Ziua Logo
  Nr. 4211 de miercuri, 16 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ei vor pamant!
Rasvan MOLDOVEANU 
-- Primarul Videanu, prin intermediul Consiliului General al Capitalei, cere pamant de la Guvern pentru compensarea proprietarilor de terenuri care stau in calea a doua proiecte ale Primariei: Esplanada si Izvor. Pare corect? Pare! Micul Paris se alege cu niste frumoase proiecte edilitare. Proprietarii sunt compensati elegant cu terenuri de la Guvern. Reiese si aspectul de grija fata de cetatean si proprietatea sa.
Numai cA lucrurile nu stau deloc asa de bine precum ar vrea Videanu sa credem. Nici cu terenurile, nici cu cetatenii, nici cu proprietatile. Poate doar cu proiectele. Ele sunt singurele care conteaza, intr-adevar, pentru Videanu in acesta ecuatie.
De ce are Capitala nevoie de terenuri de la stat? Sau, mai bine zis, de ce nu mai are Capitala terenuri libere? O explicatie a oferit, ieri, ziarul ZIUA dezvaluind cum consilierii generali au concesionat, in secret, pe banda rulanta si pe nimic zeci de mii de metri patrati de teren unor clienti alesi pe spranceana: Cocos, Taher, Sorin Creteanu, Gabriel Oprea etc. O alta explicatie ar fi ca Primaria doseste pamanturile, tinandu-le la pastrare pentru alti concesionari de casa. Ca dovada, cetatenilor demolati care au avut norocul ca Primaria sa le raspunda la cererile de revendicare li s-a spus ca Bucurestiul nu are terenuri libere pentru despagubire in echivalent. In schimb, si sub Lis si sub Basescu si sub Videanu, s-a concesionat intr-o veselie, s-au facut schimburi de terenuri (vezi celebrul caz Constanda). Rezulta ca exista pamant, dar numai pentru ei, nu pentru cetatenii de rand. De ce sa intri in rezerve cand poti sa te milogesti la stat?
Videanu seamAnA cu cersetorul care cerea bani pentru mancare si nimeni nu-i dadea, acuzandu-l ca o sa-i bea. La care el raspundea: "Las' ca de bautura am!". Diferenta este ca cersetorul era sincer. Videanu, in schimb, minte. Are de bautura, dar mai vrea. Ideea de a lua terenuri de la stat, mai precis unitati militare dezafectate, nu e noua. Inaintea lui Videanu, l-a sedus si pe Ludovic Orban pe cand era viceprimar. N-a reusit. Daca Guvernul liberal nu i-a facut pofta viceprimarului liberal, e greu de crezut ca i-o va face primarului pedelist. Dar incercarea moarte n-are. Dorinta adunarii!
BucureSteanul simplu nu-si primeste nici terenul, nici banii si, evident, n-are nici fata sa i se concesioneze ceva. Zeci de mii de cereri de retrocedare zac, din 2001, la Primaria Capitalei. Sunt oameni carora nu li se restituie terenuri libere pe care, de multe ori, Primaria nici nu are acte. Pentru cele ocupate, am spus, invoca lipsa unor suprafete pentru compensare, oamenilor ramanandu-le ca ultima speranta o alta gogorita - Fondul Proprietatea.
Totusi, Adriean Videanu, la final de mandat, solicita pamant de la Guvern. O face, insa, pentru cele doua proiecte si beneficiarii lor, nu pentru cetateni. O face si pentru colegul de partid Blaga, pentru care garanteaza literal ca "v-a castiga PMB". Daca avea grija oamenilor pe care ii reprezinta, ar fi mers de mult cu jalba la Palatul Victoria pentru aplicarea Legii 10. N-a facut-o. In fond, intrebarea este cine sunt oamenii pe care ii reprezinta Videanu? El are, vizibil, grija altor oameni decat bucurestenii ploii. Probabil ca ceilalti il platesc mai bine decat noi sa le reprezinte interesele. Sa fim drepti si sa nu-i uitam pe consilierii generali si induiosatoarea lor unanimitate de hiene atunci cand e vorba de a-i reprezenta pe oamenii cu bani care au nevoie ca de aer de o concesiune, de o aprobare, de un aviz. Amaratii care au de recuperat 300 de metri patrati sa astepte! Batalia pentru pamanturi se da, in mod paradoxal si imoral, intre oameni cu bani care vor sa le ia gratis, fara sa aiba vreun drept.
CeilalTi, cei fara bani, nu si le pot recupera in pofida tuturor drepturilor si legilor. Videanu vrea ca Guvernul sa le dea smecherilor terenurile fraierilor.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Izvor ? Niste copaci n-ar fi mai buni?!   de Ghita Bizonu'
Bravo Razvane   de Shadow
videanu vs orban ...... 2005   de gheorghep
Densitatea de locuitori in Bucuresti este deja de trei ori mai mare decat in Viena si Budapesta.   de Socrate
super tare    de cititor in stele
A r h i v a
  Populism de avarie    2008-04-10
  Taxa, pomenile, Becali    2008-02-13
  Lasati PSD sa moara!    2006-03-17
  Nicolaescu la reforma!    2006-01-30
  De la linte la sange    2005-04-22
 Top afisari / comentarii 
 Un film XXX cu Marilyn - un milion de dolari (3249 afisari)
 Diplomatia romaneasca, pe urmele lui Stefan Andrei (3181 afisari)
 Incursiune in Secuime (2668 afisari)
 Alina cea frumoasa si desteapta (2621 afisari)
 Slugile lui Mittal (2053 afisari)
 Ce urmeaza dupa era dominatiei SUA (2478 afisari)
 Un artist al Operei Nationale din Bucuresti a murit pentru ca a rostit cuvantul "MacBeth" (2478 afisari)
 Vitaminele ucigase (1968 afisari)
 Scandal in Canada, dupa ce Crocs a anuntat ca isi muta fabrica in Romania (1961 afisari)
 "Printesa Diana a murit, depasiti momentul!" (1806 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33850 sec.