Ziua Logo
  Nr. 4207 de vineri, 11 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Cioroianu, tavalit de Tariceanu
-- Chemat la raport de premier, seful diplomatiei romane isi da cu stangul in dreptul in cazul Crulic
La aproximativ o saptamana dupa ce presa poloneza relata pe larg despre situatia dramatica in care ajunsese tanarul dupa trei luni de greva foamei, ministrul de Externe Adrian Cioroianu a iesit, ieri, cu un "raport insuficient" in acest caz, neputandu-se hotari daca sa isi scuze sau sa isi acuze subalternii.
"Primul-ministru considera insuficient raportul trimis de Ministerul Afacerilor Externe, in special in partea referitoare la masurile care ar trebui luate in plan institutional si in ceea ce priveste responsabilitatea celor care aveau cunostinta de situatia cetateanului roman Dan Claudiu Crulic", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului emis in urma prezentarii raportului preliminar al comisiei de ancheta trimisa de MAE in Polonia pentru a cerceta circumstantele in care tanarul s-a stins din viata. Nemultumit de evaluarea ministrului de Externe Adrian Cioroianu, seful Executivului pledeaza pentru aprofundarea investigatiilor MAE, constatand ca "se impune sanctionarea consulului Romaniei din Polonia", Ioan Preda. "Primul-ministru doreste ca masurile in plan institutional in MAE sa fie intarite, astfel incat astfel de situatii sa nu se mai repete. In acest sens, premierul Tariceanu ii va cere ministrului de Externe sa dispuna de urgenta evaluarea profesionala a intregului personal care isi desfasoara activitatea in consulatele Romaniei din strainatate si in cadrul Directiei generale consulare din Centrala MAE", mai adauga textul, notand ca "scopul evaluarii este de a stabili modul in care fiecare dintre angajatii MAE din domeniul consular indeplinesc standardele profesionale pentru a exercita aceasta activitate".
Intre scuze si acuze
Desi in urma cu cateva zile se adresa presei cu rugamintea de a nu da "verdicte premature", ministrul de Externe pare sa se fi razgandit intre timp. "Un lucru este clar: consulul roman la Varsovia nu a fost rechemat la Bucuresti doar pentru ancheta, ci, cel mai probabil, definitiv", transmitea, ieri, Radio Romania Actualitati, potrivit RADOR, citand o declaratie a lui Adrian Cioroianu. "Din pacate, exista anumite discrepante in declaratiile consulului nostru. In prima faza reiesea ca nu a primit nici un fel de mesaj de la victima, de la Crulic, or el a dat un raspuns. Al doilea detaliu, chiar daca nu putea sa se deplaseze - este drept ca intre Varsovia si Cracovia sunt circa 300 de kilometri - el putea sa trimita atasatul de interne sau putea face apel la consulul onorific de la Katowice", adauga seful diplomatiei romane, conform sursei citate. "Nu vreau sa spun ca vina ar fi numai de partea partii romane. (...) Ce ma intereseaza este cum angajati ai MAE au respectat procedurile pe care ei in mod normal trebuiau sa le puna in practica", mentiona Cioroianu. Ajuns la doar 26 de kilograme in ultimele sale zile, situatia romanului a trebuit sa impresioneze mai intai de toate presa poloneza pentru ca, la aproximativ o saptamana de la preluarea cazului sau de catre mass-media din Romania, seful diplomatiei de la Bucuresti sa dispuna rechemarea consulului Ioan Preda, la solicitarea expresa a premierul Calin Popescu Tariceanu.
Anne Marie LupaScu 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Preda asta nu trebuie numai "rechemat definitiv" ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Obama cu ochii pe Sofia    5 comentarii
  Bush merge pe mana lui Petraeus    5 comentarii
  Kievul vede colapsul Rusiei    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nu mi-am batut nevasta! (2618 afisari)
 Nabucco contra South Stream (2409 afisari)
 Cand s-a incheiat al Doilea Razboi Mondial? (2253 afisari)
 Hotii de cai (1810 afisari)
 Matiz de 1780 de euro (1437 afisari)
 Cand Britney Spears face plaja goala (3939 afisari)
 Baza secreta din Iran, fotografiata din satelit (2370 afisari)
 Sotia miliardarulului Tetra Pak: Ne-am apucat de droguri pentru ca ne-am plictisit de traiul perfect (2174 afisari)
 Fotografia nud a Carlei Bruni s-a vandut cu 91 de mii de dolari (2057 afisari)
 Nicoleta Luciu, fortata de iubit sa renunte la sarcina (1974 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00889 sec.