Ziua Logo
  Nr. 4207 de vineri, 11 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Masini noi cu de-a sila
-- Peste 54% din masinile romanilor sunt non-euro, iar UE ar putea decide scoaterea lor din circulatie din 2011 * Printre modelele vizate sunt Dacia 1310, Trabant si Oltcit
Premierul Calin Popescu Tariceanu a atentionat, ieri, proprietarii de masini non-euro ca este foarte posibil sa fie obligati sa renunte la autoturisme de la 1 ianuarie 2011, daca Uniunea Europeana va aproba directiva privind scoaterea din circulatie a acestui tip de autovehicule.
"Este foarte probabil ca la nivelul Uniunii Europene - si este o atentionare pe care o fac tuturor detinatorilor de masini poluante non-euro - de la 1 ianuarie 2011 sa fie adoptata o directiva pentru scoaterea acestor masini din circulatie", a spus Tariceanu.
El a mai aratat ca proiectul ordonantei de urgenta privind taxa de poluare auto nu reglementeaza parcul auto existent, dar a amintit de programul guvernamental privind acordarea unei prime pentru casarea masinilor vechi. "Avem o problema care nu este de neglijat: proiectul actual nu are o reglementare pentru parcul existent, ci doar pentru ce intra ca vehicule", a aratat premierul.
Prin datele prezentate la audierea publica pe tema taxei de poluare auto, premierul s-a referit si la parcul auto al Romaniei, aratand ca acesta este format in proportie de 54% din masini non-euro. "O consecinta directa a taxei va fi incurajarea achizitionarii de masini mai putin poluante. E adevarat insa ca parcul auto al Romaniei, cu cele 54% de masini non-euro, nu se poate schimba peste noapte. Dar nici nu putem sta pasivi", a spus Tariceanu.
Nota de fundamentare a proiectului ordonantei de urgenta care introduce taxa de poluare auto releva ca la nivelul Uniunii Europene se discuta "tot mai intens" asupra unei directive de scoatere din circulatie, incepand cu anul 2011, a autoturismelor non-euro. Din categoria autoturismelor non-euro fac parte, printre altele, Dacia 1310 fabricata pana la 1 ianuarie 1996, Trabant, Oltcit, Opel Ascona, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett, Renault 5.
Taxa de poluare depaseste cu mult pretul de achizitie a autoturismelor in unele state membre UE, precum Danemarca si Grecia, si ajunge pana la jumatate din valoarea masinii in Olanda, conform datelor prezentate de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Ministrul a aratat ca si in alte state UE exista taxe de poluare incluse in pretul de achizitie, iar in unele tari se plateste anual o taxa de posesie.
"Taxa este inclusa in pretul de achizitie, care se bazeaza pe considerente de natura tehnica, si care in Olanda ajunge de pilda la 50% din pret, la 105% in Danemarca sau pana la 385% in Grecia pentru masinile vechi. Exista si o taxa de posesie, care in Grecia urca pana la 1000 de euro/an, in Olanda intre 72 euro si 3500 euro, iar in Germania se situeaza intre 125 si 1000 de euro", a spus Vosganian. El a amintit faptul ca Executivul european a contestat modalitatea de calcul a taxei de poluare si nu introducerea acesteia. (F.B.)
 Afisari: 917  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
TACI-RI-CIANU(ra)   de Loghin
Masinile vechi   de the
Referitor la taxe pentru masina veche.   de Erick frederick
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nu mi-am batut nevasta! (2618 afisari)
 Nabucco contra South Stream (2409 afisari)
 Cand s-a incheiat al Doilea Razboi Mondial? (2253 afisari)
 Hotii de cai (1810 afisari)
 Matiz de 1780 de euro (1437 afisari)
 Cand Britney Spears face plaja goala (3939 afisari)
 Baza secreta din Iran, fotografiata din satelit (2370 afisari)
 Sotia miliardarulului Tetra Pak: Ne-am apucat de droguri pentru ca ne-am plictisit de traiul perfect (2174 afisari)
 Fotografia nud a Carlei Bruni s-a vandut cu 91 de mii de dolari (2057 afisari)
 Nicoleta Luciu, fortata de iubit sa renunte la sarcina (1974 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00896 sec.