Ziua Logo
  Nr. 4211 de miercuri, 16 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Dosarele preotilor raman la secret
-- Colaborarea prelatilor nu va fi deconspirata * CNSAS va fi obligat sa intocmeasca doar referate despre documentele din dosare
Deputatii din Comisia Juridica au decis ieri ca CNSAS sa nu mai verifice fetele bisericesti, dupa ce au aprobat un amendament al pesedistului Eugen Nicolicea. Mai mult, Colegiul nu va mai inainta in instanta notele de constatare ale dosarelor, ci doar niste referate despre documentele aflate in dosar. In replica, Mircea Dinescu ne-a declarat ca este o "gainarie mistica", care nu ii onoreaza pe reprezentantii cultelor.
"Personal ma voi ocupa de verificarea fetelor bisericesti de la toate cultele, pentru ca nu putem imparti informatorii in buni si rai. CNSAS are acces liber la toate dosarele si nu vad cum cineva ne-ar putea opri sa nu mai ne uitam si dupa aceasta categorie", a sustinut Dinescu. El a precizat ca Biserica are datoria morala de a scapa de umbrele trecutului si sa accepte sa fie curatata. "Se apropie alegerile si popii urmeaza probabil sa fie folositi ca agenti electorali", ne-a spus membrul CNSAS. Consilierul premierului, Marius Oprea, s-a aratat profund dezamagit de atitudinea deputatilor, spunand ca asistam la o modificare a legii in profunzimea ei. "Este cu atat mai condamnabila colaborarea unei fete bisericesti cu fosta Securitate, pentru ca aveau acces la cele mai ascunse unghere ale sufletului omenesc", ne-a declarat Oprea. El a declarat ca nu il mira atitudinea PSD, care s-a opus de la bun inceput deconspirarii fostei Securitati.
Argumentele lui Nicolicea
Eugen Nicolicea, cel care a introdus amendamentul la legea de functionare a CNSAS in Comisia Juridica, a explicat ca reprezentantii cultelor religioase reprezinta singura categorie oprimata in mod sistematic de catre regimul comunist. "Este evident ca acea presupusa colaborare era o colaborare fortata", a completat deputatul PSD, citat de Mediafax. Trecerea amendamentului a fost posibila deoarece reprezentantii PD-L si PNL nu au fost prezenti la dezbateri, iar pesedistii au votat in corpore in favoarea lui. Deputatul PC Sergiu Andon a afirmat ca s-a opus amendamentului din considerente de ordin moral. "Astept de la preoti sa aiba vocatie de martir, nu de las", a spus Andon. El a argumentat ca turnatoria preotilor este chiar mai grava deoarece enoriasii se bazau pe calitatea lor de duhovnici. "Detest orice explicatie pe motivul ca n-ai putut rezista. Eu am refuzat de doua ori", a spus conservatorul. Acesta a aratat ca nu a fost de acord cu campania de deconspirare declansata de CNSAS in timpul procesului de alegere al noului Patriarh, dar nici nu poate sprijini sustragerea acestei categorii de la verificare.
Pesedistii recidiveaza
Mircea Geoana a spus anul trecut, in timpul dosariadei Patriarhului, ca PSD intentioneaza sa propuna un amendament la legea de functionare a CNSAS, care sa scoata ierarhii din lista categoriile verificate. In luna decembrie, senatorul Serban Nicolae a avut o initiativa legislativa care dorea sa transforme CNSAS intr-un institut de cercetare fara a mai avea dreptul sa dea decizii de politie politica.
Cristian ANDREI, Adrian ILIE 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
O aberatie   de Shadow
hei,"prietenilor"   de cristian 3340
Aoleu. Este o catastrofa nationala.   de Socrate
"onorabilitatea "biserici   de bigbad
Liber cugetatorii lui Iliescu   de Mona G.
daca pe prelatii din tara nu-i puteti   de cosor ion
Parafrazandul pe Toparceanu;   de Aladin
Dar de ce?   de Parsivu
"..presupusa colaborare era o colaborare fortata.." GRESIT NU a fost COLABORARE... A FOST ..    de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Supermarketurile - mogulii presei    1 comentariu
  Legea berii, reluata    3 comentarii
  PC la dispozitia PSD    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un film XXX cu Marilyn - un milion de dolari (3249 afisari)
 Diplomatia romaneasca, pe urmele lui Stefan Andrei (3181 afisari)
 Incursiune in Secuime (2668 afisari)
 Alina cea frumoasa si desteapta (2621 afisari)
 Slugile lui Mittal (2053 afisari)
 Ce urmeaza dupa era dominatiei SUA (2478 afisari)
 Un artist al Operei Nationale din Bucuresti a murit pentru ca a rostit cuvantul "MacBeth" (2478 afisari)
 Vitaminele ucigase (1968 afisari)
 Scandal in Canada, dupa ce Crocs a anuntat ca isi muta fabrica in Romania (1961 afisari)
 "Printesa Diana a murit, depasiti momentul!" (1806 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01004 sec.