Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Parlamentul ingroapa dosarele ministrilor
-- Dupa ce au cerut cu insistenta dosarele alesilor penali, deputatii habar n-au ce sa faca cu ele * Numai urmarirea penala a lui Miron Mitrea se intinde pe 2500 de pagini, iar parlamentarii, in special PNL, au pretentia sa faca un fel de judecata
Dosarele ministrilor-parlamentari au ajuns la Parlament pentru avizul necesar urmaririi penale, dar senatorii si deputatii spun ca nu stiu ce sa faca cu ele. Invocand temerea ca odata dezvaluite in comisiile juridice, informatiile din dosare ar deveni publice, afectand bunul mers al justitiei, capii Legislativului reclama impasul procedural. Conducerile Camerelor au cerut ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa le invete cum sa umble cu documentele intocmite de procurori. Solicitarea este cel putin ciudata in conditiile in care parlamentarii au insistat ca dosarele care ii vizeaza pe colegii lor sa fie trimise, dupa caz, la Camera sau Senat.
Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, spune ca cele 2500 de pagini de la DNA vizandu-l pe Miron Mitrea au ajuns la el nesecretizate "intr-o lada, pe un carucior". Secretarul Titu Gheorghiof le-a pus sub cheie, dar acum nu stie "daca" si "cui" sa le dea. Depasita de situatie, Comisia Juridica ridica din umeri. Parlamentarii admit ca rostul lor nu este acela de a se pronunta pe fond, dar pe de alta parte nu concep sa acorde aviz de incepere a urmaririi penale fara sa cerceteze temeiul anchetei. Chestiunea dosarului lui Mitrea a fost intoarsa pe fata si pe dos ieri, in Biroul Permanent al Camerei. In cele din urma, presedintele Olteanu a decis, la propunerea lui Sorin Paveliu (PD-L), sa sesizeze CSM pentru a stabili modul in care trebuie administrate dosarele primite. "S-a invocat riscul ca o eventuala facere publica a dosarului domnului Mitrea sa compromita anchetarea si judecarea cauzei. S-a ridicat intrebarea de ce, in decembrie, presedintele Basescu nu a primit dosarul cauzelor, asa cum a anuntat public, iar Camerei i-a fost trimis acest dosar. S-a pus problema in ce masura detinerea sau distribuirea acestui dosar poate sau nu sa afecteze cauza. Suntem in fata unei situatii fara precedent", a explicat Olteanu. Amintim ca tot el ii ceruse Procurorului General, la inceputul anului, ca solicitarile privind declansarea urmaririi penale pentru ministri-parlamentari sa fie trimise Camerei doar insotite de dosarele cauzelor respective.
Senatul s-a plans la Curte
In epopeea dosarelor, Senatul a fost cel care, in 8 februarie, a sesizat Curtea Constitutionala (CC) privind conflictul de natura constitutionala dintre Presedintie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministerul Justitiei, pe de o parte, si Parlament pe de alta, in privinta cererii de urmarire penala a ministrilor care sunt si parlamentari, Legislativul sustinand ca e necesar si avizul sau. Ministerul Public ceruse, in 6 februarie, interventia CSM pentru a rezolva problema aparuta intre Legislativ si autoritatea judecatoreasca. Ministerul Public afirma ca nu exista temei legal pentru a da curs cererii Legislativului privind dosarele ministrilor-parlamentari, dar solicita CSM sa intervina si sa sesizeze CC intrucat ar exista un conflict institutional. In 12 februarie, presedintele CSM a cerut Curtii sa solutioneze conflictul dintre Ministerul Public, ca autoritate judecatoreasca, si Parlament - Camera Deputatilor si Senat -, ca putere legislativa, in cazul cercetarii ministrilor-parlamentari. Prezentam fragmente din stenograma sedintei de ieri a Biroului Permanent al Camerei.
Pacuraru pierde vremea si pe la Comisia juridica
Biroul Permanent al Senatului a trimis dosarul ministrului Paul Pacuraru la Comisia juridica pentru ca aceasta sa elaboreze un raport privind urmarirea penala. "Desi toti stiam ca este vorba de cateva pagini, cum specifica la un moment dat presedintele Basescu, adresa DNA este insotita de patru volume de peste 1000 de pagini si mai multe casete cu inregistrari audio-video", a declarat chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), citat de NewsIn. Senatorii juristi au la dispozitie opt-zece zile pentru elaborarea raportului, dar Chelaru nu a exclus o prelungire a termenului. Senatul va cere si un punct de vedere al CSM privind posibilitatea ca materialul probator de la DNA sa fie facut public. Tot ieri, DNA a cerut Senatului si avizarea urmaririi penale impotriva senatorului Codrut Seres, insa cererea nu a fost deocamdata discutata la Biroul Permanent.
Cum se tocmesc deputatii intre ei
STENOGRAMA
sedintei Biroului permanent al Camerei Deputatilor
din ziua de marti, 22 aprilie 2008 (fragmente)
Bogdan Olteanu (PNL): Avem o problema legata de manipularea unor dosare.
