Ziua Logo
  Nr. 4216 de marti, 22 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bancile la mana BNR
-- "Batalia pentru resurse" va forta in curand unele banci sa apeleze la sprijinul bancii centrale * BNR va redeveni astfel creditor al sistemului bancar
Sistemul bancar din Romania nu se confrunta cu o criza de lichiditate, existand resurse pentru a face fata unei astfel de situatii daca ar avea loc, a declarat, ieri, viceguvernatorul bancii centrale, Eugen Dijmarescu. In plus, BNR ar putea, in curand, redeveni creditor al sistemului bancar."Noi (n.r.- banca centrala) credem ca nu ne confruntam cu o criza de lichiditate in Romania, ba, mai mult, avem resurse pentru a-i face fata, daca ar avea loc", a spus Dijmarescu, in cadrul seminarului "Bancile - batalia pentru resurse".
Banca centrala ar putea deveni in curand creditor pentru sistemul bancar, avand ca efect reducerea costului lichiditatii, a declarat, la randul sau, consilierul guvernatorului BNR Eugen Radulescu.
El a aratat ca functia bancii centrale de creditor al bancilor comerciale va genera efecte imediate si substantiale in ceea ce priveste lichiditatea sistemului bancar si a costului acesteia. Intrebat cand va deveni banca centrala creditor al sistemului bancar, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu a aratat ca nu a fost stabilit un termen exact in acest sens, insa spera ca se va intampla cat mai curand. El a mentionat ca bancile comerciale pot recurge la resursa bancii centrale cand se confrunta cu deficit de lichiditate, existand totodata situatii care necesita un colateral, precum titlurile de stat si certificatele de depozite ale bancii centrale, care exista deocamdata doar pe hartie, nu si in piata.
Pe de alta parte, el a spus ca bancile centrale ar trebui sa devina creditori de ultima instanta si pentru alte institutii decat cele de credit clasice, masura luata deja de Fondul Federal de Rezerve. "Bancile centrale nu ar trebui sa excluda aceasta posibilitate", a mentionat Dijmarescu. Banca centrala vede "batalia pentru resurse" ca o redeschidere a apetitului pentru atragerea de economii, a afirmat si directorul Directiei Stabilitate Financiara a BNR, Ion Dragulin.
Romania vulnerabila
Pe de alta parte, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's anunta, ieri, ca Romania se afla pe locul trei, dupa Islanda si Liban, intr-un clasament realizat de agentie, al pietelor emergente cele mai vulnerabile la o inasprire a crizei creditelor la nivel global. In schimb, Fondul Monetar International (FMI) arata ca reducerea temporara a ritmului de majorare a creditarii din Romania cu 10 puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra ratei de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5 puncte in primul an, pentru ca in anul urmator avansul economic sa isi reia tendinta ascendenta. "In cazul in care cresterea creditarii s-ar diminua, temporar, cu 10 puncte procentuale, PIB real ar scadea semnificativ in primul an in Romania si Estonia, doua tari in care avansul imprumuturilor a fost printre cele mai accelerate dintre statele emergente, pentru ca in al doilea an economiile sa revina pe crestere", se arata in raportul "Perspective economice regionale" al Fondului Monetar International (FMI). (G.M.)
Alte articole
  BNR sugruma creditele in lei    (Eveniment, 2008-03-27)
  Bancile in brazda    (Economic, 2008-03-08)
  Rascoala bancherilor    (Economic, 2008-02-26)
  Foame de credite la orizont    (Economic, 2008-02-19)
  Bancile trimit rezultatele simularii la BNR    (Economic, 2007-10-03)
  BNR a imprumutat bancile cu 10,56 miliarde lei in decembrie    (2009-01-28 17:56)
  Dobanzi mai mari la credite si pentru contractele deja incheiate    (2008-09-22 17:52)
  Bancile au aruncat in strada 77.000 de familii americane in ultima luna    (2008-08-15 15:21)
  Bancile din zona euro inaspresc conditiile de creditare    (2008-08-08 16:01)
  Primul top al bancilor din Romania    (2008-07-02 16:21)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Vine recesiunea globala   de georgems
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Taxa si Rabla (6755 afisari)
 Sfarsitul Ucrainei si interesul national (3701 afisari)
 Blasfemie sau delir sado-masochist la Viena? (2951 afisari)
 Razboiul dictatelor (2522 afisari)
 Arestat ca a denuntat (2323 afisari)
 Un avion a ratat aterizarea si a iesit de pe pista pe Aeroportul Henri Coanda (4178 afisari)
 Putin doreste trasarea unor noi obiective in cadrul relatiilor ruso-romane (2830 afisari)
 Ewan McGregor, epuizat dupa prea multe duble de sex (2585 afisari)
 Un preot s-a ridicat la cer si a disparut (2272 afisari)
 Hillary Clinton ameninta Iranul cu "stergerea de pe harta", in cazul unui atac impotriva Israelului (1919 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02020 sec.