Ziua Logo
  Nr. 4208 de sambata, 12 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Barourile devalizate
-- Un audit financiar efectuat la UNBR pentru perioada 2003-2006, cand la conducere s-a aflat Calin Andrei Zamfirescu, a scos la iveala grave nereguli in contabilitate
La Baroul Bucuresti are loc astazi Adunarea Generala in care se va alege viitoarea conducere a institutiei. Sedinta de astazi se anunta a fi una extrem de tensionata. Evidentele contabile ale Baroului Bucuresti si Uniunii Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) asupra carora fostele conduceri au mentinut o lipsa de transparenta, scot la iveala faptul ca sume enorme din cotizatiile de tot felul ale miilor de avocati inregimentati au fost tocate in interes personal sau pur si simplu nu au fost inventariate astfel incat sa poata fi urmarite si cuantificate in integralitate. Neregulile financiare au iesit la iveala dupa plecarea de la carma UNBR a fostului presedinte Calin Andrei Zamfirescu (foto). Impotriva acestuia, DNA a inceput urmarirea penala pentru implicarea sa in devalizarea fostei Banci Internationale a Religiilor si dupa moartea subita a fostului decan al Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, survenita la scurt timp dupa ce a fost audiat la DNA sub acuzatii de frauda imobiliara.
In vara anului 2007, UNBR, condus in prezent de avocatul Gheorghe Florea, a avut initiativa de a comanda un audit independent, care sa stabileasca modul in care au fost gestionate fondurile Uniunii in anii 2003 - 2006. Este posibil ca acest audit sa fi fost comandat pentru ca el sa constituie un element prin care fostul presedinte al UNBR, Andrei Calin Zamfirescu sa-l poata prezenta ca pe un fel de descarcare de gestiune, intrucat sfarsitul mandatului sau la carma UNBR era previzibil. Cu atat mai mult cu cat Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat dispozitii catre DNA pentru inceperea urmaririi penale in cazul lui Zamfirescu, dar si impotriva altor magistrati si lichidatori judiciari, pentru implicarea lor in devalizarea fostei Banci Internationale a Religiilor. Numai ca auditul contractat cu "Deloitte" a iesit dezastruos. In sensul ca el a retinut faptul ca in perioada 2003 - 2006, Uniunea a tinut o contabilitate nepermisa de lege, in care se mentionau doar sumele care intrau in gestiune, nu si cele care se cuveneau, si nu erau incasate si urmarite.
Precizam ca Raportul Auditorului Independent "Deloitte Audit" SRL, intocmit la 18 mai 2007, a concluzionat - lucru extrem de grav - ca "UNBR nu are date suficiente care sa permita o evidenta corecta si completa a valorii acestor cotizatii" (n.r. - este vorba de obligatia fiecarui avocat din Romania de a plati 3 euro, lunar, in cazul avocatilor defintivi si 2 euro, lunar, pentru stagiari).
Audit ascuns avocatilor
Privitor la aceste cotizatii lunare, auditul a evidentiat ca "datorita lipsei unor controale suficiente si efective nu se poate obtine asigurarea ca sumele incasate de la avocati de catre barourile locale au fost complet inregistrate in conturile Uniunii". De asemenea, auditul "Deloitte" nu a putut estima nici veniturile UNBR incasate ca urmare a taxelor de examene de accedere in barouri si nici a altor categorii de venituri "intrucat Uniunea nu realizeaza o urmarire efectiva a sumelor incasate de la agenti si nu efectueaza reconcilieri intre sumele colectate si cele platite (...) sistemul de control intern al Uniunii nu permite colectarea tuturor datelor care sa asigure o contabilitate financiara corecta". Faptul ca niciodata, din motive de neinteles, organele de control fiscal ale Ministerului Finantelor nu au verificat contabilitatea UNBR sau a unor barouri din tara, a facut posibila perpetuarea neregulilor financiare.
Auditul "Deloitte" a fost ascuns masei avocatilor, el fiind cunoscut doar la varfurile UNBR, pana de curand, cand un avocat a reusit sa-l fotografieze pe ascuns cu telefonul mobil si sa-l faca public pe o pagina de blog personala. Precizam ca mai exista nemultumiri ale avocatilor si in ceea ce priveste modul in care UNBR colecteaza "zeciuiala" (in medie circa 10% din veniturile lunare ale fiecarui avocat) destinata Casei de Asigurari a Avocatilor.
Conducerile nu recunosc
UNBR si Baroul Bucuresti au raspuns intrebarilor ziarului ZIUA, referitoare la neregulile financiare retinute de auditul "Deloitte" si de unii cenzori. Cu privire la folosirea de aproape 20 de ani a aceluiasi contabil sef, ni s-a explicat ca legea permite cumulul de functii. In rest, in raspunsurile ce ne-au fost date s-a considerat ca nu exista nimic "dezastruos" in contabilitati, ca asa s-a tinut contabilitatea in anii trecuti, dar ca "s-au adoptat masuri corespunzatoare pentru adaptarea programului contabil utilizat la un program compatibil cu standardele permise de legislatia aplicabila asociatiilor non-profit". Referitor la Raportul cenzorilor de la Baroul Bucuresti, ni s-a specificat ca acesta urmeaza sa fie dezbatut, iar apoi aprobat sau respins de apropiata Adunare Generala.
