Ziua Logo
  Nr. 4210 de marti, 15 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inflatia majoreaza dobanzile
-- Statistica a anuntat ieri o inflatie anuala de 8,63%. BNR ar putea mari dobanda de referinta, ceea ce va duce la o scumpire a creditelor
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, ieri, inflatia inregistrata in ultimele 12 luni, avansul preturilor fiind cel mai mare din ultimii doi ani, de 8,63%.
Analistii financiari bancari au opinii diferite in ceea ce priveste evolutia viitoare a inflatiei, o parte dintre ei anticipand continuarea inflamarii preturilor si, in consecinta, o dobanda de politica monetara mai ridicata, iar altii mizand pe faptul ca ratele actuale reprezinta maximele anuale. Orice banca centrala si, in special, cele din UE cauta metode prin care sa stabilizeze preturile. Si BNR si-a stabilit ca principal obiectiv tintirea inflatiei. De aceea, politicile BNR urmaresc stabilitatea preturilor si, atunci cand creste inflatia, majoreaza dobanda de politica monetara. Bancile comerciale isi fixeaza dobanzile la depozite si credite in functie de dobanda-cheie a BNR.
La nivelul actual al dobanzii de politica monetara, de 9,5%, BRD a stabilit o dobanda de 10% la depozitele cu scadenta la 12 luni si 9,5% la depozitele cu scadenta la 6 luni. De asemenea, ING a lansat "premierea" depunerilor in lei, cei care au pe 15 mai contul de economii cu 1000 lei mai mult ca de 1 aprilie urmand sa primeasca un bonus de 50 lei pe langa dobanda de 7,5% pe an. Si dobanzile Alpha Bank se "invart" in jurul celei a BNR: 10,5% pe an pentru certificatele de depozit pe 6 luni constituite pana la 31 mai, dobanda de 10% fiind valabila pentru cele pe 3 si 9 luni. La Leumi Bank dobanda pe 12 luni este de 10%, iar pe 6 luni - de 9,25%, in timp ce Unicredit are o dobanda de 8,5% la 12 luni, 7,75% la 6 luni. De asemenea, dobanzile la credite urmaresc aceeasi dobanda a BNR. De altfel, dupa ce BNR a stabilit, in 26 martie, majorarea dobanzii-cheie, practic, toate bancile si-au marit dobanzile, atat la credite, cat si la depozite. Evident, daca banca centrala va creste din nou dobanda de politica monetara, si bancile isi vor majora dobanzile, si invers.
De remarcat, din 31 octombrie 2007, cand era de 7%, BNR a majorat continuu dobanda-cheie din cauza cresterii inflatiei, ajungand, in prezent, la 9,5%.
Scumpiri in februarie-martie
Preturile de consum au crescut in luna martie cu 0,67%, sustinute de combustibili si serviciile de telefonie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 8,63%, reprezentand nivelul maxim atins din ianuarie 2006 pana in prezent, potrivit datelor INS. In ianuarie 2006, rata anuala a inflatiei s-a plasat la 8,89%. Cresterea preturilor de consum din martie, de 0,67%, a fost, totusi, inferioara celei din februarie, de 0,7%. La finele primului trimestru, inflatia s-a situat la 2,25%.
Cele mai importante scumpiri din luna martie au fost inregistrate de grupa serviciilor, de 0,92%, avans sustinut de serviciile de telefonie, a caror crestere s-a plasat la 1,87%. De remarcat, operatorii de telefonie factureaza in euro, iar leul s-a devalorizat in luna martie fata de moneda unica europeana, comparativ cu luna februarie. Pe acelasi segment, o scumpire importanta, de 1,88%, au consemnat si transporturile aeriene, insa ponderea acestora in indicele preturilor de consum este redusa. Produsele de panificatie au avut cresteri de preturi de 0,42%, iar carnea si preparatele din carne de 0,72%. Laptele si produsele lactate s-au scumpit cu 1,21%, branza fiind unul dintre produsele cu cea mai mare crestere, de 2,14%.
Preturile la ulei au urcat, in martie, cu 3,44%. Marfurile alimentare resimt, inca, efectele secetei de anul trecut. In ceea ce priveste marfurile nealimentare, acestea s-au scumpit cu 0,67%, avans sustinut de combustibili, cu o crestere de 2,31%, determinat, in primul rand, de pretul international al titeiului, care a ajuns luna trecuta la aproape 112 dolari/baril. Majorari importante au fost consemnate si la autoturisme si piese de schimb (1,34%) si tutun si tigari (1,29%), afectate, de asemenea, de cursul leu/euro.
