Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Shakespeare in atelier
-- Festivalul dedicat "Marelui Will" continua astazi la Bucuresti cu "Marele Inchizitor" al lui Peter Brook
Inceput pe 28 aprilie la Bucuresti si pe 1 mai la Craiova, Festivalul International Shakespeare, ajuns anul acesta la cea de-a VI-a editie, se afla in plina desfasurare. Dupa "Troilus si Cresida" in regia lui Declan Donnellan, prezentat in deschiderea festivalului atat la Bucuresti, cat si la Craiova, au urmat in acest weekend doua reprezentatii, in Piata George Enescu cu "Macbeth - Who Is That Bloodied Man?" in regia lui Pawel Szkotak din Polonia. Si incepand de astazi, timp de trei zile, la Teatrul Odeon se va juca "Marele Inchizitor" in regia lui Peter Brook, al Teatrului Bouffes du Nord din Paris. Aceasta editie a Festivalului este organizata sub genericul "Mari regizori, mari teatre ale Europei si ale lumii".
Festivalul International Shakespeare a fost deschis, luni seara, la Bucuresti, de Emil Boroghina, directorul artistic al manifestarii, Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova, Mihaela Paun, directorul ArCuB, Romeo Pop, presedintele Comisiei de Cultura din Primaria Municipiului Bucuresti, si secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), Demeter Andras. "Este o editie la care majoritatea publicului nu sunt specialisti, ci oameni care merg la casa de bilete pentru a vedea spectacolele. Evenimentele sunt dedicate contribuabilului", a spus Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova, organizator al evenimentului, alaturi de Fundatia Shakespeare.
De asemenea, Emil Boroghina a multumit celor care au venit sa vada spectacolul companiei Cheek by Jowl in cea de-a doua zi a Pastilor. "As vrea sa multumesc celor care au venit sa-i intampinam pe cei de la Cheeks by Jowl, una dintre cele mai importante companii de teatru din lume", a spus Boroghina, precizand ca este un festival "selectiv", care reuneste nume foarte importante ale teatrului international, el marturisind de asemenea ca "visa" la un astfel de festival in Romania inca din 1991. Si a trebuit sa treaca 17 ani pentru ca el sa devina posibil...
Desi nu a putut participa la deschiderea festivalului de la Bucuresti, Declan Donnellan a fost invitat la Craiova, pe 1 mai, pentru a i se decerna Premiul International Shakespeare, instituit incepand cu aceasta editie. Spectacolul pus in scena la Londra de Donnellan, "Troilus si Cresida", cu care compania Cheek by Jowl a venit in Romania, accentueaza laturile de comedie neagra ale textului shakespearian, "traducandu-l" in spatiu contemporan. Interpretata excelent de trupa londoneza, piesa lui Shakespeare este un fel de contra-poveste a lui Romeo si a Julietei, in care iubirea, in vechea Troie, aflata in plin razboi, se tradeaza cu aceeasi usurinta cu care astazi se fac si se desfac legaturile de amor in lumea mondena. De altfel, intreaga montare exploateaza spatiul monden contemporan, Paris si Elena fiind portretizati ca doua manechine intre doua sedinte foto...
In aceasta seara, incepand cu ora 18.30, in afara programului shakespearian, la teatrul Odeon va fi prezentata montarea lui Peter Brook (foto stanga) "Marele Inchizitor", dupa "Fratii Karamazov" de Dostoievski, cu Bruce Myers (foto dreapta) si Joachim Zuber. "Cheia, ca de obicei cand vine vorba de Peter Brook, este simplitatea." Estetica principala a piesei este aceea ca putin inseamna mai mult. Tacerea lui Christos, in timp ce Inchizitorul il informeaza ca omenirea este prea slaba pentru libertatea pe care el a incercat sa le-o daruiasca si ca Biserica si-a indreptat de mult alianta catre Diavol spune mai mult decat o mie de cuvinte.", scrie The Irish Times despre montarea lui Brook, prezenta ei la Bucuresti fiind unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din Romania.
La Festival vor mai fi prezenti, pana pe 18 mai, regizorul lituanian Eimuntas Nekrosius, cu proiectul "Trilogia shakespeariana", cuprinzand spectacolele "Hamlet", "Macbeth" si "Othello", realizate la Vilnius, regizorul rus Lev Dodin cu "Regele Lear", de la Malii Teatr din Sankt Petersburg, regizorul american Robert Wilson, in calitate de invitat special al festivalului, cu "Femeia marii" de Ibsen, un spectacol care se joaca la Milano si ale carui costume sunt semnate Giorgio Armani, Silviu Purcarete cu "Masura peste masura", sau one-man-show-ul "Nobile William" al actorului Michael Pennington de la Royal Shakespeare Company.
Festivalul include si o sesiune de shakespeareologie, simpozioane teoretice, lansari de carte, DVD-uri, casete cu cele mai insemnate creatii shakespeariene, iar in paralel vor fi organizate trei workshop-uri de regie-teatru conduse de regizorul si profesorul universitar David Esrig, insotit de Margareta Soerenson, unul dintre cei mai cunoscuti teatrologi din Suedia si din Europa.
Monica Andronescu 
 Afisari: 112  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Lebede si praf    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01086 sec.