Ziua Logo
  Nr. 4210 de marti, 15 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Viitorul NATO dupa Bucuresti
Kurt VOLKER 
Cand vorbim de NATO si viitor, pentru mine misiunea NATO ramane cam aceeasi cu cea pe care a avut-o mereu Alianta, adica apararea colectiva a membrilor sai. Ceea ce s-a schimbat este mediul in care NATO trebuie sa se deplaseze pentru a face acest lucru.
Nu ne confruntam cu amenintarea sovietica pe care Nile o descria in inima Europei in acelasi fel in care o faceam in anii '80 sau inainte; dar ne confruntam cu amenintari ca terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa, statelor destramate, statelor rebele, iar NATO trebuie sa se descurce in fata acestui nou tip de provocari. Iar, pentru a asigura in prezent securitatea si apararea membrilor sai, trebuie actionat in diferite moduri. Alianta a trecut printr-un remarcabil proces de transformare (...). Pentru a ma intoarce la Summitul de la Bucuresti, trebuie spus ca ceea ce am vazut acolo este o continuare a acestui proces de transformare. Am asistat la invitarea unor noi membri - Albania si Croatia; si la promisiunile facute Macedoniei; am vazut imbunatatirea parteneriatelor, in special cu Ucraina si Georgia. Cred ca aici NATO a facut un pas extraordinar spunand ca noi credem ca Ucraina si Georgia vor fi membre ale Aliantei. Este un angajament al NATO in fata celor doua state. O promisiune care era asteptata. In plus, NATO a remis o declaratie privind Afganistanul care articuleaza viziunea comuna a Aliantei si angajamentul pe termen lung pentru securitate, reconstructie si dezvoltare in Afganistan. (...).
De asemenea, NATO a luat o decizie importanta in ceea ce priveste apararea antiracheta, dupa ce, in trecut, vorbeam despre studii de fezabilitate, despre potentialele amenintari si reactii. NATO a mers un pic mai departe la Bucuresti, recunoscand ca exista amenintari sporite privind rachetele balistice si contributia sporita pe care SUA o are in programul de aparare anti-racheta la protejarea teritoriilor si populatiilor Aliantei.
Am insarcinat Consiliul Nord Atlantic sa mearga mai departe, sa vada cum putem sa ne alaturam acestui program de aparare anti-racheta al SUA in vederea protejarii tuturor teritoriilor Aliantei.
Am reiterat dorinta de a colabora cu Rusia, intrucat scutul de aparare antiracheta nu este directionat impotriva Rusiei, ci pentru imbunatatirea securitatii NATO impotriva amenintarilor cu rachete, si ne-ar placea sa lucam cu Rusia in acest sens. (?)
In acest moment, exista numeroase provocari inainte, provocari serioase cu care se confrunta NATO si cred ca acest lucru trebuie sa ne tina ocupati in perioada anilor ce vin. In special, cred ca o provocare majora este aceea ca, in prezent, europenii nu vad bunastarea, prosperitatea, dezvoltarea politica si democratia de care se bucura in Europa ca fiind strans legata de investitiile si securitatea in aparare.
Cred ca unul dintre motive este ca natura amenintarilor s-a schimbat. Sigur ca si pe timpul Uniunii Sovietice, cand exista Razboiul Rece, aveam dispute privind cheltuielile pentru aparare. Dar era o logica clara si o amenintare clara. Astazi, cand vorbim de terorism, proliferare, consecinte ale statelor esuate, ne confruntam cu amenintari mult mai diferite. Cred ca e nevoie sa ne focalizam asupra a ceea ce inseamna aceste amenintari si a modului in care sa reactionam la ele si sa continuam investitiile.
Un al doilea element critic este intarirea ideii ca securitatea depinde inca de cooperarea transatlantica, ca SUA si Canada si Europa formeaza impreuna, si acum, o comunitate democratica transatlantica in fata careia se afla aceleasi amenintari si unde poate exista eficienta in abordarea acestor amenintari doar daca o vom face impreuna. Cred ca doua dintre cele mai critice provocari pe care le avem in fata sunt consolidarea investitiei in securitate si consolidarea angajamentului pentru un parteneriat transatlantic.
Kurt Volker este secretar adjunct pentru Afaceri Europene si Eurasiatice in Departamentul de Stat al SUA. Aceste extrase fac parte din conferinta sustinuta de Volker la Heritage Foundation si sunt publicate prin amabilitatea Centrului de Cercetari si Informatii al Ambasadei SUA la Bucuresti
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bate campii!   de Alexandru Nemoianu
S-au terminat banii pentru razboi ?...   de Roxana
A r h i v a
  Sursele noului conflict mondial    22 comentarii
  Pacat de Sorin Oprescu...    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Bucuresti plocon (47799 afisari)
 Guvernul Basescu (2991 afisari)
 O comoara, 86 amante, sute de copii (2380 afisari)
 Sursele noului conflict mondial (2087 afisari)
 Doctorul "Valuta" la "spalari de bani" (1695 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" viola copile de 12 ani in lift (3229 afisari)
 Casatorie de lux: Ivana Trump, trei tinute de mireasa, tort de patru metri si un sot tanar (2885 afisari)
 "Razboinicul" Gigi cusut pe viu dupa ce a refuzat "amortizarea" (2659 afisari)
 Adriana Saftoiu si-a gasit masina zgariata si mesajul "Tine-ti gura!" (2589 afisari)
 Fanii Universitatii Cluj au luat la bataie un tramvai intreg (2118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88824 sec.