Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Un nou caz Litvinenko
-- Fostul agent dublu KGB Oleg Gordievsky declara ca a fost otravit cu talium, la comanda Kremlinului * Ex-spionul, decorat de regina pentru servicii aduse Marii Britanii, acuza MI6 ca a incercat sa stopeze ancheta
Anchetatorii britanici isi continua investigatia in cazul tentativei de asasinare a unui fost spion KGB rus care a activat si pentru serviciile de informatii din Marea Britanie, in timpul Razboiului Rece. Oleg Gordievsky, unul dintre spionii dubli rusi cu cel mai inalt rang care a reusit sa fuga din fosta Uniune Sovietica, in 1985, intr-o tara occidentala, principala sursa de informatii pentru MI5 intre 1982 si 1985, decorat pentru activitatea sa chiar de catre Regina Marii Britanii, a fost otravit, anul trecut, in noiembrie, de un asasin rus care l-a vizitat la locuinta sa secreta din Surrey. Gordievsky, care sustine ca MI6 a incercat sa stopeze ancheta, se considera o noua victima a razbunarii serviciilor de informatii ruse, dupa uciderea, in 2006, a unui alt ex-spion rus, Alexander Litvinenko.
Cazul lui Oleg Gordievsky, agentul in varsta de 70 de ani, a fost intens mediatizat anul trecut, in noiembrie, cand presa a dezvaluit ca fostul spion KGB a fost transportat de urgenta de la locuinta sa din Surrey, din Marea Britanie, la un spital din Guilford, dupa ce i s-a facut rau. El a zacut inconstient timp de 34 de ore. Recuperarea, facuta in cadrul unui spital privat platit de fostii sai sefi din MI6, a durat doua saptamani. In urma tentativei de asasinat, Gordievsky a ramas partial paralizat. Nici in prezent ne poate sa-si simta degetele. Politia din Surrey a confirmat, sambata, ca se continua ancheta privind un posibil atentat la viata lui Gordievsky, desi rusul a acuzat ca MI6 l-ar fi abandonat si ca s-ar fi incercat chiar musamalizarea acestui asasinat si inchiderea cazului, scria ieri ziarul Daily Mail. Conform publicatiei britanice, politia a decis redeschiderea cazului dupa presiunile exercitate la nivel inalt de personaje din serviciile de informatii.
Pe lista neagra
Fostul spion KGB Gordievsky, stabilit in Marea Britanie din 1995, a fost recompensat, anul trecut, in octombrie, de regina Marii Britanii, cu o medalie pe care o primise si superspionul fictiv James Bond, in semn de recunoastere a serviciilor sale puse in slujba securitatii Regatului Unit. De la momentul atentatului comis asupra sa si pana in prezent, Gordievsky a sustinut in permanenta ca se considera victima unei incercari de asasinare, pusa la cale de Kremlin, la fel ca in cazul fostului sau prieten, ex-agentul KGB Alexander Litvinenko. Gordievsky a afirmat ca stie ca se afla pe lista neagra a serviciilor de informatii ale Moscovei, alaturi de nume ca cel al magnatului rus Boris Berezovsky, aflat in exil in Marea Britanie, fostul premier al Ceceniei si Alexander Litvinenko.
Suspect, un fost prieten
Gordievsky crede ca pentru lichidarea sa s-ar fi folosit talium, un metal toxic ce se gaseste in otrava pentru sobolani, iar faptul ca testele realizate de criminalisti nu au scos la iveala prezenta unei otravi sau a altei substante dubioase in corpul sau nu il surprinde deloc. Pentru ca, spune el, "metoda KGB de otravire se bazeaza pe otrava care nu poate fi detectata".
