Ziua Logo
  Nr. 4207 de vineri, 11 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Atentat la Olimpiada
-- China a declarat ca a descoperit un complot care urmarea rapirea atletilor de la Jocurile Olimpice de la Beijing * Au fost arestate 35 de persoane
Autoritatile chineze au declarat ca au reusit sa dejoace planurile teroriste ale unei organizatii criminale care planuia sa rapeasca atletii, jurnalistii straini si turistii care aveau sa vina la Jocurile Olimpice din Beijing.
Purtatorul de cuvant al Securitatii, Wu Heping, a relatat intr-o conferinta de presa ca gruparea terorista care isi avea sediul in regiunea Xinjiang a fost anihilata. Wu a mai explicat ca in cadrul anchetei, care a avut loc in perioada 26 martie - 6 aprilie, au fost arestate 35 de persoane care sunt acuzate de tentativa de rapire. Conform purtatorului de cuvant, "aceasta organizatie terorista foarte violenta dorea sa saboteze Jocurile Olimpice de la Beijing, mizand pe faptul ca actele lor vor avea un impact international".
Intr-o prima faza, politia din Xinjiang a arestat un grup format din zece teroristi, condus de Aji Muhammat, a precizat Wu. El a adaugat ca, in timpul raidului, fortele de ordine au capturat 18 dispozitive explozibile, patru kilograme de explozibili, sapte detonatoare, 100 de kilograme de materie prima folosita la fabricarea de explozibili si materiale propagandistice referitoare la inceperea unui "razboi sfant". Investigatiile politiei au revelat ca grupul a fost trimis din strainatate de separatisti ce sustin independenta Turkistanului de Est pentru a sabota JO. Aji Muhammat si banda sa au marturisit in fata politiei, a afirmat Wu.
Luna trecuta China a mai afirmat ca a reusit sa anihileze un atac asupra unui avion chinez, autoritatile declarand ca au reusit sa dejoace planurile a doi teroristi care planuiau sa prabuseasca un avion de linie.
"Au fost arestate doua persoane. Ne aflam in fata unei amenintari teroriste reale", a declarat purtatorul de cuvant care au cerut cetatenilor sa fie vigilenti si sa anunte politia la orice incident suspect. Ambasadele vestice a cerut Beijingului mai multe informatii despre atentatul asupra aeronavei care ar fi avut loc luna trecuta, insa pana acum, diplomatii nu au primit nici o informatie.
Drumul tortei
Periplul flacarii olimpice, miercuri, prin San Francisco, singura etapa americana a stafetei, a fost marcat de un parcurs dificil, o ceremonie finala cu usile inchise si un dispozitiv impresionant de politisti, chiar daca nu a fost semnalat nici un incident. Torta a fost transportata la aeroport intr-un autovehicul in cursul dupa-amiezii inainte de a fi adapostita intr-o parcare dintr-un terminal, departe de camerele de filmare. Aceasta ceremonie de inchidere s-a derulat la finalul unui parcurs confuz si sub supravegherea atenta a politiei, dupa anularea ceremoniei oficiale prevazuta initial. Nici un incident major nu a fost semnalat, dar traseul tortei a fost schimbat in ultimul moment din cauza numerosilor manifestanti de pe strazi. Purtatorii succesivi ai tortei au fost incadrati pe tot parcursul traseului de zeci de politisti, pe jos sau pe motocicleta, mobilizati pentru a-i tine la distanta pe manifestantii care denuntau regimul de la Beijing. Autoritatile americane au luat masuri exceptionale de securitate dupa incidentele de la Londra si Paris. Exercitiul nu s-a transformat intr-un fiasco, asa cum a fost la Paris, dar a fost marcat de o stare de confuzie de la inceput pana la sfarsit. Parcursul initial al tortei, deja redus la 9,6 kilometri la cererea primarului Gavin Newsom, a fost ulterior modificat. (B.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mah ce comedie!   de Zenn
A r h i v a
  Miliardarii Tetra Pak arestati    1 comentariu
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Nu mi-am batut nevasta! (2618 afisari)
 Nabucco contra South Stream (2409 afisari)
 Cand s-a incheiat al Doilea Razboi Mondial? (2253 afisari)
 Hotii de cai (1810 afisari)
 Matiz de 1780 de euro (1437 afisari)
 Cand Britney Spears face plaja goala (3939 afisari)
 Baza secreta din Iran, fotografiata din satelit (2370 afisari)
 Sotia miliardarulului Tetra Pak: Ne-am apucat de droguri pentru ca ne-am plictisit de traiul perfect (2174 afisari)
 Fotografia nud a Carlei Bruni s-a vandut cu 91 de mii de dolari (2057 afisari)
 Nicoleta Luciu, fortata de iubit sa renunte la sarcina (1974 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.