Ziua Logo
  Nr. 4222 de sambata, 3 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Am negociat cu Rusia, pot negocia si cu Consiliul General"
-- Candidatul social-democratilor pentru functia de Primar General vorbeste, intr-un interviu acordat ZIUA, despre planurile sale cu Bucurestiul: autobuze pentru scolari, parcari intre blocuri, o zona pietonala - "cea mai mare din Europa", pasaje supraterane pentru pietoni si masini. Diaconescu spune ca este curat la dosar si crede ca respectul pentru lege va reprezenta argumentul hotarator in competitia cu ceilalti candidati.
Este Cristian Diaconescu o surpriza pentru Bucuresti, cum v-a prezentat mass-media?
Vreau sa fiu o surpriza, in primul rand vreau sa pun accentul pe modele si idei pentru Bucuresti in dauna retoricii politice. Vreau ca si afirmatia de schimbare sa nu reprezinte un logo, un motto. Pentru ca imi propun cu tot manierismul campaniilor electorale sa ma concentrez pe aspecte si mesajele pozitive. Nu voi ataca pe nimeni si, din aceasta perspectiva, in naivitatea mea, cred ca vom avea o discutie pe idei si proiecte. Consider ca Bucurestiul nu are culoare politica in acest moment, este gri.
Cum veti convinge un bucurestean sa va voteze?
Propunand masuri de bun simt, plecand de la respectarea legii si mai ales aratand ca Bucurestiul, care este un iad in acest moment, poate fi schimbat si modul in care bucurestenii isi pot imbunatati modul de viata. Prin alternativa pe care pot sa o ofer bucurestenilor. Sub aspectul unei persoane care are respectul demnitatii legii, avand proiecte concrete. Primarul general nu trebuie sa isi propuna sa rezolve toate problemele. Ma voi baza pe specialisti, pe oameni care pot imbunatati din punct de vedere tehnic situatia din Bucuresti. Sub aspectul viziunii, strategiei, imi asum totala responsabilitate.
Schoolbus-uri
in cartiere
Care sunt principalele probleme ale Capitalei?
Traficul, birocratia si aplicarea legii. Aspectele sociale privind modul in care traiesc oamenii mai putin favorizati. Este important pentru un primar de stanga sa se adreseze marilor cartiere si elementele de mediu, care tin de poluare, spatiile verzi.
Cum rezolvati problema traficului?
Bucurestiul e un oras cu susul in jos. Traficul se concentreaza in centru si liniile de centura nu au capacitatea de a simplifica transportul. Mall-urile, ca nicaieri in Europa, institutiile administrative, uzine, depoul RATB se afla in centrul Bucurestiului. Aproximativ 20% din problemele de trafic sunt generate din cauza aprovizionarii la ore de varf. Sunt probleme absolut aberante care trebuie rapid eliminate. Cei care conduc Primaria nu au nici o idee din acest punct de vedere. Au fost cumparate 1000 de autobuze care nu pot fi folosite. Sa le folosim infiintand linii in cartiere pentru a-i ajuta pe parinti sa-si duca copiii la scoala. Aceste schoolbus-uri exista peste tot in Europa si trebuie sa apara si la noi. Vom gasi modalitati de a largi caile de circulatie, in acest moment se parcheaza absolut la intamplare. Tramvaiele si troleibuzele sunt mijloace sociale de circulatie si trebuie atent supravegheate. Vom construi, din banii Primariei, parcari intre blocuri pe domeniul public.
Grija la retrocedari
Ce se va intampla
cu spatiile verzi?
Nu vom mai construi in parcuri. Cand se pune problema retrocedarilor, Primaria se va ocupa serios sa apere domeniul public, pentru ca am senzatia ca exista un cerc vicios intre unele instante judecatoresti si Primaria Generala prin care se genereaza solutii de retrocedare absolut aberante. Nu voi ezita sa apelez inclusiv la exproprieri pentru utilitate publica pentru spatiile verzi.
Ce proiecte veti propune cetatenilor?
Avem doua proiecte. Unul este pentru reglementarea circulatiei in zona Piata Unirii si cheiul Dambovitei, inclusiv cu pasaje supraterane pentru pietoni si pentru automobile. Al doilea proiect este pentru crearea unei zone pietonale de la Piata Victoriei pana la CEC. Pentru prima voi prezenta si o macheta tridimensionala. In legatura cu zona pietonala e o chestie de suflet. Este o regasire a Bucurestiului antebelic cu micile restaurante, micile cofetarii. Vreau sa fac cea mai mare zona pietonala din Europa si sa fim mandri de o frumusete arhitecturala in mijlocul Bucurestiului. Din pacate, cand vin turisti straini nu le putem arata decat Casa Poporului.
Se simte un complex al PSD fata de Bucuresti tinand cont ca nu ati reusit sa il castigati niciodata?
Exista o reticenta. Din acest punct de vedere exista un prag psihologic sub aspectul aducerii stangii la conducerea Bucurestiului pentru votanti, dar si la noi in PSD.
Aveti sanse sa castigati Capitala?
Da. Unul din argumentele pentru care am fost trimis la aceasta candidatura. Tendinta din sondaje arata ca bucurestenii sunt exasperati ca cei de dreapta nu mai au solutii.
