Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Jazz-Rock
Paunescu, mai tare decat Ceausescu!
-- Cunoscutul chitarist de rock Adi Ilie, care a cantat cu Iris si Voltaj, acum stabilit in Statele Unite, continua seria rememorarilor. In episodul de fata, care va starni - cu siguranta - reactii, Ilie trece in revista marile nume implicate in rock, in perioada comunista, unele dintre acestea prea devotate sistemului, precum Petre Magdin, Mihai Tatulici, sau poetul Adrian Paunescu. Reamintim ca declaratiile ii apartin, in exclusivitate lui Adrian Ilie, iar pe cei citati, in caz ca nu sunt de acord, ii asteptam cu declaratii in pagina de rock a ziarului. (L.I.)
Din Marfar in Iris
"Drumul meu muzical a inceput, asa cum am spus in episodul precedent, in liceu, cand am format trupa Ficus. Apoi am facut Marfar cu Vali Neamtu, Mihaita Stanciu si Alexandru Dima. Dupa armata am refacut Marfarul, unde l-am adus la tobe pe Traian Sasu, mai apoi venind si Clement Iordanescu.
Sorin Chifiriuc mi-a propus sa cant in Domino. El plecase de la Iris, unde iesise scandal intre el, Ion Olteanu si Lucian Chivu. Dupa doar cateva luni, bateristul Radu Raducanu a plecat, iar eu am primit oferta de la Mircea Muscaliu sa vin la Iris pentru ca Ion Olteanu plecase la Rosu si Negru. Asa ca m-am dus la Iris. Primul mare concert a fost la Teatrul de vara <<23 august>> unde am avut un succes enorm. Acolo a inceput nebunia si minute in sir s-a strigat << Iris >>. Am inceput sa compun. Se nastea monstruoasa coalitie dintre mine si Minculescu, pentru ca piesele ce le faceam i se potriveau ca o manusa. Asa au aparut: Cine ma striga in noapte, Valuri, Pamintul il cuprind, Calatorul. Dupa o luna, Nelu Dumitrescu a plecat si el la Rosu si Negru, fara sa ne spuna nimic.
Dorea sa cante mai profesionist, ceea ce a si reusit, dar nu avea nici pe departe bucuria pe care o avusese pe cand era in Iris. L-am adus pe Gelu Stefan pe tobe si am vrut sa schimb numele Iris pentru ca nu mai era nici un membru vechi. Publicul a refuzat alt nume si minute in sir s-a scandat <<Iris>>. Trupa era formata din Minculescu, Anton Hasias, Gelu Stefan si eu, plus Mircea Muscaliu - impresar.
Dupa Gelu Stefan l-am adus pe Vali Neamtu. In trupa noastra si-au facut aparitia, la propunerea lui Aurel Gherghel, Dida Dragan si Florin Ochescu, sotul ei de atunci. Fostul sot al Didei era Petre Magdin, care era senzational de gelos. Asa se face ca Magdin impreuna cu Mihai Tatulici au pregatit la emisiunea pentru tineret un film intitulat <<Unde va trimiteti copiii>>, aratand aspecte din concertul nostru de la Polivalenta, unde eram prezentati ca elemente negative ale societatii.
Emisiunea incepea cu Minculescu mare pe tot ecranul, in costum de piele, avand stativul ridicat in maniera lui David Coverdale. Impactul a fost unul maret pentru noi si dezastruos pentru Tatulici si Magdin. Tot ce s-a vrut rau a devenit peste noapte bun. Am trezit si mai mult curiozitatea celor ce nu ne cunosteau, iar cei ce stiau ne iubeau si mai mult. Asa ca am avut de intampinat probleme cu salile UTC-ului. Am ajuns la CC al UTC in cabinetul lui Nicu Ceausescu, unde ne-am certat cu Bontas si am fost interzisi. Am fost salvati in cele din urma de buna mea prietena Paunita Ionescu, care a intervenit la Nicu Ceausescu. Pe atunci, in trupa Iris nu exista nici un Nelu Dumitrescu, Marti Popescu sau Ion Olteanu. Asta nu s-a dorit sa se stie."
"Dupa aceea, Iris a plecat in Rusia cu Andrei Orban (Metropol) ca inlocuitor al meu, deoarece eu voiam sa plec in RDG, iar Dida si Ochescu m-au scos de pe lista de la pasapoarte imediat, nesocotindu-mi rugamintea de a astepta cinci zile. Dupa Rusia, Cristi si Mircea m-au luat si am refacut Iris aducand doi studenti si pe Nicky Dinescu. Am cantat pe rupte si am adus din ce in ce mai multi oameni la concerte. Atunci am fost contactat de Nelu, Nutu si Marti Popescu. Doreau sa revina in Iris, fiind dati afara de Chifiriuc si de Liviu Tudan. Era trupa lor la urma urmei si au fost reprimiti. Am renuntat la Nicky, care a inteles situatia, dar eu m-am simtit vinovat fata de acest om care ma ajutase.
