Ziua Logo
  Nr. 4218 de joi, 24 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Celulare la liber pentru Nutu Camataru
-- Detinutul model Ion Balint, care nu are nici o sanctiune disciplinara si care, potrivit ANP, s-a implicat activ in programe educationale si pentru prevenirea consumului de tutun si antidrog, vorbeste nestingherit la telefon din puscarie
Comisia speciala a Penitenciarului Jilava urmeaza sa ia astazi in discutie cazul lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, privind eliberarea conditionata a acestuia.
Balint a ajuns sa fie dat exemplu de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) pentru modul in care un detinut ar trebui sa se comporte in inchisoare. Astfel, potrivit ANP, Nutu Camataru s-a implicat activ in programele educationale "Deprinderi sociale" si "Hobby", dar si in programe pentru prevenirea consumului de tutun si antidrog. Balint a fost recompensat pentru ocuparea primului loc la concursurile de sah si rummy. ANP sustine si ca pe perioada executarii pedepsei privative de libertate, detinutul nu a fost sanctionat disciplinar. Comisia va analiza, printre altele, si conduita condamnatului pentru a aviza sau nu favorabil eliberarea conditionata.
In afara de implicarea in programele educationale, Nutu Camataru s-a implicat activ, aflandu-se in Penitenciarul Jilava, si in coordonarea afacerilor, prin intermediul telefonului mobil. Astfel, Ion Balint a vorbit nestingherit in nenumarate randuri din puscarie la telefon. A folosit nenumarate cartele, pe care le schimba des, atat anul trecut, cat si in 2008. Gardienii n-au gasit nimic. Conducerea penitenciarului sustine ca nu are habar. ANP nu stie. La dosarul lui Nutu Camataru sunt trecute doar recompensele si faptul ca este un detinut model. Nici o vorba insa despre convorbirile telefonice efectuate din inchisoare de pe telefoane mobile, desi procurorii au sesizat in repetate randuri atat Administratia Nationala a Penitenciarelor cat si Penitenciarul Jilava despre aceste aspecte. Parchetul General a cerut in data de 1 aprilie 2008 ANP si Penitenciarului Jilava, printr-o adresa purtand numarul 666, detalii despre numarul de telefon 0728.498..., pe care l-a folosit, in 2007 Ion Balint. Solicitarea procurorilor a venit dupa ce au fost interceptate convorbiri ale lui Nutu Camataru, de pe respectivul numar de telefon mobil, referitoare la modul in care ar trebui "aranjati" cei care l-au bagat la inchisoare si cei care au depus marturie impotriva lui. "Va informam cu privire la faptul ca detinutul Ion Balint, incarcerat la Penitenciarul Jilava, a efectuat convorbiri prin intermediul acestui telefon mobil. Va solicitam sa luati masurile ce se impun", se arata in adresa Parchetului. Raspunsul Penitenciarului Jilava a fost urmatorul : " Din verificarile efectuate la camera 207, acesta (Ion Balint-n.r.) nu a fost surprins folosind vreun telefon mobil si nici nu s-a ridicat vreun telefon aflat in posesia sa. Cu ocazia apelarii numarului respectiv, cand s-a si raspuns la acel telefon, s-a intrat prin surprindere in camera unde este cazat Balint Ion, insa nu s-a putut ridica telefonul, nefiind descoperit", arata Jilava care mai spune ca a fost gasit un celular asupra unui alt detinut. In ciuda faptului ca procurorii sesizasera Penitenciarului Jilava faptul ca Nutu Camataru vorbeste la telefon din inchisoare, lucrurile nu s-au schimbat. Nu s-a intamplat nimic. Mai mult, Ion Balint a continuat sa vorbeasca nestingherit la telefon, schimbandu-si doar numarul de telefon, cel mai probabil folosind cartele preplatite si nu abonament.
Telefoanele suna
Ieri, Penitenciarul Jilava a comunicat procurorilor ca pe 19 aprilie s-au gasit doua telefoane mobile in camera unde este cazat Nutu, insa niciunul asupra acestuia. Unul dintre celulare a fost asumat de un detinut, insa in privinta celui de-al doilea nu s-a putut stabili cui apartine.
Reporterii ZIUA au sunat ieri la doua dintre numerele de telefon despre care procurorii spun ca le-a folosit sau inca le mai foloseste Ion Balint. Au raspuns doi barbati. Cand am cerut cu Nutu, acestia ne-au spus ca este greseala. Am intrebat daca au de mult respectivul numar, insa in acel moment au inchis telefonul.
Parchetul General a trimis ieri o noua adresa Penitenciarului Jilava si Administratiei Nationale a Penitenciarelor. "Va rugam sa ridicati deindata, de la detinutul Balint Ion telefonul mobil si cartela prepay numarul 0722.724...., prin intermediul carora acesta a efectuat convorbiri", se arata in adresa Parchetului. De asemenea, procurorii au mai cerut tot ieri ANP sa le fie puse la dispozitie datele detinute de Directia pentru prevenirea criminalitatii in mediul penitenciar referitoare la Nutu Camataru. "Nutu a fost interceptat in repetate randuri cand vorbea la mobil din puscarie. Nu a fost numai odata, nu a fost ceva accidental. Cineva din sistem il ajuta. In mod normal si potrivit legii, respectiva Directie ar trebui sa stie de ceea ce se intampla in puscarie precum si faptul ca Ion Balint isi coordoneaza afacerile prin telefon din arest. Acesta este rolul acestei unitati. Nu au cum sa nu stie despre aceste lucruri decat daca nu se vrea", au declarat surse judiciare.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
un mafiot fioros joaca rummy   de vranceano
A r h i v a
  Parasutisti in copaci    2 comentarii
  Macel in casa unui jandarm    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Raia FSN (3718 afisari)
 Un evreu american a tradat SUA pentru Israel (1767 afisari)
 "Esplanada" la secret (1748 afisari)
 Zece cifre la telefonul fix (1532 afisari)
 Esti ceea ce a mancat mama ta (1294 afisari)
 Varianta restilizata pentru Logan Sedan (3958 afisari)
 Ce se naste din asa o mama, Dita von Teese se cheama (2205 afisari)
 Cea mai mare banca din Germania refuza sa mai deconteze "abonamentele" la bordel ale angajatilor (1909 afisari)
 Sir Paul McCartney isi ia a treia nevasta (1570 afisari)
 Si-a uitat vioara Stradivarius in taxi si a primit-o totusi inapoi (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01036 sec.