Ziua Logo
  Nr. 4214 de sambata, 19 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
CARTE
Lansare de carte: Asteptand salvatorul lumii in India
In lacasul spiritual al Bibliotecii Metropolitane din Bucuresti, reprezentat de sef serviciu Mihaela Sfarlea si Carmen Letcan, in 10 aprilie 2008, Ileana Speranta Baciu, directorul Editurii "Flori Spirituale" din Deva, alaturi de distinsul indianist profesorul Vasile Andru si Lelia Popescu din cadrul Institutului de studii orientale, ne-a intampinat cu paine si sare - obiceiul indragit de romani la primirea oaspetilor dragi, veniti acum sa omagieze, conform traditiei hinduse, nasterea Zeului Rama, Zeului Soare, si lansarea cartii "Asteptand salvatorul lumii in India" a scriitorului australian de origine romana Octavian Sarbatoare.
Florile, fructele, dulciurile si lumina lumanarilor au creat ambientul deja cunoscut unei evocari hinduse. "Prezentandu-va mai multe evenimente, festivaluri, obiceiuri, traditii din peninsula indiana, as vrea sa va imbogatesc cunoasterea cu sarbatorile care glorifica trasaturile de caracter benefice unei dezvoltari armonioase ale omului", si-a inceput Ileana Speranta Baciu discursul de prezentare a cartii.
"In 14 aprilie 2008 se sarbatoreste nasterea Zeului Rama, cand se sfarseste Festivalul hindus Ram Navami (in calendarul hindus, navami este a noua zi din luna Chitra). Cifra noua, prin magia ei ne aduce in preajma caracterul sarbatoritului. O prezenta fermecatoare care induce relaxarea, iubirea si fericirea este fundalul pe care se intrepatrund trasaturile sale mereu in armonie una cu alta. Puterea, succesul, sanatatea, popularitatea, curajul pot fi regasite intr-o minte armonioasa, plina de iubire, de sensibilitate, inteligenta, fericire, cinste, simt al dreptatii si datoriei. Ramdas, devotul Yeului Rama, eroul scrierilor indianistului Octavian Sarbatoare, in paginile prezentei carti ne infatiseaza religiile principale ale lumii si cadrul, imprejurarile in care "eroul mesianic" al fiecareia dintre ele: Zeul Rama, Mesia lui Israel, Isus al cestinilor, la a doua venire, Saoshyantul zoroastrian, Maitreya Buddha, Al Mahdi, le va aduce izbavirea. Cartea "Asteptand salvatorul lumii in India" are un pronuntat caracter optimist, inscriind vremile de sfarsit de lume in pasii unui inceput de noua civilizatie in evolutia omului, a precizat directorul Editurii "Flori Spirituale".
Octavian Sarbatoare - 10 ani de activitate literara
"Anul 2008 este un prilej de a-l felicita, la implinirea a 10 ani de activitate literara, pe cel care ne-a incantat cu misterele Indiei si ne-a invatat sa transformam profanul in sacru: scriitorul australian ce origine romana Octavian Sarbatoare. In 1998 si-a inceput cariera, prin publicarea articolelor sale in revistele din Australia, in site-urile internetului, si prin fondarea Societatii Literare Internationale "Mircea Eliade" - ce poate fi vizualizata pe intenet. Continua in anul 2005, scriind in limba romana nuvele, miniromane, cugetari cu tematici sapientiale, mesianism, indianistica", a anuntat Ileana Speranta Baciu.
In Romania au vazut lumina tiparului, in 2007, volumele:�"Iubire in India", "India puterilor magice", "Spirit si iubire in India", "Yoghinii Indiei", "Jivanmukti - Calea eliberarii spirituale in viata" - toate fiind inchinate de Octavian Sarbatoare mentorului sau "Mircea Eliade", in anul centenar nasterii marelui istoric al religiilor. "Asteptand salvatorul lumii in India" este primul titlu din seria cartilor ce vor fi editate si publicate in 2008 in Romania, la aceeasi editura "Flori Spirituale" din Deva.
Teatrul Sophrozin: Ascensiunea
In partea a doua a programului de lansare a cartii scrise de volumului, Teatrul Sophrozin ne-a adus un plus de spiritualitate prin piesa "Ascensiunea", desfasurata la Teatrul "Ion Creanga" din Bucuresti. Iata cum isi definesc actorii acestei trupe activitatea: "Viata poate fi privita ca o calatorie ce porneste de la dorinta pana la implinirea ei. Un intelept a spus odata: "Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se implineasca." Omul, dintotdeauna si-a dorit cate ceva. A sperat, a ravnit si a luptat spetindu-se pentru acel ceva, pana cand dorinta i s-a implinit, apoi s-a istovit si a "murit"... in urmatoarea dorinta. Si tot asa pana la capatul drumului... pe orizontala. Oriunde mergi, ori incotro te indrepti, dorintele te urmeaza...
De indata ce te hotarasti sa urci insa, dorintele capata asa un rau de inaltime ca pentru a rezista diferentelor de temparatura, presiune si luminozitate ele trebuie sa se contopeasca toate intr-una singura: in "dorul de Dumnezeu"... Acest spectacol ne reaminteste ca drumul trebuie parcurs pana la capat, printre hohote de ras, printre momente de sensibilitate si ritm, romantism si pasiune; dansurile orientale magice, umorul debordant, tango-ul inaripat si flacarile iubirii - fiind doar cateva din atributele acestui itinerariu artistic si initiatic..." (vezi foto atasat).
Magda SEVERIN 
 Afisari: 300  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Fantezii de aur si argint in Sufrageria Regala    
  Marcel Iancu, un arhitect al modernitatii    1 comentariu
  Cehov ratacit "prin cartier"    
  Destin cu fluturi    
 Top afisari / comentarii 
 Statul Kosovo s-a nascut mort (2848 afisari)
 Cartierele mortii albe (2396 afisari)
 Guvernele Basescu (2100 afisari)
 Misteriosul numar doi (1864 afisari)
 Kosovo si Ardealul (1700 afisari)
 Surpriza "picanta" din cabinetul lui Berlusconi: fotomodelul Mara Carfanga (4084 afisari)
 Cea mai sexy barmanita din SUA (3259 afisari)
 Ziarul care l-a "casatorit" pe Putin cu o fosta gimnasta a fost inchis (2243 afisari)
 Elena Basescu: Emil Boc, cel mai iubit (2099 afisari)
 Militarii iranieni au intrat in Afganistan (1910 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01067 sec.