Un argument in plus adus de el in discutie este acela ca testele initiale realizate in cazul lui Litvinenko, aflat intre viata si moarte pe un pat de spital din Londra, nu au indicat prezenta poloniului radioactiv in organismul lui, otrava care ulterior avea sa-i provoace moartea. Alt exemplu mentionat de fostul spion este al disidentului bulgar Georgi Markov (foto), intepat cu o umbrela al carei varf continea otrava, in 1978, la Londra. Din cele spuse presei de Gordievsky, reiese ca acesta il suspecteaza pe unul dintre fostii sai prieteni, ex-ofiter de informatii din armata rusa, ca i-ar fi pus in mancare sau in bautura otrava, in timpul unei vizite pe care i-a facut-o acasa. Respectivul, contactat de presa britanica, a negat acuzatiile lui Gordievsky, sustinand ca acesta a fost foarte afectat de moartea lui Litvinenko si s-a aflat intr-un permanent stres.
Condamnat la moarte in URSS
MI6 l-a recrutat pe Gordievsky in timp ce acesta isi desfasura activitatea in Danemarca, in 1968, dupa ce britanicii aflasera ca rusul era tot mai deziluzionat de munca sa si de tara in urma invadarii Cehoslovaciei de catre sovietici.
In 1982, el a fost numit de Moscova responsabil cu serviciile de informatii si spionajul la ambasada Uniunii Sovietice la Londra. Din acel moment, el a intrat in legatura cu un tanar ofiter al MI6, care acum conduce acest serviciu, iar in 1985, rechemat la Moscova, Gordievsky a fost arestat. Ajutat de britanici, el a reusit, in acelasi an, sa fuga, prin Finlanda, in Regatul Unit, unde, in prezent, primeste o pensie din partea Ministerului Apararii, echivalenta cu cea a unui colonel din Armata Britanica. A publicat, in colaborare cu ziaristul britanic Christopher Andrew, cartea "KGB - istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov", in care a deconspirat zeci de agenti sovietici. In urma dezvaluirilor sale, Londra a expulzat 25 de agenti ai Moscovei. In noiembrie 1985, Gordievski a fost condamnat, in contumacie, la pedeapsa capitala, prin impuscare.
Inamicii Moscovei, tratati cu otrava din epoca KGB
Relatiile ruso - britanice au fost intrat intr-un mare impas in urma asasinarii, prin otravire cu poloniu activ, a fostului agent rus al KGB, Alexander Litvinenko, in noiembrie 2006.
Unul dintre motivele acestui inghet al relatiilor dintre cele doua, state, concretizat in 2007 prin expulzari reciproce ale unor diplomati rusi si britanici, l-a constituit refuzul Moscovei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, suspectat de britanici ca ar fi autorul otravirii fostului agent. Tactica lichidarii unor persoane incomode prin otravire a inceput sa fie practicata cu succes de fostii agenti KGB si pare ca este continuata si in prezent, iar taliumul s-a aflat in ultimii ani pe lista otravurilor utilizate cu acest scop. In 2003, cand a fost ucis ziaristul si politicianul Yuri Shchekochikhin, un critic al Moscovei, s-a banuit ca a fost otravit cu talium.
De asemenea, jurnalista Anna Politkovskaya (foto), impuscata in 2006, la Moscova, se pare ca fusese si victima unei otraviri cu talium cu doi ani in urma. Si despre Litvinenko s-a spus ca a fost otravit cu aceeasi substanta, ulterior constatandu-se ca de fapt era vorba de polonium radioactiv.
Pagina realizata de Luciana POP 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Ar trebui....   de Alcor
TRADATORII!   de Crisval
furtul de vieti,de tehnologie,ca politica a democratiei populare,a nimanui!,   de silviana
Spionii traficanti de arme   de Ninja SHOW
Ce sa faci, asa-i viata de spion dublu...   de acta_derbedeica
Avertisment!   de FILIP
BASESCU STIE DE ADEVARUL DIN 11 SEPTEMBRIE?   de texanu
asta este adevarat?   de texanu
si basescu? a fost invitat la moscova?   de texanu
MI5-MI6 prieten la catarama cu KGB-FIS   de voyager
Pacat de ........ substanta   de Klaus Steinberg
A r h i v a
  Fratia urechii    21 comentarii
  Euroregiunea secuiasca    33 comentarii
  Prietenie cu dinti    3 comentarii
  Atentat la Torta    
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01304 sec.