Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Hipermarketul in cosul Parlamentului
-- Comerciantii neaga acordul ocult al taxelor ascunse si refuza controlul alesilor * Parlamentarii ameninta cu modificarea Legii Concurentei
Reprezentantii supermarketurilor din Romania, prezenti la audierea din Comisia pentru politica economica a Camerei Deputatilor, au negat acuzatiile aduse de producatori si au pus nemultumirile acestora pe seama cresterii la nivel mondial a preturilor la materii prime. O parte dintre ei au propus crearea unui cod al bunelor practici, elaborat de comun acord cu furnizorii.
Membrii Comisiei au anuntat ca ar putea recurge la modificarea Legii concurentei. Reprezentantii lantului Carrefour au refuzat sa se prezinte in fata Comisiei, sustinand ca nu se supun Parlamentului, care ar trebui sa se ocupe strict de organele statului si nu de activitatea agentilor comerciali, a precizat seful Comisiei, Mihai Tudose. Managerul lantului Auchan a negat existenta unui acord intre marii comercianti pentru stabilirea unor preturi mai mari pe piata. In privinta taxelor ascunse, el a sustinut ca toate sunt negociate cu furnizorii si ca "niciodata nu s-au purtat negocieri cu pusca la capul furnizorilor sau cu alte mijloace severe". "Nu putem fi acuzati ca detinem o pozitie dominanta pe piata, ultimele cercetari arata faptul ca marii jucatori detin o cota de 27-28%, restul apatine celorlalti", a declarat in fata Comisiei si reprezentantul lanturilor de supermarketuri Metro si Real.
Taxele ascunse, de cand lumea
Seful Comisiei de politica economica, deputatul PSD Mihai Tudose, a criticat faptul ca reprezentantii supermaketurilor au evitat raspunsurile la intrebari, precizand ca, desi existenta taxelor "ascunse" este o practica internationala, acuzatiile producatorilor romani se refera la cuantumul acestor taxe, care se reflecta in proportie mult mai mare in preturile produselor vandute in Romania (56%), in comparatie cu alte state (5-6%). "Nu stiu de unde a aparut procentul de 56%, dar in cazul Auchan este un procent cu o singura cifra", au replicat cei de la Auchan. Adrian Manolache avocat al Penny Market a afirmat, la randul sau, ca taxele ascunse sunt de fapt tarife de servicii oferite furnizorilor care sunt rezultatul cooperarii intre furnizori si operatorii de retail in scopul expansiunii. Potrivit acestuia, Consiliul Concurentei investigheaza deja piata de retail din Romania iar documentele solicitate de aceasta institutie vor fi puse la dispozitie. In privinta acuzatiilor aduse Metro, ca incurajeaza evaziunea fiscala permitand agentilor comerciali sa cumpere produse din acest lant de magazine cu factura de persoana fizica, reprezentantul firmei a declarat ca se bazeaza pe buna-credinta a clientilor ca isi trec in contabilitate marfa cumparata de la ei. Membrii Comisiei au explicat reprezentantilor hipermarketurilor ca multe acuzatii se refera la practicarea unor preturi mai mari in Romania fata de alte tari la aceleasi produse. "Nu facem comparatii cu alte tari, fiecare are specificitatea ei", a raspuns reprezentanul Metro. "Nu sunt deloc multumit de raspunsurile primite, cateva intrebari au ramas chiar fara raspuns, cele legate de sumele care se strang din taxele de publicitate, despre procentul in care aceste taxe sunt incluse in preturile de la raft". Tudose a conchis ca, in conditiile in care adaosurile comerciale practicate de supermarketuri sunt foarte mici, profitul acestora nu rezida din vanzarea marfurilor ci din servicii conexe. El a criticat pozitia agresiva a reprezentantului Auchan. (R.I.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Taxa de prost   de Uliu_Roman
A r h i v a
  RA-APPS ieftin ca braga    
  UDMR vrea spatiu verde    5 comentarii
  Si note si calificative pentru scolari    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00987 sec.