Ziua Logo
  Nr. 4222 de sambata, 3 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Inapoi la scoala!
-- Dupa vacanta de primavara, elevii intra direct in febra examenelor, startul tezelor cu subiect unic fiind dat pe 6 mai
Vacanta de primavara se incheie dupa acest sfarsit de saptamana, astfel ca elevii vor reveni, luni, la scoala, si vor intra imediat in febra examenelor. Primii vor fi cei din clasele a VII-a si a VIII-a, ei sustinand tezele cu subiect unic incepand din data de 6 mai. Absentii de la tezele de pe primul semestru - circa 24.000 - mai au sansa de a le sustine incepand cu 23 mai. In caz contrar, ei vor ramane cu situatia scolara neincheiata la sfarsitul anului - situatie extrema pentru elevii din clasa a VIII-a, care nu se vor mai putea inscrie in clasa a IX-a. Liceenii din clasa a XII-a mai au o luna pana iau vacanta, ei pregatindu-se intens pentru examenul de Bacalaureat, intrucat Ministerul Educatiei a postat pe Internet abia pe 11 aprilie variantele de subiecte, si numai de saptamana trecuta modelele de subiecte pentru probele orale.
Potrivit graficului Ministerului Educatiei, pe 6 mai va avea loc prima teza, la limba si literatura materna, pe 9 mai fiind programata cea la istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Pe 13 mai, elevii de ambele clase vor sustine teza la limba si literatura romana, iar pe 16 mai - la matematica. Contestatiile vor fi depuse in 29 mai.
A doua perioada a tezelor pentru cei care, din motive bine intemeiate, au lipsit la sesiunile anterioare, incepe in 23 mai. Astfel, in 23 mai va fi sustinuta teza la matematica, in 27 mai, teza la limba si literatura materna, in 30 mai, la istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), in 2 iunie, la limba si literatura romana. Contestatiile pot fi depuse in 4 iunie.
240.000 de elevi
la Bac'
Numarul elevilor inscrisi in clasa a XII-a in invatamantul preuniversitar de stat este de 239.727, dar se estimeaza ca vor participa la examenul de bacalaureat din sesiunile iunie-iulie si august-septembrie si candidati proveniti din invatamantul particular, precum si cei care au ratat examenul in anii anteriori. Pentru prima sesiune, numarul estimat al centrelor de examen va fi de aproximativ 900, iar numarul centrelor de evaluare, de 240. Prima sesiune a examenului de Bacalaureat este programata intre 23 iunie si 9 iulie, iar a doua, intre 18 august si 1 septembrie.
Modelele de subiecte si instructiunile de realizare a biletelor pentru probele orale pot fi vizionate la adresa "www.subiecte2008.edu.ro", insa textele la prima vedere, care vin in completarea modelelor publicate pentru biletele de examen, vor fi transmise centrelor de examen cu maximum 48 de ore inainte de proba. Ministerul Educatiei a elaborat intre 50 si 100 de modele pentru fiecare proba in parte: limba si literatura romana, limba si literatura materna (croata, germana, maghiara, sarba, slovaca, turca si ucraineana) si limbi moderne (engleza, franceza, germana, greaca, italiana, rusa si spaniola). Probele orale se vor desfasura intre 23 si 26 iunie, astfel: 23 - 24 iunie la limba si literatura romana; 24 - 25 iunie la limba si literatura materna; 25 - 26 iunie la limba si literatura moderna. Examinarea se realizeaza in prezenta a cel putin trei candidati, de catre cei doi profesori, care pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile. Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu note intregi de la 1 la 10. Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg (in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului).
Probele orale sunt eliminatorii. Un candidat se considera promovat la proba orala daca a obtinut minimum nota finala 5, in caz contrar fiind declarat "respins" la proba orala respectiva.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"situatie extrema"   de Olga Khan
A r h i v a
  Studentii ies la atac pe 15 mai    
  RomTelecom trece la numerele cu 10 cifre    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Buldozerul de carton (2541 afisari)
 SPP a dresat lebede (2385 afisari)
 "Spaga Nastase" a explodat la Londra (1890 afisari)
 Guvernantii tolereaza genocidul alimentar (1854 afisari)
 Domnul Adrian Severin are memorie scurta (1687 afisari)
 Adevarul despre iubirea dintre Elena si Nicolae Ceausescu (4647 afisari)
 Actorul Patrick Swayze se pregateste sa isi incheie socotelile cu viata (4476 afisari)
 Secretul levitatorului a fost deslusit (3068 afisari)
 Tom Cruise s-a infuriat pe Oprah Winfrey cand l-a intrebat daca e tatal biologic al lui Suri (2861 afisari)
 Fiica monstrului din Amstetten povesteste, in premiera, atrocitatile la care a supus-o propriul tata (2834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00948 sec.