Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari
-- Trupele speciale ale Politiei Judetului Covasna au intervenit pentru a preveni un macel intre zeci de persoane care au iesit in strada in urma unui conflict spontan
Un scandal de proportii, in care au fost implicate aproximativ 50 de persoane - romi si maghiari - a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute in localitatea Capeni, judetul Covasna.
Un conflict spontan, izbucnit la un local din sat, intre doi romi si proprietarul barului a fost scanteia care a aprins spiritele intre cele doua comunitati aflate intr-o disputa mai veche. Marius A., de 24 de ani, din Capeni si Csaba R., de 26 de ani, din Sf. Gheorghe, fara forme legale in Capeni, l-au imbrancit pe patronul barului, dupa ce au baut mai mult timp in localul acestuia. Proprietarul, impreuna cu alti sapte barbati din sat, i-a dat pe tineri afara si i-a urmarit pana in colonia de romi. Scandalul s-a stins insa repede si oamenii s-au intors la casele lor, neavand loc vreun incident. Cateva ore mai tarziu insa, maghiarii si-au amintit de disputele mai vechi pe care le-au avut cu romii si au decis ca a venit momentul sa-si faca singuri dreptate si sa nu-i mai tolereze pe tiganii care le fura produsele agricole de ani de zile. Astfel ca s-au adunat mai multi si i-au "vizitat" pe romi, i-au atacat cu pietre si au spart geamurile catorva locuinte. Vazandu-se atacati in propriile case, nici romii nu s-au lasat mai prejos si au sarit la bataie, inarmati cu furci, coase si cutite, amenintandu-i cu moartea pe atacatori. Aproape 50 de persoane s-au adunat la scandal fiind foarte aproape de a se incaiera. Conflictul a fost aplanat dupa aparitia in zona a echipajelor de interventie rapida si a politistilor, care au condus 12 persoane la sectie pentru audieri. Nici o persoana nu a fost ranita in urma scandalului. Purtatorul de cuvant al IPJ Covasna a declarat ca cercetarile sunt continuate de politistii Serviciului Politiei de Ordine Publica sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si distrugere.
Negocieri mediate de politisti
Inspectoratul Judetean de Politie Covasna a instituit in zona satului Capeni un dispozitiv de ordine speciala, iar de astazi, autoritatile locale vor identifica problemele celor doua comunitati, iar politistii vor media negocierile dintre cele doua parti, pentru a preveni aparitia unor noi dispute. In zona exista o stare conflictuala mai veche intre cele doua comunitati. Cetatenii maghiari din sat sunt nemultumiti ca romii din Colonia Capeni nu lucreaza, nu au acte de identitate si incalca frecvent legea, fura alimente, bunuri si produse agricole, si intra cu animalele pe terenurile lor. Intre romi si maghiari au avut loc mai multe scandaluri de-a lungul timpului, cel mai important petrecandu-se in vara anului trecut, in localitatea brasoveana Apata, cand 200 de romi si 150 de maghiari s-au incaierat dupa mai multe conflicte intre comunitati. Trei oameni au fost raniti si mai multe case ale romilor au fost distruse in urma incaierarilor.
Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
conflict international   de vladimkir
Solutie simpla...   de JohnGreen1
Un nou Hadareni ?   de FB
Trebuia sa-i lasati ''in pace''    de bongos
A r h i v a
  Politist beat la volan    
  Criminalul Ingo Opris in fata instantei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00974 sec.