Eu vreau sa va informez, chiar si pe domnul secretar general, ca am primit din partea DNA un numar de 2500 de file de dosar privitoare la cazul despre care suntem sesizati (Miron Mitrea - n.red.) (...) Le distribuim colegilor din Comisia juridica? Le distribuim tuturor parlamentarilor? Ce facem cu ele? Sigur, va rog, domnul Timis, sa va exprimati si acum, dar rugamintea va fi si la nivelul Comisiei juridice - sa faca mai intai o discutie, ca eu as vrea ca inainte sa va dau dosarul sa consult si CSM. Vreau sa va dau dosarele daca stiu ca este o procedura legala cea pe care o indeplinesc.
Ioan Timis (PNL): (...) M-am uitat pe Regulament, domnule presedinte, si noi nu avem procedura sa analizam aceste chestiuni. Nu stiu daca avem chiar competenta. (...) Noi nu avem raporturi constitutionale cu DNA. Nu avem nici macar cu Parchetul General, pentru ca noi nu suntem in relatii cu ei. Ei ne ancheteaza, ne trimit la televiziuni, fac anchete cu noi, dar nu avem relatii directe. (...) Nu stiu cat putem face. (...) Sa intram in ancheta? Nu stiu. Nu ne pronuntam noi pe incadrarea juridica. (...) Deci solutie ar fi, dar pe o formula de comisie de ancheta. (...)
Bogdan Olteanu: Sunt 2500 de pagini. (...)
"Sa-mi dau acest acord intr-o saptamana sau doua?"
Dan Radu Rusanu: (...) ganditi-va la urmatorul aspect. DNA, o echipa intreaga, un colectiv, a lucrat circa trei ani. Vrea ca eu, un simplu deputat aici, sa-mi dau acest acord intr-o saptamana sau doua? Este ceva ridicol. Deci, ei, o echipa intreaga, un colectiv, au lucrat trei ani si acum vin si spun: "Maine votati Da sau Nu".
Titu Gheorghiof: (...) Eu, ca secretar general, le-am primit. Le-am inchis in seif. Nu puteti dispune sa ma obligati sa va scot aceste dosare. Constitutia spune altceva. Deci, ei va trimit urmarirea penala aproape efectuata, ca sa dati dumneavoastra aviz de incepere a urmaririi penale. (...)
Bogdan Olteanu: (...) eu l-am primit fara nici un fel de secretizare. Mie mi s-a trimis intr-o lada, pe un carucior. Nu scria pe el - am documentele aici - nu scrie "Va trimitem un document cu caracter secret, cu caracter confidential, secret de serviciu".
Ioan Timis: Asta-i justitie televizata.
Bogdan Olteanu: Pai, nu. Stati un pic. Ma rog, poate domnul secretar general sa secretizeze, presupun, ca or avea un compartiment acolo care se ocupa cu asa ceva, dar eu vreau sa va spun ca mie mi-a venit nici macar cred ca prin posta militara. Ma rog, iertati-ma. (...)
Bogdan Olteanu: Nu va pronuntati pe fond.
Ioan Timis: Nu suntem judecatorie sau Inalta Curte.(...)
"Sa intrebam CSM"
Sorin Paveliu: (...) va solicit in mod oficial sa intrebam CSM. Deci, o adresa trimisa CSM si un raspuns rapid de acolo cred ca este aproape inevitabil, ca prim pas. (...) Ganditi-va si la reversul medaliei. Deci, daca noi plecam fara sa fim acoperiti juridic, oricine - si opozanti si oameni de buna credinta, si dusmani si prieteni - va putea spune: "A vrut sa-i salveze pe acestia si atunci au stricat procedura", da? Si sa spunem ca din motive politice si, odata ce s-a petrecut raul, nu-l mai poti lua inapoi. In al doilea rand, de fapt, ce trebuie sa facem noi? Noi, Camera Deputatilor. Sa studiem dosarul, sa facem o urmarire penala, o cercetare prealabila si, la sfarsit, sa spunem: "Domnule, noi suntem asa de puternici, investiti de statul roman cu puterea de a fi si procurori"? Nu, categoric nu. (...)
Titu Gheorghiof: Domnule presedinte, v-as ruga sa solicitati CSM un punct de vedere, daca actele premergatoare inceperii urmaririi penale, care contin si interceptari, sunt secrete sau sunt publice.
Bogdan Olteanu: Secrete sunt cu siguranta. Ideea este daca ne putem asuma responsabilitatea de a organiza o sedinta secreta a Comisiei juridice, o sedinta secreta a Camerei Deputatilor in plen - prima, cred eu, din istoria postdecembrista - daca toti membrii Parlamentului isi asuma responsabilitatea, probabil cei care nu au ORNISS sau ceva vor trebui sa semneze pentru confidentialitatea documentelor pe care le primesc s.a.m.d.
Titu Gheorghiof: CSM sa comunice daca era obligat Parchetul, asa cum ne-a transmis, pentru ca eu am retinut dintr-o declaratie publica a sefului statului ca dansul nu a primit dosarele. Uitati ca noua ni le-a trimis, culmea.
Bogdan Olteanu: Noi suntem intaia putere a tarii, organul reprezentativ suprem in domeniul acesta. (...)
Pagina realizata de Anca HRIBAN, Raluca PAPADOPOL si Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Constitutia Romaniei   de jeu
Ce nesimtire   de jeu
Hoti la hoti...   de alwis46
nici n'ar trebui sa fie trimise dosare in parlament,   de silviana
A r h i v a
  Tainul UDMR    16 comentarii
  Petrolul caspic va trece prin Romania    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01468 sec.