Ziua Logo
  Nr. 4222 de sambata, 3 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Desenele lui Stefan Caltia sunt expuse, de azi, in Biserica Evanghelica din Herina - Bistrita
Calcuri enorme intr-un monument
-- Apropiat de spatiul transilvan prin origine, dar mai ales prin preocupari, Stefan Caltia continua sa fie prezent in spatii diverse, in centre culturale diferite, intr-un contact permanent cu publicul.
Organizatorii expozitiei - Matei Caltia si Galeria Posibila din Bucuresti, alaturi de Galeria Arcade 24 a Uniunii Artistilor Plastici Bistrita - ii invita pe iubitorii artei la intalnirea culturala dintre desenele pe calc de mari dimensiuni realizate de Stefan Caltia si arhitectura romanica a Bisericii de la Herina. Evenimentul propune o serie de 16 desene intr-unul dintre cele mai frumoase monumente medievale transilvane, invitand, tocmai prin aceasta alaturare, la o noua perspectiva asupra lucrarilor si mai ales asupra contextului de expunere.
Situata pe dealul din nord-estul localitatii Herina, la 16 km de Bistrita, Biserica Evanghelica din secolul al XIII-lea domina imprejurimile, fiind amplasata pe dealul Hagau, cel mai inalt din zona, unde au existat exploatari de sare din vremea ocupatiei romane (numele localitatii provine din limba celta - „halina“ insemnand „sare“). Mai mult decat un proiect artistic, initiativa vizeaza si un context mai amplu, al recuperarii valorilor romanesti de patrimoniu, Biserica de la Herina facand parte din categoria monumentelor de prim rang in acest sens.
Alaturi de maestrul Caltia, oaspetii sunt chemati la o plimbare care completeaza vernisajul cu o iesire in aer liber, un concert de muzica medievala tarzie (formatia Trei Parale - Florin Iordan, Daniel Pop, Beatrice Iordan, Dinu Petrescu) si un monument istoric. Descinderea va continua la castelul Kornis din comuna Manastirea. Pentru cei care sunt familiarizati cu opera artistului, plimbarea la Kornis se va constitui intr-un nou prilej de a vedea sursa de inspiratie pentru celebrele lucrari „Calatoria Inorogului de Piatra“.
Deja la a doua editie, dupa expozitia „Vanzatorul de aripi“ (octombrie 2006, de la Muzeul de Arta din Cluj), conceptul de artweekend isi doreste sa ofere o experienta culturala diferita.
Vernisajul de la Herina este programat azi, la orele 11.00, expozitia ramanand deschisa pana pe 3 august.
(L.D.) 
A r h i v a
  Insemnari marunte    1 comentariu
  Opera Comica la Disneyland Paris    
  Ziua Poloniei    
  Chestii fara interes (I)    
 Top afisari / comentarii 
 Buldozerul de carton (2541 afisari)
 SPP a dresat lebede (2385 afisari)
 "Spaga Nastase" a explodat la Londra (1890 afisari)
 Guvernantii tolereaza genocidul alimentar (1854 afisari)
 Domnul Adrian Severin are memorie scurta (1687 afisari)
 Adevarul despre iubirea dintre Elena si Nicolae Ceausescu (4647 afisari)
 Actorul Patrick Swayze se pregateste sa isi incheie socotelile cu viata (4476 afisari)
 Secretul levitatorului a fost deslusit (3068 afisari)
 Tom Cruise s-a infuriat pe Oprah Winfrey cand l-a intrebat daca e tatal biologic al lui Suri (2861 afisari)
 Fiica monstrului din Amstetten povesteste, in premiera, atrocitatile la care a supus-o propriul tata (2834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01009 sec.