Ziua Logo
  Nr. 4208 de sambata, 12 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Bush si Putin au cazut de acord la Soci ca nu se inteleg
Amenintarea rachetei
Intalnirea de la Soci dintre presedintii Rusiei si Statelor Unite a avut drept rezultat o declaratie comuna in care cei doi sefi de stat se declara prieteni, dar nu reusesc sa rezolve nici un diferend. Bogata in cuvinte si lipsita de substanta, declaratia de la Soci consemneaza ca SUA vor construi scutul anti-racheta in Europa, iar Rusia se va opune acestui proiect. Vestea buna este ca presedintii de la Washington si Moscova au cazut de acord ca succesorii lor sa continue contactele si dialogul. Documentul semnat la Soci are noua pagini sub titlul "Declaratie pentru un cadru strategic" si contine un inventar al relatiilor dintre Statele Unite si Federatia Rusa alaturi de o schita a unei foi de parcurs pentru succesorii lor.
"Nu suntem inamici"
In privinta strategiei documentul de la Soci stabileste ca SUA si Rusia nu mai sunt inamici si nu mai constituie o amenintare strategica unul pentru celalalt. Presedintii celor doua state si-au reiterat vointa de a-si reduce arsenalele nucleare respective "la nivelul cel mai scazut posibil" si si-au exprimat interesul pentru crearea "in parti egale" a unui sistem de aparare antiracheta cu europenii. In legatura cu Tratatul privind fortele nucleare cu raza medie, ei au fost de acord sa conlucreze la analiza noilor amenintari si sa gaseasca mijloacele pentru a le stopa. De asemenea, cei doi presedinti au fost de acord sa lucreze impreuna pentru a impiedica proliferarea armelor nucleare si a altor arme de distrugere in masa. In privinta extinderii NATO, ei au recomandat un dialog care sa evoce "divergentele serioase" dintre cele doua parti in legatura cu acest subiect. In legatura cu Iranul, cei doi lideri au reafirmat ca programul nuclear iranian trebuie sa aiba "exclusiv aplicatii pasnice" - o formulare neutra care permite in continuare Rusiei sa livreze Iranului combustibil nuclear pentru scopuri civile, iar SUA sa se ingrijoreze de posibilitatea unui atac nuclear.
Cehia va gazdui o baza-radar americana care va fi situata in zona militara de la Brdy, la circa 90 de kilometri sud-vest de Praga. Radarul si baza proiectata
pentru zece interceptoare de racheta din Polonia vor constitui elementele unui scut american de aparare antiracheta, care va apara Statele Unite si o mare parte a Europei de atacurile cu racheta din partea unor state ca Iranul
Rachetele ruse pe Europa
In ciuda declaratiilor prietenoase de la Bucuresti si Soci, Rusia isi va atinti rachetele nucleare catre obiective din Europa. Moscova a reiterat ca isi va indrepta rachetele in directia bazelor americane care ar urma sa fie instalate in Cehia si Polonia si va lua masuri suplimentare nespecificate, a declarat ministrul slovac de Externe, Jan Kubis, in cadrul Summitului NATO. Kubis a facut aceasta declaratie referindu-se la intrevederea cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Intrebat daca Slovacia se teme ca Rusia si-ar putea indrepta rachetele spre statele invecinate, Kubis a precizat ca a observat amenintari similare. "Rusia a repetat acest lucru permanent", a declarat Kubis, adaugand ca Lavrov i-a confirmat acest lucru in cadrul unei intrevederi in timpul Summitului.
Acord americano-ceh
Statele Unite ale Americii si Republica Ceha au incheiat in cursul Summitului NATO de la Bucuresti un acord privind amplasarea componentelor scutului antiracheta american pe teritoriul Cehiei, informeaza Rompres. "SUA si Cehia sunt incantate sa anunte incheierea negocierilor acordului privind scutul antiracheta. Intentionam sa semnam acordul in viitorul apropiat. Acest acord este un pas important in efortul nostru de a ne proteja natiunile si pe aliatii nostri din NATO de amenintarea crescanda reprezentata de proliferarea inarmarii cu rachete balistice si arme de distrugere in masa", anunta un comunicat de presa. Acordul prevede amplasarea in Cehia a unei statii radar care ar urma sa detecteze lansarile de rachete balistice. Statia radar ar urma sa fie cuplata la zece interceptoare de rachete care ar trebui sa fie instalate pe teritoriul Poloniei. Discutiile privind amplasarea interceptoarelor de racheta in Polonia continua insa intre Washington si Varsovia, intrucat fosta tara comunista conditioneaza acest acord de acordarea unui ajutor suplimentar pentru modernizarea armatei.
Polonia nu vrea militari rusi
Ministrul iranian al Apararii a declarat ca lumea are nevoie de un scut antiracheta care sa ofere protectie in fata amenintarii Israelului si Statelor Unite. Teheranul s-a alaturat Rusiei, care se opune planurilor SUA de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Europa Centrala
Varsovia este gata sa discute cu Moscova in privinta accesului acesteia la dispozitivul scutului antiracheta care ar putea fi instalat in Polonia, declara ministrul adjunct polonez de Externe, Witold Waszczykowski, chiar in timpul intalnirii Putin-Bush de la Soci. "Polonia este gata sa discute cu Rusia si SUA in privinta diferitelor forme de acces la elementele scutului antiracheta, in cazul in care acesta va fi instalat in Polonia", a declarat oficialul polonez. "Este exclus ca rusii sa poata avea dreptul sa stationeze in Polonia in permanenta. S-a mai intamplat aceasta (in perioada comunista) si nu se va mai repeta", a adaugat ministrul. "Apreciem faptul ca Rusia vrea sa continue discutiile in privinta instalarii in Polonia a scutului antiracheta american. Si noi suntem gata sa discutam", a adaugat ministrul adjunct polonez. Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat la Bucuresti ca "o forma de participare politica" a Rusiei in proiectul scutului antiracheta american ar fi "un lucru bun pentru Polonia".
George DAMIAN 
 Afisari: 611  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Rmane cum am stabilit   de Mache
A r h i v a
  Razbunarea ,,Vechii Europe,,    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Marea Neagra - spatiu de conflict    
  Atacul lui Voronin    1 comentariu
  Putin a smantanit Summit-ul    
  Satisfactie la Moscova    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Subiecte finale pentru Bac (4594 afisari)
 Alimente otravite (2029 afisari)
 Misterul manuscrisului Voynich (1929 afisari)
 Ministerul Asasinatelor Externe (1906 afisari)
 Armata Rusiei ameninta NATO (1723 afisari)
 O femeie obeza a pozat nud pentru nepotul celebrului Sigmund Freud (3782 afisari)
 Dezvaluiri socante in cazul bunicii care s-a aruncat cu nepotelul in brate de la etajul noua (2976 afisari)
 "Omul copac" isi cauta mireasa  (2444 afisari)
 Legi americane inutile si absurde (2281 afisari)
 Socant: A fost fortata sa se marite cu un barbat de 50 de ani, care mai avea sase neveste (1929 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01943 sec.