Ziua Logo
  Nr. 4207 de vineri, 11 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cand s-a incheiat al Doilea Razboi Mondial?
Zoe PETRE 
-- Am constatat, impreuna cu alti cativa - putini - colegi, ca presa noastra cedeaza la primul asalt charismatic mai repede decat o ingenua in fata unui Zburator cu blonde plete. Exersat de ani buni in relatia cu dl. Basescu si cu apucaturile macho pe care d-sa le cultiva, un frison colectiv a cuprins mass-media, orbite de scenografia - altminteri impecabila - cu care si-a facut intrare in scena dl. Putin.
DenunTAtorii perpetui ai pactului Ribbentrop-Molotov, anti-sovieticii de serviciu, la post zi si noapte, au decis instantaneu ca Putin este marele invingator al reuniunii de la Bucuresti. Ca au decis totodata si ca presedintele Bush e marele perdant nu e la fel de irational. Presedintele SUA nu a obtinut la Bucuresti big-bangul final pe care si-l dorea, si oricum e la moda si sic sa facem haz de Dabalyou la sfarsit de mandat. Dar Putin...
Ahturile Si ohturile de fecioara statuta cu care acesta a fost intampinat la summit n-au ingaduit cinstitelor fete jurnalicesti sa citeasca mai atent documentele reuniunii si sa le confrunte cu retorica rusa la varf. Pentru ca este un fapt de necontestat acela ca, desi declaratia finala a summitului a amanat data de inceput a Planului de Actiune pentru aderarea Ucrainei si Georgiei - in functie de alegerile de acolo si mai ales de prezidentialele americane - aceeasi declaratie a afirmat raspicat, prin articolul 23, ca aliatii "(au) cazut azi de acord ca aceste tari vor deveni membre ale NATO". Las la o parte faptul ca Romania nu a avut parte nici la Madrid, nici la Washington, de un angajament similar. Dar numai cine nu stie de cate ori, si cat de explicit, s-a opus Rusia din principiu aderarii la NATO a oricarei foste republici sovietice, si de cate ori a nominalizat fara nici un eufemism Ucraina si Georgia in aceasta interdictie, nu-si da seama ca articolul 23 materializeaza o infrangere usturatoare pentru Moscova si pentru dl. Putin personal.
Or, intervenTiile sale de la Bucuresti si de la Soci au evitat cu iscusinta orice referire directa la acest capitol extrem de conflictual, creand impresia - dar numai impresia - ca amanarea e tot una cu un refuz si ca decidentii rusi ar fi cei care au decis in locul NATO care va fi soarta Ucrainei si a Georgiei suverane. Agitpropul, oricat ar fi el de subtil altoit pe utilizarea tehnicilor americane de marketing politic, tot agitprop se cheama.
AdevArul e cA, dincolo de zadarnicele vise de marire ale presedintelui SUA, reuniunea la varf de la Bucuresti a marcat o inaintare semnificativa a Aliantei in consolidarea pozitiei sale spre est si sud-est. Important mai ales pentru Romania si Polonia, angajamentul NATO fata de Ucraina este adevaratul faliment al faimoasei anexe secrete care insotea Pactul Ribbentrop-Molotov. Sa ne amintim: in virtutea acestui infam document, interesele URSS de la Baltica la Dardanele si Bosfor erau mai favorizate ca niciodata in istoria Imperiului lui Petru cel Mare. Spre deosebire insa de republicile sovietice de la Marea Baltica, niciodata recunoscute ca atare de marile puteri, accesul complet al URSS la gurile Dunarii si la Marea Neagra a fost recunoscut de Aliati. Este pentru prima data dupa implozia Uniunii Sovietice din 1991 cand, la Bucuresti, care a impartit cu Varsovia tristul privilegiu de a fi capitalele statelor celor mai afectate de pact, acest control este efectiv asumat de NATO.
DacA adAugAm la asta si faptul ca Alianta va fi in curand prezenta, de la nord la sud, pe ambele coaste ale Peninsulei Balcanice - dupa Grecia, Turcia si Bulgaria, odata cu aderarea Albaniei si a Croatiei, in perspectiva si a Muntenegrului, intregul litoral estic al Adriaticii va fi controlat direct de NATO - putem afirma ca summitul de la Bucuresti a rasturnat balanta de putere instaurata la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, reducand de facto Rusia la statutul ei din perioada interbelica. Oricati feromoni ai puterii ar difuza in eter presedintele Putin, daca asta e o victorie, ma intreb cum ar fi aratat o infrangere.
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
I Caramache, trebuie sa te informez.   de Aladin
Articol in nota obisnuita:Excelent!   de LENIO
Mai fratilor, eu zic precum madam Zoe: NATO a castigat in fata Rusiei   de Ratacitul
Ziua mea de concediu intr-o zi de concediu   de Atamild
si.... totusi   de cetateanu
ma bucur pt. obiectivitate   de ica
Grea istoria asta    de Ghita Bizonu'
Dna Zoe Petre te deranjeaza apucaturile macho ?   de sorge
Arta perceptiilor inverse   de moroianu
Pai ala Peloponesiac alataseara pe la ora 20:17 minute daca nu ma insel   de Ghita Bizonu'
Razboiul al II-lea si acum exista dar nu este vizibil pentru fiecare pitic.   de ionion
SUCESELE MULTE SI DESE    de laur
Vida clara , cam confuza.   de Aladin
Nu stiu cind (daca)s-a incheiat,dar stiu cind a inceput.    de frinaru
Ziua,e de guma.Sterge tot ce nu ii place(din postari).   de vida clara
Corect, Doamna Profesoara!   de unIonoarecare
Reuniunea NATO de la Bucuresti a fost un succes.   de balota
cand s-a incheiat ?   de doctorul
A r h i v a
  Facultatea de Stramb    2008-03-14
  Astrograme    2008-01-11
  Kosovo    2007-12-21
  Iuppiter Tonans    2007-12-14
  Cineclub SF    2007-10-19
 Top afisari / comentarii 
 Nu mi-am batut nevasta! (2618 afisari)
 Nabucco contra South Stream (2409 afisari)
 Cand s-a incheiat al Doilea Razboi Mondial? (2253 afisari)
 Hotii de cai (1810 afisari)
 Matiz de 1780 de euro (1437 afisari)
 Cand Britney Spears face plaja goala (3939 afisari)
 Baza secreta din Iran, fotografiata din satelit (2370 afisari)
 Sotia miliardarulului Tetra Pak: Ne-am apucat de droguri pentru ca ne-am plictisit de traiul perfect (2174 afisari)
 Fotografia nud a Carlei Bruni s-a vandut cu 91 de mii de dolari (2057 afisari)
 Nicoleta Luciu, fortata de iubit sa renunte la sarcina (1974 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14336 sec.