Ziua Logo
  Nr. 4209 de luni, 14 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Externele dupa Cioroianu
-- Demisia de onoare a istoricului liberal pune pe ganduri conducerea PNL
Succesorul ministrului de Externe demisionar Adrian Cioroianu ajuns, din gafa in gafa, la demisia "de onoare" va fi discutat, astazi, in cadrul Biroului Politic Central al PNL. Desi i-ar fi suras perspectiva preluarii portofoliului Afacerilor Externe, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a respins posibilitatea, liderii liberali tinzand sa favorizeze desemnarea unui diplomat de cariera la conducerea MAE.
Premierul ar trebui sa numeasca cat mai repede un nou sef al diplomatiei, fie un om politic din interiorul partidului, fie un diplomat de cariera, a apreciat ieri vicepresedintele PNL Teodor Melescanu, informeaza Mediafax. Intrebat daca seful Executivului isi va asuma postul de ministru de Externe sau daca liberalii ia in calcul numirea unui secretar de stat, Melescanu a spus ca nu a vorbit cu premierul despre asumarea interimatului, dar a mentionat ca, avand in vedere ca acesta a mai facut acest lucru, nu vede nicio problema daca primul-ministru va asigura interimatul la acest minister. Liderul liberal a aratat ca numirea unui nou ministru de Externe este atributul prim-ministrului Tariceanu, care va trebui sa faca acest lucru intr-un interval de maxim 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a decretului prezidential privind eliberarea din functie a lui Adrian Cioroianu. Melescanu a insistat ca o prima discutie despre numirea noului minstru de Externe va avea loc astazi in sedinta Biroului Politic Central al PNL. Vicepresedintele PNL a declarat, sambata, la Chiajna, ca el ar fi cea mai buna solutie pentru preluarea portofoliului MAE, dar a mentionat ca recunoaste, cu modestie, ca nu le poate face pe toate. La mai bine de o saptamana de la preluarea cazului Crulic de catre mass-media locale, Adrian Cioroianu si-a anuntat, vineri, demisia din functia de ministru de Externe, fara sa se gandeasca nici un moment sa isi ceara scuze de la familia romanului decedat in Polonia. Sustinand in continuare sus si tare ca "vina in acest caz nu a stat nici o clipa la masa cu ministrul", Adrian Cioroianu a aratat inca o data acuzator in directia consulului Romaniei la Varsovia, Ioan Preda, sustinand ca inca " de la inceputul acestui caz - adica din toamna trecuta - nici o informatie nu a ajuns pe masa ministrului, referitoare la situatia reala in cazul Crulic". Pana la numirea unui nou ministru de Externe, secretarul de stat al MAE Dana Raduta Matache va asigura conducerea operationala a institutiei.
Un ministru al gafelor
Dupa ce nominalizarea sa la sefia MAE, in februarie 2007, a ajuns sa fie arbitrata, o luna mai apoi, de Curtea Constitutionala, pe fondul divergentelor dintre Palatele Cotroceni si Victoria, istoricul Adrian Cioroianu nu a ezitat sa confirme criticile la adresa pregatirii sale insuficiente pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, remarcandu-se printr-o serie de gafe antologice. Astfel, la mai putin de doua saptamani de la preluarea mandatului, succesorul lui Mihai Razvan Ungureanu se pronunta, la finalul unei intrevederi cu seful diplomatiei moscovite, Serghei Lavrov, in favoarea unei abordari "pragmatice" a relatiilor Romaniei cu Rusia, aratand ca "o istorie intreaga ne-a plasat in vecinatate si e de datoria noastra sa facem ca aceasta vecinatate sa fie profitabila". Refuzat de Condoleezza Rice in aprilie 2007, cu ocazia reuniunii ministrilor de Externe din statele membre NATO de la Oslo, Adrian Cioroianu s-a introdus pe agenda secretarului de Stat american doua luni mai apoi, reusind sa faca impresie in cadrul conferintei de presa comune sustinute la Washington cu interventii aprobatoare de genul "da", "desigur" sau "multumesc frumos". Dornic sa isi expuna opiniile cu privire la "pragmatismul" recomandat in relatiile cu Rusia, seful diplomatiei de la Bucuresti punea, in iunie 2007, Directia de Comunicare in postura jenanta de a-i rectifica discursul, confundand Georgia cu Azerbaidjanul, in calitate de sursa alternativa de hidrocarburi. Doua saptamani mai apoi, in vreme ce inflamarea situatiei din Fasia Gaza impusese repatrierea cetatenilor romani aflati in zona, ministrul Cioroianu se repezea sa declare de la Bruxelles drept salvat un grup de concetateni aflat in continuare in regiune, pentru ca sa revina, ulterior, asupra declaratiei contrazise pana si de un comunicat al MAE.
