentiale o vor amplifica. Informatiile de care dispune seful statului, prin intermediul comunitatii de informatii, vor fi si ele utilizate subtil in scopul compromiterii adversarilor PD-L, secondate, cat se poate, de DNA si Parchet. Desigur, nu Basescu va face dezvaluiri. Acestea vor fi pompate catre opinia publica prin intermediul altora. Politicieni ori oameni din presa. Singura grija a lui Traian Basescu va trebui sa fie aceea de a nu incalca in mod flagrant interdictia constitutionala de a se transforma in vector electoral. Pentru ca, altfel, mecanismul pedalelor de bicicleta poate fi blocat de adversarii sai. Prin suspendare.
Razboiul pentru Bucuresti si pentru celelalte localitati, precum si alegerile parlamentare din toamna vor da un rezultat, in linii mari, previzibil. Aceeasi clasa politica, in niciun fel diferita, va conduce si in viitor Romania. Si poate ca nici nu se poate altfel. Cum ar putea partidele sa scoata din palarie, peste noapte, numai si numai fiindca avem o lege a uninominalului, oameni noi? Cainii latra, caravana trece.
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Importanta parcarilor si a Luxtenului pentru Elene   de Nituc
Mos Tagirtza si politichia sau baba si mitraliera !   de Arogantu'
SRS ii tot da cu Constitutia ...   de Hantzy
Razboiul pentru Bucuresti????   de rianna
Intoxicatie basesciana, gura de aer liberal   de gigimuschi1
atentie pdl ne intoxica din nou !   de escu
Domnule Silviu Dumitrescu   de Hantzy
A descoperit si S R Stanescu apa calda.   de Andrei Ovidiu
Basescu pleaca la razboi ?   de alwis46
Basescu - marinar, ci nu zeul marilor!!!   de Irina22
Corectie titlu,ca ma rad ..filozofii..!Cititi legat va rog:vizualizati si avertizati!   de LENIO
Dle SRS,ni-l "vizualiza-ti" pe bune,sau ne avertiza-ti ?   de LENIO
comando cotroceni   de un apolitic
campanie mascata   de andreeav
Cu sau fara Ba-secu, PD minus L nu va castiga nici primaria capitalei, nici alegerile generale !   de Raquel
Ticalosii.   de rosu ovidiu
ALERTA:Cultura politica in Romania   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Buldozerul de carton    2008-05-03
  Operatiunea urechea    2008-04-26
  Numele primarului general    2008-04-25
  Misteriosul numar doi    2008-04-19
  Efectul Stalingrad    2008-04-17
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11950 sec.