Ziua Logo
  Nr. 4215 de luni, 21 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Sfanta interceptare SRI
Doru DRAGOMIR 
De ani de zile romanii sunt stresati de faptul ca le sunt ascultate telefoanele. Chiar daca oficial numai Serviciul Roman de Informatii este autoritatea nationala desemnata sa ne asculte telefoanele, alte cateva institutii ale statului si multe firme particulare practica acest sport al interceptarilor pe la colturi. Ce poate fi mai placut decat sa stai si sa asculti la casca ce vorbeste Tariceanu cu sotia sau Basescu cu madam Udrea?
Culmea e ca presedintele si premierul au fost cei care au mai pus inca o caramida la temelia Centrului Tehnic de Interceptare a Comunicatiilor din cadrul SRI. Presedintele jucator, speriat de previziunile sumbre prezentate cu putin timp inainte de Summitul NATO de Serviciile atat de dragi lui, a batut cu pumnul in masa si a zis DA pentru codul galben de alerta terorista si pentru modificarea conditiilor in care se fac interceptarile comunicatiilor. Prin adoptarea Hotararii CSAT din 25 martie a.c., locatarii de la Palatul Victoria si Palatul Cotroceni au dat mana libera sefului urechilor SRI sa ne asculte oricand, cu mandat, dar mai ales fara. Tentatia e mare si atunci cand ofiterul "Ureche" e la butoane, in spatele usilor inchise, ferit de priviri indiscrete, poate manevra in voie consolele si serverele operatorilor de telefonie pentru a se delecta cu discutiile nevinovate ale unor amarati sau cu altele mai interesante ale politicienilor sau oamenilor de afaceri. Iar cand se plictiseste sa mai traga ilegal cu urechea se ocupa si de rezolvarea unui mandat legal de interceptare, ca doar pentru asta isi ia solda.
Deciziile au fost luate pe sest si puse in aplicare in cea mai mare viteza. Ele au starnit proteste din partea marilor jucatori de pe piata telefoniei mobile. Ce conteaza faptul ca se incalca reglementari europene in domeniul furnizarii serviciilor de comunicatii, iar la nivel national nu avem adoptat pachetul de legi privind securitatea nationala? Important este ca statul politienesc, prin politica pasilor marunti, a mai castigat o batalie impotriva dreptului la o viata intima. De fapt, in spatele sintagmei de stat politienesc se ascund fostii securisti care mai ocupa inca posturi caldute prin asa-zisele servicii secrete reformate sau prin alte institutii si agentii guvernamentale.
Confiscarea serverelor si consolelor operatorilor de telefonie mobila de catre SRI a fost pusa in practica printr-un ordin al lui Dan Cristian Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Cine este domnul Georgescu? Un specialist in domeniul comunicatiilor, care pana la Revolutie a lucrat in DSS, ulterior la STS si in final s-a lipit de o serie de organisme guvernamentale din sfera comunicatiilor. A trecut in rezerva din STS cu gradul de colonel si a ramas un executant fidel al principiilor fostului DSS. Ca rasplata pentru modul cum isi face treaba in slujba statului politienesc si mai putin a cetateanului, domnul colonel inginer in rezerva Georgescu Dan-Cristian a fost avansat la gradul de general in rezerva cu o stea. Propunerea a venit din partea Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Prietenii stiu de ce!
Orice politician cu mintea la cap ar trebui sa se intereseze mai atent de ce se coace in laboratoarele serviciilor secrete. Pentru ca sub umbrela unor rapoarte impanate cu informatii spectaculoase pe care Serviciile le trimit pe la diverse cabinete se pot ascunde dorintele unor papusari de a avea acces si la mai multe sfori pentru a transforma piesa de teatru intr-o comedie pentru ei si intr-o drama pentru noi.
Pana atunci cainii latra, caravana trece. Cainii suntem noi, "beneficiarii" interceptarilor (adica societatea civila), iar caravana este formata din toate institutiile care genereaza cadrul legal pentru interceptarea ilegala a comunicatiilor.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
SRI contra Romaniei   de Uliu_Roman
Cum se determina ratingurile principalelor posturi TV ?   de M_D_L
Vand celulare securizate, fara microfon. Astept provincia.   de cercetas
A r h i v a
  Alianta pentru Timis - analiza unei constructii politice    8 comentarii
  Hayssam, dolarii si serviciile secrete    2007-01-18
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina are "probleme teritoriale" (4090 afisari)
 Basescu, la cafea cu inculpatul Stanculescu (3087 afisari)
 Fregate-Gate intre Victoria si Cotroceni (2091 afisari)
 Injuraturi de campanie (1683 afisari)
 Costanda la indigo (1480 afisari)
 Patrick Swayze si-a scris testamentul si a facut aranjamentele pentru propria inmormantare (3728 afisari)
 Omenirea, in pragul celei mai grave crize financiare din ultimii 30 de ani (3202 afisari)
 O noua minciuna a Kievului: "Ucraina a primit Crimeea pe cale legala" (3068 afisari)
 Costel Busuioc a fost jefuit de o banda de romani, in Spania (2823 afisari)
 Lenin s-a nascut dintr-o relatie extraconjugala (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84177 sec.