Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fratia urechii
-- Basescu si Tariceanu se inteleg perfect cand vine vorba de intarirea statului politienesc * Mai mult, o fac ferit de ochii electoratului, prin Decizii secrete sau Hotarari de Guvern adoptate pe sest * In 25 martie 2008, CSAT, sub comanda presedintelui, a decis in secret ca toti operatorii de telefonie si Internet sa-si puna serverele la dispozitia SRI spre interceptare
Profitand de Summit-ul NATO si de faptul ca acest eveniment a captat toata atentia presei si opiniei publice, autoritatile romane au adoptat in cel mai mare secret o serie de hotarari prin care statul isi intareste structurile de supraveghere a cetateanului si de interventie in forta impotriva celor pe care ii considera un pericol public. Sedinta din 25 martie 2008 a CSAT poata fi considerata momentul in care presedintele Basescu si premierul Tariceanu si-au dat mana pentru intarirea statului politienesc.
Guvernul a decis infiintarea Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica (CNCAOP) - prin care sa poata propune instituirea starii de urgenta sau sa declare stare de alerta in domeniul ordinii publice. Serviciul Roman de Informatii a capatat puteri sporite in privinta interceptarii comunicatiilor de orice fel. Daca pana acum exista o suspiciune ca serviciile secrete ne asculta, cu mandat sau fara, prin hotararea CSAT se risipeste practic orice posibilitate de a avea parte de o minima confidentialitate a discutiilor telefonice sau a schimburilor de informatii prin orice alt mijloc electronic.
Decizia din 25 martie
In urma deciziei CSAT din 25 martie 2008, toti operatorii care furnizeaza retele si servicii de comunicatii electronice vor fi obligati sa puna la dispozitia Serviciului Roman de Informatii "serverele de management al interceptarilor si consolele de administrare si operare pe care le detin in vederea asigurarii functiei de interceptare". Aceasta masura, potrivit unei decizii a presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), obliga firmele care furnizeaza servicii de telefonie mobila, fixa sau Internet sa "puna la dispozitia autoritatii nationale in materia interceptarii comunicatiilor serverele de management al interceptarii si consolele de administrare si operare pe care le detin in vederea asigurarii functiei de interceptare legala a comuncatiilor". Informatia ne-a fost confirmata de reprezentantii Asociatiei "Semper Fidelis", o organizatie neguvernamentala, care se ocupa de aspecte ce privesc securitatea nationala. Nu stim care a fost ratiunea acestei mutari strategice in domeniul interceptarilor, dar este clar ca prin aceasta, SRI capata puteri nelimitate.
Interceptari ilegale in voie
Pana la adoptarea acestei hotarari, SRI avea oricum posibilitatea sa acceseze din punct de vedere tehnic echipamentele furnizorilor de servicii de comunicatii pentru a-si realiza interceptarile. De acum inainte, firmele de telefonie si internet sunt obligate sa acorde sprijin tehnic pentru realizarea interceptarilor, dar trebuie si sa predea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) din cadrul SRI toata logistica (servere si console-n.r.) pentru a-i permite sa faca interceptarile ferit de ochii lumii, din sediile sale. Culmea este ca din punct de vedere financiar, se poate considera ca suntem ascultati pe banii nostri, deoarece toate operatiunile destinate operatiunilor de interceptare a comunicatiilor sunt suportate de firmele care furnizeaza aceste servicii. Fiind vorba de operatori privati, acestia trebuie sa-si recupereze pagubele si cum ar putea sa faca acest lucru mai simplu decat sa mareasca facturile clientilor. Iata cum, printr-o hotarare secreta a CSAT si printr-o decizie a unui presedinte al unei agentii aflate in subordinea prim-ministrului, se modifica radical conditiile si metodele destinate interceptarilor.
Liber la abuzuri
In spatele usilor inchise, Guvernul Tariceanu a dat mana libera angajatilor CNIC sa poata asculta pe oricine si oricand. Spunem acest lucuru, deoarece prin decizia presedintelui ANRCTI, "furnizorul de retele sau de servicii de comunicatii electronice are obligatia de a lua toate masurile tehnice necesare in vederea punerii de indata in executare a autorizatiilor sau mandatelor de interceptare a comunicatiilor emise potrivit legii". Din cauza caracterului ambiguu a formularilor din decizia presedintelui ANRCTI, exercitarea puterii de interceptare poate da nastere cu usurinta la abuzuri cu consecinte negative pentru o societate democratica. Interceptarea comunicatiilor poate fi privita ca necesara intr-o societate democratica numai daca sistemul de supraveghere secreta contine garantii adecvate impotriva abuzurilor. Legea romaneasca este invechita si nu ofera garantii impotriva abuzurilor. Nu este intamplator ca s-au adoptat aceste masuri chiar acum, folosindu-se pretextul organizarii Summitului NATO, deoarece este an electoral si anumite cercuri ale puterii doresc cu orice pret sa stie ce face adversarul. Oricum, in conditiile in care adoptarea pachetului de legi privind securitatea nationala treneaza de atata timp, este dubios cum se reglementeaza pe ascuns o problema atat de spionoasa cum este cea a interceptarilor.
