Ziua Logo
  Nr. 4215 de luni, 21 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Alianta pentru Timis - analiza unei constructii politice
Dan PAVEL 
Tot mai multi se tem ca asistam la nasterea in Romania a unei noi puteri hegemonice, cu Basescu in frunte, sustinut de o forta de sorginte fesenista cu ambitia majoritatii parlamentare, precum si de admiratia neconditionata a unor intelectuali care pe vremuri erau critici sau independenti. Cu toate acestea, la nivel local si regional se petrec acum mutatii politice spectaculoase, care vor impiedica pentru totdeauna posibilitatea revenirii in fruntea Romaniei a unei noi puteri hegemonice.
Un exemplu il reprezinta "Alianta pentru Timis", constituita in martie, a.c., la Timisoara. Este o constructie politica inedita, intre Partidul National Liberal - Partidul National taranesc Crestin Democrat - Forumul Democratic al Germanilor din Romania, la nivelul filialelor judetene. Principalii adversari ai Aliantei pentru Timis sunt PD-L si PSD, care local se confrunta cu lupte interne si dezbinari. Alegerile pentru Timisoara si judetul Timis ar putea sa reprezinte, la fel precum revolutia din decembrie 1989, punctul de pornire al unor procese politice decisive pentru Romania.
Alianta pentru Timis are mai multe avantaje strategice. Ramane de vazut care va precumpani. Din punct de vedere institutional, Alianta pentru Timis are o anumita similitudine cu Alianta pentru Dreptate si Adevar dintre PNL si PD, care la alegerile din 2004 il propunea drept presedinte pe liberalul Stolojan, dar l-a ales pe socialistul Basescu, ulterior revopsit un fel de "popular". Numai ca Alianta pentru Timis nu are dezavantajul de a fi compusa dintr-o forta de dreapta si una de stanga, cum era Alianta DA, a carei logica era lupta anti-PSD. Este compusa din doua partide de dreapta, sustinute de organizatia germanilor. Ea aduce mai degraba aminte oamenilor de Conventia Democratica. Spre deosebire insa de CDR sau de ADA, formarea Aliantei pentru Timis a fost precedata de performantele politice ale principalilor doi candidatii ai acesteia. Prin urmare, nu este o Alianta CONTRA unui adversar, una negativa, ci o Alianta PENTRU, una pozitiva, constructiva, care propune proiecte benefice cetatenilor.
Punctul forte al Aliantei pentru Timis il reprezinta primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu. De fapt, daca PNTCD mai reprezinta ceva in Romania este datorita lui Ciuhandu, care este la al treilea mandat de primar al Timisoarei si are un avantaj atat de clar fata de competitori, incat probabil va castiga al patrulea mandat de primar inca din primul tur de scrutin. Un alt punct forte este liberalul Viorel Coifan, fost presedinte al Consiliului judetean Timis, in perioada 1992-2000, ulterior deputat in Parlamentul Romaniei din partea liberalilor, care candideaza din nou pentru functia de presedinte al Consiliului judetean Timis. Coifan a fost activ in anii din urma in sectorul privat, fiind manager regional al unei firme romanesti de succes in domeniul calculatoarelor. Cei care au gandit Alianta pentru Timis au pus competenta administrativa si capacitatea celor doi candidati de a rezolva probleme inaintea oricaror alte considerente, fie ele doctrinare, ideologice sau politice.
Alianta pentru Timis este construita pe principiul "OMUL SFINTESTE LOCUL", dar si pe norma moderna americana "All Politics is Local". Candidatii respectivei formatiuni nu insista prea mult pe argumente de tipul lupta contra stangii sau a celor doua partide desprinse din FSN (PSD si PD-L), ci pe propunerea unor proiecte concrete, gandite exclusiv in interes comunitar. Marea miza a alegerilor din orasul Timisoara si din judetul Timis este descentralizarea si autonomia, dar nu pe "criterii etnice", ci pe criterii administrative. Desi este orasul cu dezvoltarea cea mai spectaculoasa din Romania postcomunista, culmea este ca promotorii descentralizarii si dezvoltarii locale spun ca mai este mult pana ca orasul si judetul lor sa fie la nivelul zonelor dezvoltate din Uniunea Europeana, dar ca vor sa fie la acel nivel inaintea celorlalti din tara.
 Afisari: 1120  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
De prin Timisoara.   de alwis46
Nici pe departe nu e vorba de ura.!Amaraciune,DA!   de LENIO
Ura bate profesia   de Harabula
Aliante pe principiul CONSTRUCTIEI.   de LENIO
Chiar este totul asa roz ?   de alwis46
Povesti de adormit copii .... si intelectualii   de Ghita Bizonu'
in sfarsit dle. Pavel   de cetateanu
alianta mafiota ptr. ....   de timiseu
A r h i v a
  Sfanta interceptare SRI    3 comentarii
  In cautarea candidatilor ideali    2008-04-14
  "In numele Tatalui". Apararea lui Basescu    2008-03-17
  Adrian Nastase - marca inregistrata PSD    2008-02-18
  Deconstructia unui mit - magistratii securisti    2008-02-11
  Suntem o tara de incompetenti    2008-02-04
 Top afisari / comentarii 
 Ucraina are "probleme teritoriale" (4090 afisari)
 Basescu, la cafea cu inculpatul Stanculescu (3087 afisari)
 Fregate-Gate intre Victoria si Cotroceni (2091 afisari)
 Injuraturi de campanie (1683 afisari)
 Costanda la indigo (1480 afisari)
 Patrick Swayze si-a scris testamentul si a facut aranjamentele pentru propria inmormantare (3728 afisari)
 Omenirea, in pragul celei mai grave crize financiare din ultimii 30 de ani (3202 afisari)
 O noua minciuna a Kievului: "Ucraina a primit Crimeea pe cale legala" (3068 afisari)
 Costel Busuioc a fost jefuit de o banda de romani, in Spania (2823 afisari)
 Lenin s-a nascut dintr-o relatie extraconjugala (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13206 sec.