Butoi cu pulbere la Bucuresti
Cea mai inflamata situatie se regaseste la Baroul Bucuresti, unde in prezent se dau lupte electorale pentru desemnarea viitoarei conduceri. Baroul Bucuresti incaseaza an de an sume enorme de la cei circa 8000 de avocati ai sai. Acestia platesc lunar o taxa de circa 40 RON pentru a putea activa, in caz contrar fiind suspendati din Barou.
De ani de zile, in particular, unii avocati acuza faptul ca sunt "furati fara baza legala" prin conditionarile materiale impuse de barou, in ceea ce priveste taxele si conditiile pentru a detine un cabinet. Dar si cu privire la destinatia banilor colectati. Nimeni nu indrazneste sa ia pozitie. Decesul subit al fostului decan, Cristian Iordanescu, in decembrie 2007, ca urmare a unui atac cerebral survenit in urma audierii sale la DNA pentru o presupusa frauda imobiliara, a intetit vocile care cereau transparenta asupra gestiunii baroului. Sub ultimele trei mandate ale lui Iordanescu s-au tocat banii avocatilor pe plimbari in strainatate cu familia, pe fel de fel de contracte de inchiriere dubioase si nejustificate. Toate aceste nereguli sunt evidentiate intr-un raport al cenzorilor asupra activitatii contabile Baroului Bucuresti pe anul 2007, raport care va fi discutat la Adunarea Generala care are loc azi, si care contine opinii separate extrem de dure, ce evidentiaza existenta aceluiasi tip de contabilitate, incompleta si ilegala, ca si la UNBR.
Acuzele cenzorului Dobrinescu
Unul dintre cenzori, avocatul Ionut Dobrinescu, din Baroul Bucuresti, a prezentat o opinie complementara la raportul de audit pe anul 2007 in care acuza Consiliul Baroului Bucuresti de un "dezinteres total in privinta coordonarii activitatii Filialei Bucuresti a Casei de Asigurari a Avocatilor", dar si de "opacitate extrema, nemaintalnita in luarea deciziilor si publicarea lor, macar pe site-ul Baroului, care arata in continuare deplorabil".
In raportul pe 2007, se mai constata ca de la Revolutie incoace exista un numitor comun intre UNBR si Baroul Bucuresti - contabilul sef Virgil Lepadat, care asigura ambele contabilitati. Avocatul Mircea Stanculescu, actual vicepresedinte al UNBR si fost prodecan al Baroului Bucuresti, s-a lovit personal de secretomania fostei conduceri, atunci cand a solicitat in mai multe randuri sa se faca publice cheltuielile aferente excursiilor efectuate la New York, San Francisco, Luxemburg, Viena, Belgrad, Sofia, Ankara, Berlin, Frankfurt, Bruxelles, Londra, Paris, Madrid Sevillia, Lisabona si Varsovia, de fostul decan si unii consilieri. Opiniile unor cenzori arata ca pentru respectivele deplasari nu exista documente care sa justifice oportunitatea lor dar si faptul ca s-au decontat din banii Baroului inclusiv cheltuielile unor membri de familie. De asemenea, milioane de RON au fost cheltuiti in ultimii ani pe proiecte de "reformare a justitiei" ori pe proiecte de constructie existente doar pe hartie, fara nici o finalitate. Dar si pe salarii exorbitante sau inchirieri de sedii fictive. Avocatul Mircea Stanculescu a acuzat faptul ca "totul s-a facut pe ascuns, fara licitatii, fara raport la consiliu", cu concluzia ca "bilantul contabil este un monument de acoperire a cheltuielilor si chiar mai mult". Contactat telefonic, Stanculescu ne-a declarat ca in opinia sa neregulile financiare depistate tin in special de modul de dispozitie a cheltuirii banilor Baroului de catre conducere, si mai putin de modul lor de contabilizare.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pentru cel cu "rea-credinta"   de Changeman
Un articol scris cu totala rea-credinta   de Radu Amanescu
aici la noi acasa chiar merge si asa   de avarfreson
A r h i v a
  Vanghelie canta, PSD joaca    20 comentarii
  Taraful PD-L    13 comentarii
  Alimente otravite    9 comentarii
  Crulic ne-a scapat de Cioroianu    21 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Subiecte finale pentru Bac (4594 afisari)
 Alimente otravite (2029 afisari)
 Misterul manuscrisului Voynich (1929 afisari)
 Ministerul Asasinatelor Externe (1906 afisari)
 Armata Rusiei ameninta NATO (1723 afisari)
 O femeie obeza a pozat nud pentru nepotul celebrului Sigmund Freud (3782 afisari)
 Dezvaluiri socante in cazul bunicii care s-a aruncat cu nepotelul in brate de la etajul noua (2976 afisari)
 "Omul copac" isi cauta mireasa  (2444 afisari)
 Legi americane inutile si absurde (2281 afisari)
 Socant: A fost fortata sa se marite cu un barbat de 50 de ani, care mai avea sase neveste (1929 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01653 sec.