Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
"Reclama" la tortura
-- Un clip publicitar care a fost creat special pentru a-i soca pe privitori a fost lansat in Statele Unite ale Americii. Clipul doreste sa informeze publicul asupra realitatii dramatice a tehnicilor de interogare.
In primele secunde din clipul organizatiei Amnesty International, audienta este determinata sa creada ca se afla in fata unei campanii publicitare pentru apa minerala sau vodca. Insa imediat se poate vedea clar ca apa limpede curge de fapt pe fata unui barbat care este la un pas sa se inece. Aceasta metoda de interogare presupune imobilizarea prizonierului, dupa care i se toarna apa pe gat si pe nas pana in momentul in care acesta e la un pas sa se inece.
Amnesty International si alte organizatii de aparare a Drepturilor Omului cred ca aceasta metoda este o forma de tortura, insa autoritatile americane o descriu ca pe "o metoda de interogare mai intensa".
Incepand de luna viitoare, clipul, care are un avertisment ca poate fi privit de persoane peste 15 ani, va fi introdus in cinematografele din Marea Britanie si va fi difuzat inainte de proiectia filmelor. Directorul Amnesty Marea Britanie, Kate Allen, a declarat ca "filmul nostru arata ceea ce CIA nu vrea sa vedem - realitatea dezgustatoare a unei persoane care aproape ca se ineaca si care este denumita ca o tehnica de interogare mai speciala. Pentru cateva secunde, regizorii nostri au filmat o scena reala: au turnat apa in gura si nasul unei persoane care era imobilizata si careia i se tinea gura deschisa. Chiar si pentru cateva clipe tot este oribil, ingrozitor sa privesti asa ceva - trebuie sa nu uitam ca, in realitate, in inchisorile secrete, nu exista nimeni care sa se opreasca dupa cateva secunde. Este mult, mult mai rau". Malcom Nance, expert american in tehnici de tortura, a explicat ca este inuman sa supui o persoana la aceasta "metoda speciala de interogare": "exista o masa speciala pentru asa ceva, cu curele de piele, care sunt menite sa imobilizeze mainile si picioarele victimei. Masa este inclinata, astfel incat capul se afla mai jos decat picioarele. Asezat asa, prizonierul nu poate scapa de suvoaiele de apa care ii curg pe fata si care ii intra pe gat si pe nas. Apa este turnata incet, constant, iar victima pur si simplu nu isi mai poate tine respiratia si nici nu are cum sa evite ca apa sa-i inunde nasul si gura. Dupa scurta vreme, el poate simti ingrozitoarea senzatie ca apa ii inunda plamanii". In ciuda faptului ca tot mai multe organizatii internationale si-au exprimat ingrijorarea si dezaprobarea in ceea ce priveste tehnicile "speciale" de interogare, inclusiv cea care implica simularea inecarii prizonierilor, presedintele Statelor Unite ale Americii, George Bush, nu a fost de acord cu scoaterea acestor metode in afara legii. Clipul poate fi vazut pe site-ul www.unsubscribe-me.org si in 50 de cinematografe din Marea Britanie, incepand cu luna mai. (B.M.)
A r h i v a
  Proteina care blocheaza cancerul la san    3 comentarii
  "El Bulli", cel mai bun    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.