Ziua Logo
  Nr. 4212 de joi, 17 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Blocada medicamentelor
-- Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) opresc, maine, livrarile catre farmacii si spitale in semn de protest fata de refuzul ministrului Sanatatii de a ajusta pretul medicamentelor in functie de cursul valutar.
Conducerile celor doua asociatii au anuntat, ieri, ca vor ajunge, in curand, in situatia de a opri importul si distributia de medicamente intrucat nu mai pot suporta diferentele de curs valutar din ultimele cinci luni, ADIM si ADMR asigurand peste 90% din distributia de medicamente. Presedintele ADMR, a declarat ca distribuitori si importatori de medicamente au inregistrat pierderi de 20 de milioane de euro deoarece cursul euro a ajuns la 3,7 lei, iar statul deconteaza la un curs de 3,32, care era valabil in aprilie 2007. "In curand vom fi obligati sa inchidem depozitele. Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si-a incalcat propriul ordin care prevede reactualizarea pretului din CANAMED (Catalogul National al Preturilor la Medicamente) la fiecare trei luni, in functie de devalorizarea monedei nationale in raport cu euro. Mai mult, ministrul a omis sa spuna ca au fost doua scaderi succesive de preturi, respectiv in decembrie 2006 si mai 2007, iar in tot acest interval au crescut preturile la utilitati, dar si la motorina", a explicat Vasile. Cea mai dificila situatie se inregistreaza in cazul medicamentelor achizitionate in franci elvetieni si euro, respectiv celor din programele nationale de oncologie, diabet, postransplanat si HIV/SIDA.
Actiunea de protest a celor doua asociatii incepe astazi, cand se va opri distributia medicamentelor catre farmacii si spitale, si va continua in alte doua zile din saptamana 5-9 mai, apoi cu alte trei zile in saptamana urmatoare, pana cand Ministerul Sanatatii va decide sa reactualizeze preturile la medicamente, a adaugat Vasile.
Ministrul Sanatatii a inghetat pretul medicamentelor la nivelul celor din aprilie 2007, de la inceputul anului 2008, pana la sfarsitul lunii mai. (C.P.)
A r h i v a
  Parlamentul calare pe raft    
  Tichetele inapoi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nu vrea Tratat cu Moldova (2862 afisari)
 Efectul Stalingrad (2129 afisari)
 Haiducii Internetului (2098 afisari)
 Dinel Staicu de la Ford (1610 afisari)
 Romania, turnata la Strasbourg (1398 afisari)
 A murit dupa ce a refuzat sa-i semneze diploma Elenei Ceausescu (6380 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" a mai violat patru copile si in Galati (2987 afisari)
 Gravitatia, vinovata pentru niste sani supradimensionati (2803 afisari)
 Mariah Carey arata ca la 16 ani (2693 afisari)
 Ceaiul care l-a costat pe Putin aproape cinci miliarde de dolari (2326 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00800 sec.