Ziua Logo
  Nr. 4222 de sambata, 3 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Logo alegeri 2008: punga cu pomeni
-- Nu "pe cine votam?" , ci "ce votam?", asta se vede a fi miezul campaniei incepute jalnic, chiar in avans fata de perioada impusa de lege, prin gestul definitoriu al unei politici mizere, dusa de niste politicieni debili si intr-un stat retardat in raport cu ambitiile sale europene. Caci cum s-a inceput campania asta? Repetand cu osardie si intr-o proportie de masa gestul ce vine din jegul si promiscuitatea Fanarului: mersul din poarta in poarta cu punga cu pomana.
Argumentul electoral major valabil in Romania - poate ati uitat, dar tara membra UE si NATO - nu este programul politic al unui partid sau carnetul de sarcini asumat de candidat intru binele obstii. Astea sunt bune pentru gargara de la televizor, cu moderatori care se prefac ca-i cred si-i asculta plini de consideratiune si respect, in raport cu normele CNA si, ma rog, in functie de criterii proprii organului caruia-i apartine pe statul de plata. Dar, de fapt, pe fond, argumentul real, imaginea standard care defineste stadiul actual de evolutie al politicienilor nostri si corporatiei profesionale din care fac parte (caci ei isi zic deja "politicieni de profesie") este, fara nici un fel de indoiala, nenorocita punga de plastic cu "cadouri pentru populatie".
Exact aceleaSi pungi inscriptionate cu sigla partidului pe care le veti vedea iesind la momentele cheie ale vietii electorale: alegeri, Craciun, Paste si, mai rarut, Ziua Nationala sau vreun hram din astea mai acatarii la care vin multi nemancati.
Punga de plastic cu pomana electorala este salvarea finala, cheia absoluta pentru deschiderea sufletelor si mobilizarea constiintei maselor. Inlocuieste, in mintea idioata a politicianului roman, ideologie, doctrina, programe de lucru, angajamente personale. Punga este panaceul universal care, totodata, face sa se uite de esecuri, incoerente, smenuri de partid si de stat... face ca, dintr-odata, viitorul sa para roz si pavoazat cu insemnele succesului, singurele imaginabile pentru alegatorul fomist din Romania europeana a secolului XXI: un alt sir de pungi, nu nesfarsit, dar macar atat de lung cat sa ajunga, pomana de pomana, pana la viitoarele alegeri. Am intrebat pe unii dintre fericitii posesori de pungi daca, macar asa, de-ai dracului, aia de la partid bagasera vreo brosurica cu realizari sau indemnuri doctrinare. Nu. Erau doar cele lumesti, de-ale gurii si, acum la chermeze, bonurile cu insemnele partidului contra carora alegatorul obtinea maximum de folos electoral imaginabil, o sticla de bere pe veresie. Ba chiar, data fiind prezenta redusa, poate chiar doua.
Managerii de campanie au socotit oare corect? Asta este pretul care trebuie platit pentru ceea ce ne e rusine sa mai spunem dar, asta e, tot "victoria in alegeri" se numeste? Atat de saraciti, umiliti, degradati si disperati sunt oamenii dupa 18 ani de politica facuta la sictirul general in Romania post-revolutionara incat punga cu pomeni sa fi ramas singurul argument electoral functional?
Chiar n-au InTeles ca acest simbol al pungii cu pomeni arata nu falimentul poporului roman, ci a ceea ce a insemnat modul in care s-a facut pana acum politica in Romania, ca degradarea le apartine lor si ii va distruge prin inevitabilul absenteism generat de dispretul celor pe care cred ca pot sa-i cumpere cu asemenea butaforie, pe cat de banala, pe atat de trista?
Si sA nu uitAm ca fiecare partid, fiecare "catindat" are in rezerva, gata de lansare, setul doi de pungi, de data asta plin cu dejectii. Daca aveti vreo indoiala, mi-e tare teama ca veti fi deziluzionati extrem de curand. Acum se pregatesc scrisorelele, afisele si contra-afisele, SMS-urile, anonimele, inregistrarile audio si video. Sarbabatorile de Pasti au trecut, odata cu vizitele smerite la biserica, la orele de maxima audienta. Gata, ne apucam de munca sa le dam la astia la cap ca prea s-au obraznicit! Care "astia"? Pai ce, fuse vreunul sa nu dea pungi si sa nu le pregateasca pe-alelalte, alea adevaratele? Na punga, da votul! Simplu ca buna-ziua!
Cristian UNTEANU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
cam asa este...   de vd tot 2
Asta este logoul FSNist   de Catalin Tomescu
Sentiment de roman jignit ,dar si...rusinat   de LENIO
Sunt niste castigatori deja   de internaut
A r h i v a
  Domnul Adrian Severin are memorie scurta    12 comentarii
  Editorialul cititorului    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Buldozerul de carton (2541 afisari)
 SPP a dresat lebede (2385 afisari)
 "Spaga Nastase" a explodat la Londra (1890 afisari)
 Guvernantii tolereaza genocidul alimentar (1854 afisari)
 Domnul Adrian Severin are memorie scurta (1687 afisari)
 Adevarul despre iubirea dintre Elena si Nicolae Ceausescu (4647 afisari)
 Actorul Patrick Swayze se pregateste sa isi incheie socotelile cu viata (4476 afisari)
 Secretul levitatorului a fost deslusit (3068 afisari)
 Tom Cruise s-a infuriat pe Oprah Winfrey cand l-a intrebat daca e tatal biologic al lui Suri (2861 afisari)
 Fiica monstrului din Amstetten povesteste, in premiera, atrocitatile la care a supus-o propriul tata (2834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00945 sec.