Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Beciul ororilor din Amstetten
-- Scandalul monstrului din Amstetten, care si-a sechestrat si violat fiica timp de 24 de ani, continua sa ocupe spatii ample in ziarele din intreaga lume. Pe masura ce ancheta avanseaza, anchetatorii afla noi amanunte ingrozitoare despre tregedia care s-a petrecut "sub pamant". Josep Fritzl (73 de ani) a marturisit saptamana trecuta ca a sechestrat-o si violat-o pe fiica sa timp de 24 de ani, cu care a facut sapte copii, dintre care trei nu au vazut niciodata lumina zilei pana la eliberarea lor din captivitate. In tot acest timp, sotia lui Josep se pare ca nu a stiut nimic.
Fiica monstrului, Elisabeth Fritzl, cea care timp de 24 de ani nu a vazut lumina zilei, a disculpat-o pe mama sa, Rosemarie, afirmand ca doar tatal sau i-a adus de mancare in toti anii de captivitate, scrie revista germana Der Spiegel in numarul de sambata, referindu-se la ancheta in cazul de incest din Austria. Elisabeth ''a disculpat-o in mod clar pe mama sa in cursul audierii sale de catre politie'', scrie Der Spiegel in editia sa care va aparea astazi si care se refera la ancheta in acest caz. Ea a dat asigurari ca Rosemarie ''nu a stiut nimic de sechestrare si ca nu a avut de-a face cu ea. Doar tatal sau, si nimeni altcineva, i-a adus alimente si imbracaminte'', scrie revista. In cursul primilor noua ani de captivitate, respectiv in perioada 1984-1993, ascunzatoarea tinerei consta doar intr-o singura camera, ceea ce implica faptul ca "violurile repetate comise de Josef Fritzl" asupra fiicei sale au avut loc in prezenta primilor trei copii nascuti in 1988, 1990 si 1992 din relatia incestuoasa, scrie revista, citand marturiile lui Elisabeth.
Perioada foarte lunga de captivitate - 24 de ani - a inceput exact pe 28 august 1984, cand Josef Fritzl i-a cerut fiicei sale sa-l insoteasca in adapostul antiatomic pentru a-l ajuta sa duca acolo un bagaj greu, scrie revista. "Atunci a fost ultima zi cand ea a mai vazut lumina zilei". In primele doua zile, tanara, pe atunci in varsta de 19 ani, a fost legata cu catuse de un stalp. Apoi, in urmatoarele sase luni, probabil noua, Fritzl a legat-o cu o zgarda astfel incat sa poata ajunge numai pana la toaleta. Aceste afirmatii au fost negate de catre Fritzl in timpul primelor sale audieri, potrivit Der Spiegel. Revista germana reda apoi mai multe detalii in legatura cu precautia de care a dat dovada Fritzl pentru a nu trezi banuieli, mai ales cand a adoptat impreuna cu sotia sa trei copii nascuti in "beciul ororilor", dintr-o relatie incestuoasa cu Elisabeth: Lisa, Monika si Alexander.
Premeditare diabolica
Astfel, in 1993, Fritzl a adus la politie caiete vechi de la scoala ale lui Elisabeth, pe atunci data disparuta de noua ani, pentru ca autoritatile sa creada ca este intr-adevar scrisul de mana al lui Elisabeth intr-o scrisoare in care ea le cerea, chipurile, lui Josef si Rosemarie s-o ia in grija pe fiica lor Lisa. Copilul, nascut in adapostul secret cu noua luni mai inainte, fusese pus de Josef in fata usii casei, impreuna scrisoarea scrisa de Elisabeth sub constrangere. Dupa un an si jumatate, in decembrie 1994, cand "a aparut" in fata casei un alt copil (mica Monika), Josep Fritzl a fortat-o pe Elisabeth sa inregistreze un mesaj pe magnetofon, mesaj pe care el i l-a transmis prin telefon lui Rosemarie, care a crezut ca primeste un telefon de la fiica sa data disparuta. In 2002, cand s-a nascut Felix, ultimul dintre copiii lui Elisabeth, Fritzl ar fi decis de aceasta data ca nou-nascutul sa ramana in beci, "deoarece inca un copil la etaj ar fi fost prea mult pentru sotia sa Rosemarie", scrie Der Spiegel, citand in stil indirect procesul-verbal al interogatoriului lui Fritzl. Potrivit agentiilor de presa straine, autoritatile austriece au afirmat ca ceea ce a aparut ca fiind o nelegiuire a lui Fritzl s-a intamplat pe 19 aprilie, cand fiica cea mare a lui Elisabeth a fost internata in spital suferind de o infectie necunoscuta. Medicii, nedumeriti, au facut apel prin televiziune la mama fetei sa vina la spital, deoarece au nevoie de informatii despre trecutul medical al fetei. Fritzl a insotit-o pe Elisabeth la spital pe 26 aprilie, si atunci a iesit la lumina drama ei.
Monica BicA 
A r h i v a
  Premiera Vivaldi, dupa 278 de ani    
  METEO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00775 sec.