Am inceput sa cantam si treaba mergea de minune. La scurt timp am fost luati pe sus de catre Adrian Paunescu in Cenaclul Flacara. Insa nu inainte de a rata un contract pe 6 luni in RDG din cauza lui Misu Cernea, care nu a ezitat sa spuna ca mie si lui Nutu nu ne ies vizele, pentru ca el sa plece in locul nostru cu Sfinx. Eram cu Mihaela, care-mi este sotie de 26 de ani. Ma hotarasem sa plec din acel anturaj. Apoi am fost influentat de cele ce se petreceau in Flacara. Acolo, Florian Pittis, Dumnezeu sa-l ierte!, ne spusese sa mergem in limita timpului nostru liber, pentru ca altfel vom fi distrusi. Mare dreptate a avut. El a parasit Cenaclul Flacara in urma unui conflict direct cu Paunescu pe marginea unei beri. Florian Pittis putea fi acuzat de multe, dar nimeni nu l-a vazut urcand pe scena beat."
Poetul in chiloti tetra
"Cand am coborat din autocar in Poiana Brasov, Medar si Balacciu (un fel de potera a lui Paunescu) s-au apropiat de mine si mi-au spus ca trebuie sa imi trimit nevasta acasa. Dupa o serie de injuraturi de mama, Paunescu m-a chemat la el de urgenta. Balacciu, un fost director pe la radio, bataus cu simbrie, dulaul de paza al poetului, a inchis usa violent in spatele meu. O doamna care il insotea pe Paunescu era intinsa pe un divan, sumar imbracata, stand cu mana sub cap si meditand. Aveau o masa uriasa cu toate bucatele lumii pe ea. In fata mea a aparut poetul doar in niste chiloti tetra uriasi. Imagine de-a dreptul comica, dar care arata lipsa de respect. M-a injurat din nou si mi-a atras atentia sa nu-l mai pun in gura prostilor. Da, prostii erau membrii Cenaclului. L-am rugat ferm sa nu ma jigneasca si sa inteleaga ca sotia mea nu va pleca de acolo fara mine. I-am spus, ca si Pittis, ca nu sunt sclavul sau soldatul nimanui. Dupa aceasta, toti membrii Cenaclului si-au trimis sotiile acasa, mai putin eu. Am fost platit cel mai prost din trupa si totusi luam 595 de lei pe zi - o suma ce sfida salariile din tara. Imi aduc aminte ca am ajuns cu Flacara la Plopeni, unde am fost invitati la masa. Dupa ce am vazut pietele goale, cu oameni tacuti in statii pe o ploaie mocaneasca, am intrat in marea cladire a Partidului unde am fost invitati la o masa ca-n povesti. Am iesit repede la o tigara.
Langa mine a aparut un om cu care am devenit bun prieten. Era Dinu Olarasu, un poet de exceptie, un om sarac din Resita. Ne-am privit si am inteles ca aveam acelasi motiv de a fi acolo. Nu am mancat nici eu, nici el."
Soldati credinciosi sistemului
"Adrian Paunescu a avut totusi merite incontestabile. Un poet talentat care a pus in miscare un motor alimentat cu bani multi pentru a crea soldati credinciosi sistemului. Acolo au fost cam toate valorile romanesti ale timpului. Cenaclul era poarta de lansare a lui Nicu Ceausescu. In momentul in care s-a strigat mai tare Paunescu decat Ceausescu, s-a pregatit debarcarea acestui om. El a fost acuzat de evaziune fiscala, de folosirea politicii Partidului in scopuri personale, si chiar de corupere de minori (de catre Emil Bobu si Ion Dinca). Paunescu l-a amenintat ca va deveni peste noapte disident, asa ca l-au lasat in pace.
Cred ca ma voi hotari intr-o zi sa vorbesc de cele ce s-au intamplat pentru ca asa Paunescu va scapa de ocara. Paunescu a luat un interviu membrilor formatiei Iris in Flacara, prin care a dorit sa arate fanilor ca el nu are nicio vina ca cea mai iubita formatie din Romania anilor '80 urma sa se desfiinteze - o formatie care canta pe mai nimic si care umplea de bucurie inimile oamenilor. Astia eram noi pana la un punct, in care banul avea sa-si spuna cuvantul."
(va urma)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Da mr. Zaharia.   de Aladin
Are dreptate !   de Zaharia2
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01220 sec.