Ziua Logo
  Nr. 4212 de joi, 17 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Copiii saraci ai miliardarei
-- Fondatoarea Body Shop si-a dezmostenit cele doua fiice, lasandu-si averea unor fundatii caritabile
Miliardara Anita Roddick, fondatoarea imperiului The Body Shop, a sustinut intotdeauna ca "nu are de gand sa moara bogata". Si se pare ca si-a tinut promisiunea. Testamentul ei, care a fost facut public, a revelat faptul ca Anita si-a lasat toata averea fundatiilor de caritate cu putin timp inainte sa moara. Astfel, intreaga avere a Anitei, (in luna septembrie, cand a murit) era de aproape doua mii de dolari, care si acestia s-au dus pe taxele de mostenire.
Anita, care a murit in urma unei hemoragii cerebrale la varsta de 64 de ani, a dorit ca averea sa sa ajute la finantarea unor campanii ecologice, la sprijinirea drepturilor omului si la plata datoriilor lumii a treia. Ea a declarat ca a lasa bani familiei "i se pare un gest obscen" si astfel le-a scos pe cele doua fiice ale sale, Sam si Justine, din testament. Anita Roddick a facut acest gest in 2005, imediat dupa ce s-a imbogatit in urma vanzarii companiei sale "The Body Shop". Firma franceza de cosmetice L'Oreal a cumparat compania Anitei si sotului ei Gordon, platind nu mai putin de 1,3 miliarde de dolari pentru actiunile lor. Partea Anitei provenita din vanzarea companiei pe care ea si sotul ei au creat-o a fost donata Fundatiei Roddick. Sotul ei, care are 65 de ani, si care a primit peste o suta de milioane de dolari in urma vanzarii companiei, este si el tutorele fundatiei respective. Gordon Roddick si familia sa erau in vacanta atunci cand testamentul a fost facut public, insa fiicele cuplului au declarat inca de anul trecut ca sprijina decizia mamei lor de a le dezmosteni. Justine, care are 38 de ani, locuieste si lucreaza in California. Sam, de 35 de ani, conduce un sex shop din Londra, Coco de Mer.
Intr-un interviu acordat inainte de moartea mamei sale, Sam a declarat ca decizia Anitei de a le dezmosteni pe ea si pe sora ei este "o usurare", explicand ca "daca banii ar fi fost impartiti intre membrii familiei era ca si cum fiecare primea bani in functie de cat de mult era apreciat sau iubit. Era o problema complicata si emotionala. Adica daca mama mi-ar fi spus <<nu iti las nici un ban tie pentru ca am decis sa las toti banii unui var indepartat de-al tau>>, m-as fi considerat jignita, insa daca toti banii i-a dat in scopuri caritabile, e cu totul altceva. Nu te poti certa cu cineva care decide sa-si dea toti banii, e averea parintilor nostri, fac ce vor cu ea. Oricum, ei ne-au dat totul in materie de dragoste si sprijin", dupa care a zambit si a adaugat "oricum, mama a donat jumatatea ei, tata nu a zis ce are de gand sa faca cu banii".
Anul trecut, Anita a fost diagnosticata cu hepatita C pe care a contactat-o - fara sa stie - in urma unei transfuzii cu sange infestat in urma cu 35 de ani. Pana sa cada la pat, parea ca totusi tine situatia sub control. Explicandu-si gestul, Anita Roddick a explicat ca "banii nu inseamna nimic pentru mine. Cel mai periculos si mai rau lucru este lacomia - dorinta nestavilita de a strange cat mai multi bani".
Pioniera a ecologiei
Fiica unor imigranti italieni, Anita Roddick a ajuns una dintre cele mai de succes femei de afaceri din Marea Britanie. Dame Anita Roddick a deschis primul magazin Body Shop la Brighton, in 1976. A fost prima care a lansat pe piata cosmetice fabricate fara a fi testate pe animale, transformand conceptul intr-o afacere extrem de profitabila. Body Shop a fost una dintre cele mai mari firme de cosmetice in anii '80, dar in anii '90 a inceput sa aiba probleme odata cu aparitia multor companii care mergeau pe acelasi concept, de cosmetice produse ecologic, fara a fi testate pe animale. Body Shop si-a revenit ulterior, astfel ca acum compania are peste 210 de magazine, in 55 de tari. Vicepresedintele organizatiei Peta pentru apararea drepturilor animalelor a subliniat ca "Anita Roddick si-a riscat afacerea pentru a ajunge prima corporatie care sa anunte limpede, cu panouri imense in vitrinele magazinelor sale, ca se imporiveste testelor pe animale. Inainte sa apara Body Shop, asemenea produse nu se gaseau decat in cateva magazine hippie - acum sunt peste tot", a subliniat vicepresedintele Peta. (M. BICA)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Mde imi aduc aminte ca in urma cu fro 30 de ani testamentu unui milionar american incepea cu   de Ghita Bizonu'
mostenire miliardara   de daniel55
Dece copii saraci?.   de Ion Puiu Stoisor
Titlul articolului...   de alamar
A r h i v a
  Titanicul, din materiale ieftine    2 comentarii
  Un licean corecteaza NASA    4 comentarii
  Se incalzeste    
 Top afisari / comentarii 
 Nu vrea Tratat cu Moldova (2862 afisari)
 Efectul Stalingrad (2129 afisari)
 Haiducii Internetului (2098 afisari)
 Dinel Staicu de la Ford (1610 afisari)
 Romania, turnata la Strasbourg (1398 afisari)
 A murit dupa ce a refuzat sa-i semneze diploma Elenei Ceausescu (6380 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" a mai violat patru copile si in Galati (2987 afisari)
 Gravitatia, vinovata pentru niste sani supradimensionati (2803 afisari)
 Mariah Carey arata ca la 16 ani (2693 afisari)
 Ceaiul care l-a costat pe Putin aproape cinci miliarde de dolari (2326 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00997 sec.