Ziua Logo
  Nr. 4219 de vineri, 25 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Basescu-Vosganian runda a cincea
-- Duelul politic dintre seful statului si ministrul Finantelor a continuat ieri la sarbatorirea centenarului Uniunii Scriitorilor
Seful statului a participat ieri la sarbatorirea centenarului Uniunii Scriitorilor din Romania, ocazie cu care i-a ironizat din nou pe politicieni, de aceasta data din cauza agramatismelor acestora. Malitiozitatea presedintelui a atins-o si pe fiica sa, Elena Basescu. Sedinta USR i-a prilejuit lui Basescu un nou duel verbal cu ministrul Varujan Vosganian, prezent in calitate de vicepresedinte al Uniunii.
Presedintele a inceput alocutiunea cu o incercare de captatio benevolentiae a sofisticatului auditoriu. "Ca politician, cand vin dintr-o lume cu almanahe, cu succesuri, cu scheleti, este dificil sa vorbesc scriitorilor, dar voi incerca sa vorbesc corect, sa nu-i reprezint pe cei despre care vorbeam inainte", a spus Basescu facand referire la cele mai recente "perle" emise de Marian Vanghelie, Elena Basescu si Sorin Oprescu. Urmatoarea tinta a fost Varujan Vosganian, iar ocazia a aparut atunci cand Manolescu a oferit medalii jubiliare celor prezenti. Basescu l-a intrebat presedintele USR daca nu are una si pentru ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, de altfel un cunoscut scriitor. "Este la locul potrivit aici", a spus presedintele, care si-a exprimat in mai multe ocazii dubii in privinta competentei lui Vosganian ca economist. "Domnule presedinte, este loc pentru toata lumea", a spus ministrul pe un ton impaciuitor. Insa Basescu a mai trimis o sageata in directia lui Vosganian, atunci cand acesta s-a oferit sa-l conduca pe presedintele ce se pregatea de plecare. "Nu, nu, nu, ramai aici, te rog mult, si poti sa nu te mai duci la Palatul Victoria", a spus Basescu razand.
Primul diferend public dintre Basescu si Vosganian a fost legat de nominalizarea ratata a ultimului pentru postul de comisar european, presedintele reprosandu-i ca s-a autopropus pentru domeniul finantelor in Comisia Europeana. Basescu a elogiat breasla scriitorilor pentru rolul determinant pe care l-au avut la fondarea Academiei Romane si la dezvoltarea presei, dar si pentru atitudinea de fronda a multor literati in timpul dictaturii comuniste. Seful statului a vorbit si despre necesitatea ca mediul politic sa sprijine promovarea in strainatate a culturii romane. "Avem datoria de a sustine si promova asa cum se cuvine literatura romana", a afirmat seful statului. Si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, i-a sigurat pe scriitori de sprijinul Guvernului. Insa presedintele Uniunii, criticul Nicolae Manolescu, i-a reprosat lui Basescu faptul ca nu si-a respectat promisiunea facuta ca primar de a gasi un nou sediu pentru USR. Basescu s-a aparat spunand ca a solicitarea a ajuns la Primaria Capitalei cand ajusese deja presedinte.
Riposta ministrului Finantelor
"Politicul se va recupera prin cultura", a declarat Vosganian precizand ca este nevoie ca politicienii sa se comporte in viata publica astfel incat sa demonstreze ca au in spate un bagaj cultural. "Din fericire, spre deosebire de politica, cultura este singurul domeniu care cucereste fara sa umileasca", a continuat scriitorul Vosganian. El a adaugat ca, totusi, discursul presedintelui a fost unul potrivit evenimentului celebrat ieri.
Adrian ILIE 
Alte articole
  Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai bun presedinte din tara?    (2009-10-17 16:52)
  Vosganian catre Basescu: Spuneti familiei dumneavoastra ca un frate sau tata presedinte presupune si riscuri    (2009-08-21 16:42)
  Basescu: Vosganian a spus destule trasnai cat a fost ministru al Finantelor, aduceti-va aminte cum ii duduia economia in cap    (2009-05-06 16:26)
  Vosganian ii raspunde lui Basescu: Sugerez presedintelui, cand vorbeste despre dezmatul cheltuielilor publice, sa se adreseze Guvernului pe care domnia sa il gireaza    (2009-05-06 11:45)
  Vosganian: Romanii au nevoie de lideri proaspeti, nu de omul politic "centaur"    (2009-04-13 16:08)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Concluzie   de Ion Caramache
   de the
BASE Vs. Vosganian   de arr1975
Base si Vosganian   de stan patitu
A r h i v a
  Aparatura foto interzisa la vot    3 comentarii
  Razgandescu de la Cotroceni    2 comentarii
  Nastase la mana Parlamentului    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Obiectivul "Kiev" (3561 afisari)
 Numele primarului general (2088 afisari)
 Halcile electorale (1347 afisari)
 Glume pe bune! (1184 afisari)
 Romania haiduceasca (1079 afisari)
 Gwyneth Paltrow, de nerecunoscut (2901 afisari)
 Politia austriaca a oprit un transport de trei blindate din Germania spre Romania (2550 afisari)
 ULTIMA ORA: Curtea de Apel s-a razgandit - decizia asupra recursului lui Sorin Oprescu va fi luata astazi (1773 afisari)
 Curtea de Apel a decis: Sorin Oprescu poate candida la Primaria Capitalei (1263 afisari)
 Vanghelie l-a lasat pe Sebastian Bodu la usa Primariei, cu un peste in mana (926 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01439 sec.