Ziua Logo
  Nr. 4218 de joi, 24 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Sfarsitul "omului afis"
-- Autograful lui Florin Piersic nu a fost suficient ca lista cu semnaturile candidatului independent Sorin Oprescu sa fie acceptata de Biroul Electoral Municipal. Doctorului i-au lipsit 365 de semnaturi valide (cu adresa si serie de buletin), pentru ca aproape 4000 de semnaturi au fost anulate din motive tehnice.
Cotat de majoritatea sondajelor ca favorit la castigarea cursei electorale, doctorul Oprescu iese din cursa chiar inainte ca ea sa inceapa oficial.
Ce-i drept, Sorin Oprescu poate contesta decizia BEM, dar el insusi a recunoscut ca sunt unele probleme cu listele sale. Pana sa vedem finalul acestei probleme legale, putem trage cateva concluzii legate de "exemplul Oprescu". In primul rand, este remarcabil cum intr-un timp atat de scurt, doctorul Oprescu a reusit sa-si dezlipeasca eticheta de pesedist de pe frunte, desi a fost membru al partidului chiar pana in aceasta saptamana. Postura sa inedita de candidat independent a fost insusita repede de electoratul din Capitala, asa cum reiese din intentiile de vot pentru Sorin Oprescu.
USurinTa cu care bucureStenii au reusit sa vada in Sorin Oprescu un candidat independent a fost posibila datorita unei pozitionari rebele a doctorului in propriul partid si a strategiei sale de a se aseza pe o pozitie critica la adresa intregului PSD. O lectie pentru cei care vor dori, in perspectiva alegerilor viitoare, sa repete "schema Oprescu".
Pe termen scurt, iesirea din cursa a lui Sorin Oprescu va avantaja candidatul PD-L, Vasile Blaga, cotat al doilea in sondaje, si va amplifica lupta pentru accederea in turul doi, dintre candidatii principalelor partide - PD-L, PSD si PNL. Insa, pe termen lung, "cazul Oprescu" trebuie sa dea serios de gandit partidelor, in perspectiva viitoarelor alegeri, mai ales ca vom avea vot uninominal.
Partidele noastre au incercat in ultimii ani sa-si inhibe vocile disidente din partid, pledand pentru o unitate de monolit in "spirit si gandire". Simpatia bucurestenilor pentru doctorul Oprescu ne arata ca publicul isi doreste un alt model de politician - spontan, direct, taios in discurs, bine articulat, care sa nu renunte la logica si bun simt, nici daca interesele partidului i-o cer.
PopulaTia ISi doreSte o competitie reala in interiorul partidelor, in care cei care ajung sa aspire la o demnitate publica, trebuie sa-si fi castigat, pe merit, acest drept. Vor politicieni care sa nu puna interesele partidului deasupra "bunului simt", care sa nu fie simpli gornaci ai deciziilor conducerii de "partid si de stat". Pentru ca asta le intareste imaginea de "gasca politica". Or, majoritatea partidelor noastre promoveaza inca "unitatea de gandire", chiar si atunci cand solutiile la diverse probleme sunt neinspirate.
Publicului Ii lipseSte dezbaterea aplicata pe problemele majore ale comunitatilor si pare sa se fi saturat de "omul afis", omul fara insusiri, care-i invadeaza spatiul in preajma campaniilor electorale. "Exemplul Oprescu" este consecvent cu succesele repetate ale lui Traian Basescu - ambii politicieni, aratand ca sunt capabili sa-si inteleaga electoratul si sa comunice direct cu el. Ambii au muncit insa ani de zile ca sa ajunga la aceste performante si nu s-au suit direct pe stalpi ca sa comunice de sus, prin slogane goale, cu electoratul. Pentru Sorin Oprescu, indiferent de cum se va sfarsi povestea semnaturilor, experienta acestor zile ii va consolida pozitia pe piata politicii. Dupa doua esecuri repetate la alegerile pentru Capitala, din pozitia de favorit, Oprescu poate castiga acum tocmai prin neprezentare.
Cazul doctorului Oprescu trebuie sa fie un semnal pentru toate partidele atunci cand isi stabilesc criteriile pentru desemnarea candidatilor. Iar cei care vor fi impinsi in cursa trebuie sa aiba ceva de spus, adica sa fi facut ceva pana la acel moment, sa fi avut performante profesionale.
Or, asta presupune o circulatie dezinhibata a elitelor in partidele politice si renuntarea la spiritul "de gasca". Pentru ca vremea "omului afis" a apus.
Horia MIHALCESCU 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
PAREREA MEA    de saccsiv
La primarie,ori iei ..si dai,ori fugi!Nu te bagi!Dle Nemteanu!   de LENIO
...In "piata politica" da. In judecata omului normal, nu !   de Changeman
BIETU' OPRESCU !!!   de UNFORGIVEN
Sunt de acord cu dvs.   de george nemteanu
A r h i v a
  Relatiile cu Ucraina trebuie consolidate    5 comentarii
  Editorialul cititorului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Raia FSN (3718 afisari)
 Un evreu american a tradat SUA pentru Israel (1767 afisari)
 "Esplanada" la secret (1748 afisari)
 Zece cifre la telefonul fix (1532 afisari)
 Esti ceea ce a mancat mama ta (1294 afisari)
 Varianta restilizata pentru Logan Sedan (3958 afisari)
 Ce se naste din asa o mama, Dita von Teese se cheama (2205 afisari)
 Cea mai mare banca din Germania refuza sa mai deconteze "abonamentele" la bordel ale angajatilor (1909 afisari)
 Sir Paul McCartney isi ia a treia nevasta (1570 afisari)
 Si-a uitat vioara Stradivarius in taxi si a primit-o totusi inapoi (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01898 sec.