Veti reusi "sa treceti sticla" cu imaginea de diplomat
pe care o aveti?
Cred ca si un diplomat are posibilitatea sa fie credibil si sa comunice, inclusiv proiecte de administrare a Bucurestiului. Cred ca respectul pe care il am pentru lege va reprezenta un argument hotarator in a ma face ceva mai credibil decat ceilalti.
Fara dosare
Va fi o campanie murdara cu dosare scoase in ultima clipa? Vor fi atacuri la familie?
Nu familia mea este angajata in aceasta campanie, ci eu. Cei care cauta in dosare le spun ca nu au ce cauta, iar daca vor sa le improvizeze, le spun ca eu am drumul meu. In conditiile in care vor exista atacuri asupra familiei sunt gata sa le explic.
Aveti pregatit vreun dosar al unui contracandidat?
Nimic. Nici unul. Nu ma intereseaza.
Daca veti castiga credeti ca veti reusi sa colaborati cu un Consiliu General ostil?
Sunt convins ca ii voi determina sa nu fie ostili si sa colaborez cu consilierii generali si primarii de sector pentru ca in egala masura ca si mine au votul cetatenilor. Am negociat si cu Ucraina si cu Rusia, pot negocia si cu Consiliul General chiar daca este de alta culoare politica.
Tandemul cu Vanghelie, exclus
Veti actiona in tandem
cu Marian Vanghelie?
Nu mi-am propus sa actionez in tandem cu Marian Vanghelie. El candideaza pentru Primaria Sectorului 5 si Consiliul General. Isi va face propria campanie. Ne vom sprijini atunci cand va fi cazul. Nu voi face tandem ca idee cu nimeni.
Daca veti deveni primar,
iar PSD va castiga parlamentarele,
veti parasi Primaria?
Nu. Raman primar general. Va asigur ca nu voi face nici un fel de sceneta pentru a-mi motiva gestul.
De la CNSAS putem avea surprize?
Pe mine m-au verificat de patru ori pana acum. Eu si Mircea Geoana am lucrat in Ministerul de Externe. Va asigur ca daca exista cel mai mic element in ceea ce ne priveste, va asigur ca nu noi am fi condus procesul de integrare in NATO.
Ne spuneti ca ati fost verificat si in interior
si in exterior?
Da.
Analiza de dupa
Mitrea spunea ca filiala Cluj trebuie sa isi asume
un eventual esec?
Este obligatoriu, pentru coeziunea interna a PSD, ca dupa alegeri pe criterii clare si de comun agreate sa discutam caz cu caz ceea ce va reprezenta rezultatul fiecarei organizatii. Am promis de vreo doua trei ori acest lucru si nu l-am facut. Indiferent de orice consecinta politica interna va trebui sa hotaram cum stam in fiecare organizatie din tara. Nu ne putem permite ca la alegerile parlamentare sa nu avem o harta politica cat se poate de clara in legatura cu PSD. Chiar daca castigam alegerile, tot este nevoie de o analiza serioasa.
Veti candida pentru presedintia PSD?
Nu. Primaria Capitalei si vom vedea. Orice politician are aspiratii, dar deocamdata ma gandesc la Primaria Capitalei.
Despre adversari
Cand ati acceptat sa candidati pentru Primarie v-ati gandit sa fiti doi in aceasta postura?
Nu. Nici nu ar fi fost normal sa se intample asa ceva. E o situatie care trebuie depasita. Oprescu cand a plecat din PSD a devenit un contracandidat.
Simtiti ca anumiti colegi ai dumneavoastra il vor sustine
pe Oprescu?
Nu. Simt o solidaritate care sper sa tina pana la finalul campaniei electorale. Eu asa sper.
Pe cine vedeti in turul al doilea al alegerilor locale?
Pe Blaga si pe Diaconescu.
Cum l-ati caracteriza pe Blaga?
Un om serios, determinat, o persoana care are experienta de conducere la nivel politic si administrativ.
Interviu realizat de Cristian ANDREI 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Diaconescu   de georgems
A negociat cu Rusia?   de spaiu'
Unicul adversar al lui Diaconescu Cristian este nastase adrian.   de rosu ovidiu
A r h i v a
  SPP a dresat lebede    20 comentarii
  Justitia stresata    8 comentarii
  Guvernantii tolereaza genocidul alimentar    33 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Buldozerul de carton (2541 afisari)
 SPP a dresat lebede (2385 afisari)
 "Spaga Nastase" a explodat la Londra (1890 afisari)
 Guvernantii tolereaza genocidul alimentar (1854 afisari)
 Domnul Adrian Severin are memorie scurta (1687 afisari)
 Adevarul despre iubirea dintre Elena si Nicolae Ceausescu (4647 afisari)
 Actorul Patrick Swayze se pregateste sa isi incheie socotelile cu viata (4476 afisari)
 Secretul levitatorului a fost deslusit (3068 afisari)
 Tom Cruise s-a infuriat pe Oprah Winfrey cand l-a intrebat daca e tatal biologic al lui Suri (2861 afisari)
 Fiica monstrului din Amstetten povesteste, in premiera, atrocitatile la care a supus-o propriul tata (2834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01429 sec.