"Limba moldoveneasca" si "batalioanele disciplinare"
Amatorismul istoricului Cioroianu avea sa se apropie de apogeu in octombrie 2007, dupa semnarea Acordului privind facilitarea emiterii vizelor si a Acordului de readmisie, ambele documente negociate direct intre Republica Moldova si Comisia Europeana facand trimitere la asa-zisa "limba moldoveneasca". Acesta sublinia, la acel moment, ca a incercat sa apere, fara succes, identitatea limbii romane, adresandu-se in scris comisarului european pentru Afaceri Externe, Benita Ferrero Waldner. Acelasi ministru Cioroianu avea sa recidiveze in noiembrie 2007, scapand cu o mustrare din partea premierului Tariceanu pentru sugestia sa de expulzare a infractorilor in desert, in "batalioane disciplinare", prilejuita de cazul Mailat ce scandalizase Italia. Reintors in tara, dupa vizita "de lucru" la piramidele din Egipt, in compania logodnicei sale, Adrian Cioroianu nu a ratat ocazia de a-si relua punctul de vedere, aratand ca deportarea infractorilor in desert nu avea sa se intample "prea curand". Tot in noiembrie, ministrul de Externe acum demisionar avea sa se deplaseze in Italia, impreuna cu premierul Tariceanu, unde avea sa faca o noua nefacuta, in contextul in care una dintre intalnirile de pe agenda vizitei avea sa ii scoata in cale un urmarit international, pe care l-a intampinat cu familiara replica "Sa traiasca domnul (Costica) Argint", insotita de sarutari pe ambii obraji. Desi surprins de camerele de luat vederi, ministrul Cioroianu a negat, ulterior, discutia cu interlopul urmarit de Interpol. Seria gafelor avea sa continue, in noiembrie 2007, cu una protocolara, seful diplomatiei de la Bucuresti adresandu-i-se regelui Juan Carlos al Spaniei cu o expresie colocviala si facandu-i chiar un semn amical, de origine americana. Adrian Cioroianu avea sa se remarce printr-un comportament similar si in martie, anul acesta, cand, aflat in delegatia care il insotea pe presedintele Basescu in Suedia, a preferat sa sfideze protocolul, intarziind si intrand, contrar uzantelor, dupa regele Carl XVI Gustaf la o intalnire cu oamenii de afaceri locali. In replica, seful diplomatiei romane l-a acuzat pe Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei, de intoxicare a presei. Nici summit-ul NATO, desfasurat in perioada 2-4 aprilie, la Bucuresti nu l-a prins pe Adrian Cioroianu intr-o forma mai buna, ministrul fiind criticat pentru absenta sa la sosirea delegatiilor oficiale, precum si pentru prestatia slaba din cadrul reuniunii.
Razvan GHEORGHE, Anne Marie LUPASCU 
Alte articole
  PSD exclude participarea la o sedinta a coalitiei pe tema schimbarii lui Dan Nica    (2009-09-29 16:59)
  Demisiile PSD sunt in stand-by, ministrii s-au intors in birouri    (2009-09-29 16:46)
  PDL o invita pe Ecaterina Andronescu sa-si dea demisia, pentru ca ''politizeaza invatamantul''    (2009-09-17 19:57)
  Ministrul de Externe Adrian Ciorioianu ši-a dat demisia    (2008-04-11 19:50)
  Centrul Simon Wiesenthal cere demisia lui Cioroianu    (2007-11-09 15:37)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Multzi vede,putzini cunoaste!   de arthur
Nimeni nu pomeneste de rolul jucat de Cioroianu in postura de sustinator-procuror al lui Antonescu   de moroianu
Dragu de Ciroianu ... e sigur ca Juan Carlos il va tine minte cel putin un cincinal   de Ghita Bizonu'
De ce sinteti lasi ?   de sorge
A r h i v a
  Italia, intre Berlusconi si Veltroni    4 comentarii
  Saakasvili refuzat    
  Stiri pe scurt    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sosia lui Stalin rupe tacerea (4543 afisari)
 Criza mondiala sperie G7 (3302 afisari)
 E-uri pe paine (2754 afisari)
 Boieri in roba (2207 afisari)
 Buldogul politic si oaia (2017 afisari)
 Sex oral cu Marilyn Monroe pentru suma de 1.5 milioane de dolari (6199 afisari)
 Presa rusa: Putin s-ar putea sa isi paraseasca sotia pentru o gimnasta (4129 afisari)
 Virginitatea unei copile de 13 ani este vanduta la targ cu 2.400 de lei  (3539 afisari)
 Decolteu in premier(a)  (2627 afisari)
 Madonna face gimnastica de-i ies venele din cap (1888 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02327 sec.