Depindem de vreme si de petrol
Opinia este sustinuta si de Lucian Anghel, economistul-sef de la BCR, care vede inflatia din martie ca maximul anual din 2008, iar in aceste conditii nu crede intr-o noua majorare a dobanzii BNR. "Rata dobanzii de 9,5% cred ca va fi maximul acestui an, dar se va mentine la acest nivel pana cand se va vedea ce se intampla cu inflatia. Rata anuala a inflatiei se va mentine la 8% cateva luni bune. Totusi, asa cum am vazut o majorare intensa a inflatiei, inclusiv sustinuta de pretul gazului, tot asa putem vedea si o intoarcere", a mai punctat Anghel. Intr-un scenariu optimist, Anghel crede ca e posibila o intoarcere a inflatiei spre 5% la finele anului. "Totul depinde de vreme (n.r. - daca va fi din nou seceta, ca si anul trecut, preturile alimentelor vor creste) si curs, factori care vor influenta radical. Mai exista si pretul petrolului. Nu exclud ca politica monetara sa fie intarita in continuare, dar nu din dobanda", a conchis Anghel. Tinta inflatiei pentru 2008 este de 3,8%, plus-minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, plus-minus un punct procentual. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, rata inflatiei se va apropia la sfarsitul anului catre intervalul de variatie tintit de banca centrala si se va situa, cel mai probabil, intre 5% si 6%.
Analistii au pareri impartite
In functie de anticipatiile privind dinamica preturilor, opiniile analistilor sunt diferite fata de viitoarele reactii ale BNR, estimarile impartindu-se intre mentinerea ratei actuale de dobanda, de 9,5%, si majorarea acesteia chiar la peste 10%, transmite Mediafax.
"Problematic este ca inflatia de baza s-a dus foarte mult in sus. Este greu fara noi restrictionari ale politicii monetare ca inflatia sa se duca in jos. A crescut posibilitatea ca dobanda de politica monetara sa depaseasca 10%", a spus directorul pietei financiare al ING Bank, Florin Catu.
La randul sau, economistul sef al BRD- Groupe Societe Generale, Florian Libocor (foto), ia in calcul un nou nivel maxim al inflatiei in urmatoarele trei luni, atat pe fondul unui efect de baza (rate mici in mai - iunie), dar mai ales ca rezultat al rectificarilor la preturile administrate (n.r. - cum sunt cele la gaze, curent electric, medicamente) si presiunile in continuare la preturile alimentare, in mare parte speculative. "Inflatia maxima a anului ar putea sa se atinga in urmatoarele trei luni si ar putea fi chiar de 9%. In acest context, o noua majorare a dobanzii ar fi necesara, dar nu in sedinta de politica monetara din mai", a explicat Libocor.
Pe de alta parte, economistul sef al Millennium Bank, Ciprian Dascalu, se arata mai optimist, anticipand o reducere treptata a inflatiei incepand cu luna aprilie si pana in toamna, cand dinamica preturilor va depinde mai mult de evolutia cursului de schimb. "Chiar daca strainii se asteapta si la dobanzi de 12% dupa ultimele date privind inflatia, jucatorii locali nu cred ca se vor face noi majorari, mai ales dupa declaratiile recente ale reprezentantilor BNR", a adaugat Dascalu.
Leul se apreciaza
Cursul de schimb a deschis sedinta de tranzactionare de ieri in usoara crestere comparativ cu ultimele transferuri realizate vineri, insa in urma anuntului privind inflatia pentru luna martie, cotatiile s-au intors in apropierea nivelului de 3,63 lei/euro.
La deschiderea pietei, rata de schimb se situa la 3,63-3,6350 lei/euro, apoi a urcat la 3,64 lei/euro, pe fondul unor ordine destinate marcarii de profituri, iar imediat dupa anuntul privind inflatia pentru luna martie, a revenit la 3,6280-3,6310 lei/euro. "In urma anuntului privind inflatia pe luna martie, leul s-a apreciat usor, intrucat analistii se asteapta la o majorare a ratei dobanzii de politica monetara, in ciuda declaratiilor guvernatorului BNR de saptamana trecuta", a spus un dealer. BNR a anuntat, vineri, un curs de referinta de 3,6130 lei/euro, in scadere cu 5,74 bani comparativ cu nivelul publicat joi, reprezentand un nou minim al ultimelor doua luni, in timp ce cursul anuntat ieri a fost mai mare, de 3,6238 lei/euro.
Pagina realizata de Gabi MOROIANU si Florin BARBUTA 
 Afisari: 530  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Atentie la depozitele bancare.   de Socrate
A r h i v a
  Bucuresti plocon    12 comentarii
  Guvernul naste un monstru energetic    10 comentarii
  Biserica de vanzare    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Bucuresti plocon (47799 afisari)
 Guvernul Basescu (2991 afisari)
 O comoara, 86 amante, sute de copii (2380 afisari)
 Sursele noului conflict mondial (2087 afisari)
 Doctorul "Valuta" la "spalari de bani" (1695 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" viola copile de 12 ani in lift (3229 afisari)
 Casatorie de lux: Ivana Trump, trei tinute de mireasa, tort de patru metri si un sot tanar (2885 afisari)
 "Razboinicul" Gigi cusut pe viu dupa ce a refuzat "amortizarea" (2659 afisari)
 Adriana Saftoiu si-a gasit masina zgariata si mesajul "Tine-ti gura!" (2589 afisari)
 Fanii Universitatii Cluj au luat la bataie un tramvai intreg (2118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01515 sec.