Ziua Logo
  Nr. 4208 de sambata, 12 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Putin a smantanit Summit-ul
Intampinat cu aplauze de jurnalistii prezenti la conferinta de presa care a inchis Summit-ul NATO de la Bucuresti, presedintele Rusiei Vladimir Putin a parasit sala de conferinte la fel - aplaudat de jurnalisti. Spectacolul Putin a fost regizat inca de la inceput, ambasadorul rus la NATO aruncand buzduganul: oficialii occidentali ar fi incercat sa-i limiteze libera exprimare a presedintelui rus. Conferinta de presa a fost marcata de disfunctionalitati in sistemul de traducere - la a doua eroare de traducere Putin si-a smuls casca din ureche si a acceptat intrebari doar de la jurnalisti rusi. Presedintele rus si-a declarat netulburat punctul de vedere: opozitie fata de extinderea NATO, Rusia este o putere mondiala de care trebuie sa se tina seama, scutul anti-racheta din Europa afecteaza securitatea Rusiei, Moscova a reusit sa-si impuna punctul de vedere asupra Aliantei. Discursul perfect calibrat al lui Putin a stabilit coordonatele pe termen lung ale politicii externe ruse.
Rusia influenteaza NATO
La inceputul summit-ului liderii occidentali au tinut sa sublinieze ca Rusia nu are drept de veto in cadrul Aliantei. Amanarea unei decizii in ceea ce priveste Ucraina si Georgia a demonstrat contrariul - iar Putin a tinut sa puncteze acest lucru in declaratiile sale. "Rezultatele cooperarii vor depinde de modul in care NATO va lua in considerare Federatia Rusa, pregatirea NATO pentru compromis in ceea ce priveste chestiunile de importanta strategica pentru Europa si pentru lumea intreaga. Exista impedimente serioase pentru aceasta cooperare in ceea ce priveste expansiunea NATO. Aparitia unui bloc militar puternic la granita noastra va fi considerat in Rusia ca o amenintare directa la adresa tarii si nu sunt satisfacatoare declaratiile conform carora acest sistem nu este directionat impotriva Rusiei. Promisiuni similare am mai auzit inaintea expansiunii blocului. Nu exista elemente clare cu privire la transformarea viitoare a NATO si intentia de a deveni un actor global".
Mentinerea presiunii
Putin a aparat vehement pozitia Rusiei in ceea ce priveste Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE): Moscova si-ar fi respectat angajamentele in vreme ce occidentalii nu. In orice caz, Putin mentine trupele in Transnistria. "Tarile Baltice nu au ratificat versiunea adaptata a CFE, au semnat doar o versiune mai veche. In termeni practici inseamna ca, sub egida vechii versiuni, toate statele baltice se afla intr-o arie geografica a districtului militar baltic al Uniunii Sovietice, ceea ce este absolut contradictoriu cu realitatea. Suntem singura tara in cadrul CFE care si-a asumat responsabilitate coloniala pentru a restrictiona miscarea propriilor trupe pe propriul teritoriu. Mai mult de atat, am semnat acele angajamente, am ratificat acele angajamente, in timp ce partenerii nostri nu au facut acest lucru. Citand asa-numitul Acord de la Istanbul, sa privim textul: nu exista nici o mentiune in Tratatul CFE a vreunui acord de la Istanbul. (...) Privind Transnistria, ni s-a spuns fie sa retragem, fie sa distrugem echipamentele de armament greu. Am facut acest lucru, dupa cum a fost specificat. Prin urmare, sa fim prieteni, sa fim onesti si deschisi", a afirmat Putin la Bucuresti.
NATO si democratia
Putin a tinut in discursul sau sa atace teza conform careia extinderea NATO constituie o extindere a democratiei: "Aceasta teza este destul de bizara. Ganditi-va numai cum suna. Daca tara X sau Y este membra NATO, este considerata democrata, OK? Daca nu, inseamna ca nu este democrata.
Sa privim cate tari exista in lume care nu pot fi considerate altfel decat democratice si nu sunt membre NATO. Sau se presupune ca aceste state trebuie sa fie considerate non-democrate? Sa luam de exemplu Ucraina. Daca ar fi fost primita in NATO ieri, ar fi devenit mai mult sau mai putin democratica? Este un nonsens. Intrarea in NATO, din pacate, nu rezulta automat intr-o democratizare mai avansata a vreunei tari, pentru ca NATO nu este un agent de democratizare".
George DAMIAN 
Alte articole
  Putin rupe Ucraina    (Externe, 2008-04-08)
  Putin mai bine    (Eveniment, 2008-04-05)
  Sforile lui Putin    (Eveniment, 2008-04-04)
  Putin cenzurat de NATO    (Eveniment, 2008-04-02)
  Rusia pune NATO in garda    (Externe, 2008-03-26)
  Putin: NATO vrea sa inlocuiasca ONU    (2008-03-08 19:00)
  Rogozin: Putin cunoaste planurile Aliantei Nord Atlantice inainte sa vina la Bucuresti    (2008-02-29 14:09)
  Putin incearca sa divida NATO    (2008-02-26 11:10)
  ULTIMA ORA: Vladimir Putin a fost invitat de oficialii NATO la summitul de la Bucuresti    (2008-01-23 17:33)
  Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara    (2007-11-20 13:35)
A r h i v a
  Razbunarea ,,Vechii Europe,,    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Amenintarea rachetei    1 comentariu
  Marea Neagra - spatiu de conflict    
  Atacul lui Voronin    1 comentariu
  Satisfactie la Moscova    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Subiecte finale pentru Bac (4594 afisari)
 Alimente otravite (2029 afisari)
 Misterul manuscrisului Voynich (1929 afisari)
 Ministerul Asasinatelor Externe (1906 afisari)
 Armata Rusiei ameninta NATO (1723 afisari)
 O femeie obeza a pozat nud pentru nepotul celebrului Sigmund Freud (3782 afisari)
 Dezvaluiri socante in cazul bunicii care s-a aruncat cu nepotelul in brate de la etajul noua (2976 afisari)
 "Omul copac" isi cauta mireasa  (2444 afisari)
 Legi americane inutile si absurde (2281 afisari)
 Socant: A fost fortata sa se marite cu un barbat de 50 de ani, care mai avea sase neveste (1929 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01647 sec.