Ziua Logo
  Nr. 4212 de joi, 17 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Parlamentul calare pe raft
-- Deputatii cred ca supermagazinele aplica "taxe de smecher" * Alesii nu exclud o motiune simpla pentru adoptarea unei legislatii in domeniu
Deputatii si-au inceput ancheta cu privire la preturile marfurilor din supermarketuri, ca urmare a reclamatiilor facute de furnizori. Patronatele si sindicatele din industria alimentara s-au unit impotriva marilor lanturi de magazine, pe care le acuza de dictatura in stabilirea preturilor. Reactia puternica a acestora a venit in urma anuntului facut de magazine cu privire la intentia lor de a majora taxele aplicate furnizorilor pentru produsele vandute in supermarketuri, avand in vedere ca noile taxe avansate sunt cu mult mai mari decat cele aplicate in prezent, care, oricum, sunt multe si foarte ridicate.
Concluziile anchetei parlamentare privind acuzatiile de abuz de putere aduse supermarketurilor ar putea fi stabilite la jumatatea lunii mai, potrivit presedintelui Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, Mihai Tudose (PSD). "Noi vrem sa terminam concluziile pana la jumatatea lunii mai (...) Martea viitoare vor fi audiati reprezentantii retailerilor", a afirmat Tudose, marti, la finalul primei runde de audieri din cadrul anchetei, la care au fost chemati reprezentantii produca6torilor.
El a aratat ca in urma discutiilor a reiesit ca supermarketurile aplica "taxe de smecher". "Eu le numesc taxe de smecher sau taxe de tip ancora, adica daca platesti o data devii captiv si trebuie sa platesti in continuare. Cel mai important este ca toate aceste taxe se regasesc in pretul de raft, iar supermarketul se dovedeste ca nu este supermarket, pentru ca cel mai mare profit il scoate din servicii conexe, cum ar fi publicitatea si tiparirea de revistute, si nu din vanzarea de marfuri", a spus Tudose.
Motiune de forta
Intrebat despre posibile solutii care ar rezolva problemele din domeniu, Tudose a aratat ca este nevoie de o initiativa legislativa care sa prevada reglementari pentru desfasurarea unui comert transparent si corect. "Ei (retailerii mari, n.r.) speculeaza o lacuna legislativa si se pare ca au testat gradul de suportabilitate al producatorilor", a spus presedintele comisiei de politica economica. Tudose a adaugat ca daca adoptarea unor masuri va fi tergiversata va fi introdusa o motiune simpla pentru grabirea procedurilor. "Daca aceste masuri vor urma un proces legislativ normal, care dureaza 6-8 luni, terminam mandatul. Motiunea ar fi o modalitate de a forta Guvernul sa se implice", a mai spus el.
Pret din taxe
"Pretul pe care supermagazinele il afiseaza este unul fals, pentru ca acesta include tot felul de taxe percepute de magazin, taxe care pot ajunge pana la 60-70% din pretul afisat", a declarat, recent, Sorin Minea, presedintele Romalimenta. El a atras atentia ca politica de pret exclusivista practicata de supermagazine are impact asupra preturilor de pe piata, pentru ca nu permite producatorilor sa vanda la pret mai mic in alta parte. De altfel, toti furnizorii supermagazinelor au declarat ca multitudinea de taxe percepute de supermagazine se regaseste in pretul produselor, care se majoreaza in acest fel.
De altfel, furnizorii au propus si realizarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, prin care taxele percepute de magazine sa fie transparente, astfel incat consumatorul sa stie cat costa un produs, de fapt.
In urma presiunilor, reprezentantii lanturilor de magazine au participat la o intalnire cu furnizorii, mediata de ministrul Agriculturii, fara un rezultat concret, dar care poate marca debutul normalizarii situatiei.
Luminita MOROIANU, Razvan GHEORGHE 
A r h i v a
  Tichetele inapoi    1 comentariu
  Blocada medicamentelor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nu vrea Tratat cu Moldova (2862 afisari)
 Efectul Stalingrad (2129 afisari)
 Haiducii Internetului (2098 afisari)
 Dinel Staicu de la Ford (1610 afisari)
 Romania, turnata la Strasbourg (1398 afisari)
 A murit dupa ce a refuzat sa-i semneze diploma Elenei Ceausescu (6380 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" a mai violat patru copile si in Galati (2987 afisari)
 Gravitatia, vinovata pentru niste sani supradimensionati (2803 afisari)
 Mariah Carey arata ca la 16 ani (2693 afisari)
 Ceaiul care l-a costat pe Putin aproape cinci miliarde de dolari (2326 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.