Ziua Logo
  Nr. 4210 de marti, 15 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Doctorul "Valuta" la "spalari de bani"
-- Constantin Dabelea, medicul care l-a operat pe Traian Basescu a gajat 81 de certificate de depozit la banca pentru imprumuturi. Cu banii primiti a speculat bursa tranzactiilor valutare, cu un mod ingenios de operare
Constantin Florin Dabelea, singurul medic civil care a facut parte din echipa care l-a operat pe presedintele Traian Basescu la Spitalul Militar, este medic primar - chirurgie toracica - la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf Ioani, dar si un impatimit jucator pe bursa valutara.
Nu mai putin de 52 de depozite bancare ale doctorului Dabelea au fost puse gaj la Banca Comerciala Romana pentru ca medicul sau firmele sale sa primeasca imprumuturi. Alte 29 de depozite care fusesera puse gaj de doctor pentru a primi bani cu imprumut de la banca au fost scoase de sub gaj pentru ca acesta si-a achitat intre timp obligatiile fata de banca. Sotia sa, Haritina Stela Dabelea a gajat de asemenea patru depozite pentru a primi banii bancii. Fapte care nu au scapat Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
Ingineria "Dabeleai
Prima afacere pe care Dabelea a avut-o cu Agentia World Trade Center a Bancii Comerciale Romane dateaza din februarie 2004. Atunci, BCR a pus gaj pe "certificate de depozit cu discount si pe depozitul colateral, in care se vor primi de catre debitor sumele cuvenite, in baza certificatelor de depozit cu discount, nr. 4911/1/05.02.2004, cont nr. 2541.2b-2216.99/rol, prin care debitorul garanteaza indeplinirea obligatiei de a acoperi pierderea inregistrata de acesta, generata de operatiunile efectuate in baza contractului forward, pe cursul de schimb, nr. 4911/1/1a/05.02.2004, incheiat in temeiul contractului cadrul nr. 4911/05.02.2004i.
Contractul forward se refera la speculatii bursiere pe piata valutara, iar certificatele de depozit puse gaj de medic au fost scoase de sub garantie dupa ce datoriile au fost achitate. Operatiunea a fost repetata de 26 de ori in anului 2004. Alte 42 de certificate de depozit cu discount au fost gajate in 2005, 21 in anul 2006 si unul in 2007.
Unele dintre certificate de depozit au fost puse gaj pentru ca firmele medicului sa primeasca imprumuturi. Astfel, in februarie 2006, Dabelea a pus gaj "certificatele de depozit cu discount si depozitul colateral, in care se vor primi de catre garant sumele cuvenite, in baza certificatelor de depozit cu discount evidentiate in contul de certificate deschis la BCR agentia WTC, conform conventiei de depozit cu discount nr. 1/31.01.2006, pentru garantarea acordului nr. 2/1932/01.02.2006 incheiat cu solicitantul SC Medisens SRL"dupa cum sta scris in contractul inceiat intre el si banca.
Depozitele lui Dabelea au fost folosite si pentru ca firmele sale sa primeasca scrisori de garantie de la banci pentru participarea la licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii.
In decembrie 2005, BCR a emis o scrisoare de garantie pentru aceiasi Medisens SRL. Pentru ca banca sa nu piarda, a pus gaj pe certificatele de depozit ale medicului. Societatea comerciala Rombiomedica a semnat la data de 23.09.2004 contractul de credit nr. 401 cu Banca Comerciala Romana. Pentru ca firma nu avea cu ce sa garanteze, sotia medicului Dabela a "acceptat"sa gajeze un certificat de depozit.
Indicii de spalare de bani
Nu se cunoaste valoarea sumelor jonglate de familia Dabelea pe piata valutara, dar metoda gajarii unor certificate de depozit pentru obtinerea unor imprumuturi este considerata a fi suspicioasa de mai multe organisme, inclusiv internationale. Banii negri sunt introdusi in sistem prin inlocuirea lor cu fonduri obtinute de la banca.
Banii proveniti din activitati nelegale si stocati in afara sistemului financiar bancar isi fac intrarea treptat in banci. In momentul in care 10% din sumele de bani negrii sunt depusi in banca, organizatiile paralele introduc rapid si restul sumei prin imprumuturi succesive garantate cu banii negrii introdusi in sistem si aflati in depozite la diferite banci onorabile. Practic, modelul cunoscut de ani buni in statele cu economii dezvolate permite unei persoane sa spele banii negri. Acestia sunt depusi in banci, pe baza lor facandu-se imprumuturi, mai mult fiind folositi drept bonitate. Prin imprumuturi succesive se pierde urma banilor acestia fiind astfel spalati.
Cei de la "Spalarea banilor"il suspicioneaza pe Dabelea de acest tip de jonglerie financiara. Am incercat sa-l contactam telefonic pe medicul Dabelea pentru a-si preciza pozitia in legatura cu cele relatate mai sus, insa acesta nu a fost de gasit.
Mihnea TALAU 
Alte articole
  Sorin Rosca Stanescu: Traian Basescu, doctor Ciomu al politicii    (2009-11-07 17:37)
 Afisari: 1695  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Jandarmeria stinge Bricheta    
  Copilul incendiat de parinti a murit    
  Cu masina in dormitor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Bucuresti plocon (47799 afisari)
 Guvernul Basescu (2991 afisari)
 O comoara, 86 amante, sute de copii (2380 afisari)
 Sursele noului conflict mondial (2087 afisari)
 Doctorul "Valuta" la "spalari de bani" (1695 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" viola copile de 12 ani in lift (3229 afisari)
 Casatorie de lux: Ivana Trump, trei tinute de mireasa, tort de patru metri si un sot tanar (2885 afisari)
 "Razboinicul" Gigi cusut pe viu dupa ce a refuzat "amortizarea" (2659 afisari)
 Adriana Saftoiu si-a gasit masina zgariata si mesajul "Tine-ti gura!" (2589 afisari)
 Fanii Universitatii Cluj au luat la bataie un tramvai intreg (2118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01527 sec.