Ziua Logo
  Nr. 4204 de marti, 8 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Sistemul bancar este catalogat drept "slab"
Fitch: Romania e vulnerabila!
-- Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a incadrat Romania in cea mai ridicata categorie in ceea ce priveste vulnerabilitatea la potentiale riscuri sistemice, alaturi de alte tari, pe fondul cresterii accelerate a creditarii si a aprecierii leului din prima jumatate a anului trecut. Bancherii romani nu sunt insa de aceeasi parere. "Nu sunt de acord cu abordarea Fitch si nu impartasesc analiza lor", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Cresterea creditarii este superioara, de mai mult timp, limitei de viteza in Romania, iar incadrarea in categoria trei de risc macroprudential (MPI 3) a fost generata si de aprecierea monedei nationale in prima jumatate a anului trecut. Apoi, in al doilea semestru din 2007, aceasta tendinta a fost reinversata, ceea a contribuit la accelerarea inflatiei", se arata in raportul Fitch, citat de Mediafax. Volatilitatea cursului de schimb reprezinta un risc pentru stabilitatea sistemului economic si a celui financiar romanesc, mai ales pentru ca 55% din imprumuturi sunt denominate in valuta, noteaza analistii.
Economistii Fitch au avertizat, inca din luna septembrie a anului trecut, ca Romania se afla in pericol de incadrare intr-o categorie superioara de risc. Alaturi de Romania, modificari au fost efectuate si pentru Kazahstan, Slovacia si Turcia. "In cazul statelor incadrate in categoria MPI 3, creditul era in crestere intr-un ritm accelerat de o anumita perioada de timp, insa aprecierea monedelor nationale a fost cea care a deteminat schimbarea categoriei", se spune in raport. Nivelul MPI 3 sugereaza o vulnerabilitate ridicata la pontentiale riscuri sistemice. Acest tip de riscuri afecteaza toti participantii unui sistem sau dintr-o piata, nu numai anumite entitati.
Ghetea: Recesiunea e departe
Analistii Fitch noteaza ca statele noi incadrate in categoria MPI 3 au sisteme bancare slabe, cu exceptia Slovaciei. Romania, alaturi de Kazahstan si Turcia, sunt incadrate in categoria "D".
In ciuda aprecierilor analistilor Fitch, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, ne-a declarat ca, cel putin pentru moment, Romania nu va fi afectata de recesiune. "Daca vorbim de turbulentele de pe piata americana si de pe unele piete europene, generate de criza creditelor ipotecare, nu cred ca Romania este, cel putin pentru o perioada de 2-3 ani, in pericol sa fie angrenata in aceasta criza. Pe viitor e posibil sa se mai si schimbe lucruri pe lumea asta", a precizat Ghetea. Pe de alta parte, un raport difuzat ieri de Erste Bank trage concluzii optimiste in privinta pietei de capital de la Bucuresti. Analistii bancii considera ca aceasta ar putea fi prima din Europa de Sud-Est unde se vor resimti efectele pozitive ale unui fenomen mai amplu de revigorare a economiei, care va determina investitorii sa revina in tarile emergente. Mai mult, analistii citeaza un raport recent al ZEW si Erste Bank potrivit caruia Romania si Polonia sunt cele mai atragatoare tinte din regiune pe segmentul fuziuni si achizitii.
Eduard IVASCU, Florin BARBUTA 
Alte articole
  Fitch ne vede mai bine decat FMI: Economia Romaniei va creste cu 2% in 2010, dupa o contractie de 7,5% in 2009    (2009-10-29 14:59)
  Fitch a retrogradat Romania in categoria tarilor cu cea mai mare vulnerabilitate a sistemului bancar    (2008-04-07 16:08)
  Fitch ne trece de la ''stabil'' la ''negativ''    (2008-01-31 18:48)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Parca ar fi trebuit   de dumisor2002
Anticipari (preeliminare)   de Europeanul
mofturi   de Stan Patzitul
Problema este...   de roy
A r h i v a
  Speculantii imobiliari pierd teren    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu s-a saturat de Cioroianu (5687 afisari)
 Putin rupe Ucraina (3515 afisari)
 Degetica din India (2835 afisari)
 Servieta lui Dumnezeu (2475 afisari)
 Garda Maghiara UDMR-PCM (1993 afisari)
 Un fizician spera sa gaseasca "Particula lui Dumnezeu" (6737 afisari)
 Noapte fierbinte intre presedintele Cehiei si o stewardesa (3495 afisari)
 Lisa Marie Presley si burta ei imensa au parasit cladirea! (3090 afisari)
 O secta de poligami socheaza SUA (2974 afisari)
 Imagini socante: Misterul cateilor morti intr-un posibil ritual satanist (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01339 sec.