Megastructura politieneasca
Pentru a fi asigurati si din punct de vedere legal in cazul in care situatia o va impune, guvernul a decis sa infiinteze si o megastructura prin care sa poata propune instituirea starii de urgenta sau declararea starii de alerta in domeniul ordinii publice.
Prin infiintarea unei noi institutii, denumita oficial Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica (CNCAOP), Guvernul Romaniei isi intareste structurile de represiune specifice unui stat politienesc. CNCAOP va functiona in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative si va coopta reprezentanti din zece ministere si patru servicii secrete. Practic, in urma infiintari CNCAOP, statul va avea acoperire legala pentru interventia in forta, impotriva oricaror manifestari de amploare, deoarece membrii acestui Centru pot considera de acum incolo, ca orice actiune de strada sau miting reprezinta un potential pericol la adresa ordinii publice.
Mircea Toader (PD-L), fost secretar de stat in Ministerul de Interne
Ministrul nu poate dicta serviciilor
Mircea Toader a declarat ca, in ceea ce priveste declararea starii de urgenta, deciziile in acest sens trebuie sa treaca prin CSAT, iar Ministerul de Interne nu poate sa-si asume singur aceasta sarcina. PD-L urmeaza sa analizeze documentul si sa adopte o pozitie oficiala fata de noua reglementare. "Nu se poate interveni legal doar de catre MIRA", a afirmat Toader. Acesta a acuzat Guvernul ca a promovat Hotararea de Guvern in mod netransparent, printr-o improvizatie, "desi este un document de prea mare importanta pentru a se lua o decizie pe picior". De asemenea, Toader a accentuat faptul ca serviciile secrete nu pot fi subordonate ministrului de Interne.
Gabriel Oprea, deputat PSD, fost ministru de Interne in Guvernul Nastase
Un act normativ bun
Gabriel Oprea a apreciat ca este un act legislativ normal, institutii similare Centrului regasindu-se si in alte state europene. Per ansamblu, fostul ministru considera ca Hotararea este conforma legislatiei actuale in domeniul ordinii publice. "La prima vedere, gandul te duce la faptul ca acest Centru are competente care intra in zona CSAT. Dar nu cred ca in probleme care tin de interesul national, institutiile incep sa se calce intre ele", a declarat Oprea, precizand ca prezenta serviciilor secrete si a altor ministere in Centrul National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica conduce la subordonarea lor fata de MI. "Este vorba doar de coordonarea de catre MI, pentru ca cineva trebuie sa se ocupe de conjugarea eforturilor in asigurarea ordinii publice", a apreciat pesedistul. Acesta a adaugat ca, in principiu, este un act normativ bun, dar care ar trebui sa clarifice mai bine care sunt factorii de decizie in domeniu. Mai ales ca CNCAOP nu este doar o directie in cadrul MI, ci capata o competenta legala proprie.
Marcu Tudor, deputat PRM
Dictatura micilor Ceausesti
"E o gluma, o nebunie. Intram intr-o dictatura a unor mici Ceausesti", a declarat la randul sau vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Marcu Tudor (PRM). Acesta considera ca atributiile Centrului infiintat in subordinea ministrului Cristian David constituie o uzurpare a unor atributii care revin exclusiv CSAT. Tudor a apreciat ca Guvernul tinde sa promoveze un stat politienesc pe modelul Romaniei de dinainte de 1989. Acesta nu este de acord nici cu subordonarea serviciilor secrete catre ministrul de Interne prin intermediul organismului nou infiintat. (A.I.)
Pagina realizata de Doru DRAGOMIR 
Alte articole
  "De la un Vadim ma asteptam..."    (Actualitate, 2009-03-28)
  Razmerita liberala    (Politica, 2009-02-18)
  Probele lui Basescu    (Eveniment, 2008-01-14)
  A cincea criza    (Eveniment, 2008-01-11)
  Avionul pacii    (Politica, 2007-12-15)
  Basescu se plange ca premierul nu-i raspunde la telefon    (2008-01-11 19:40)
  Tariceanu nu se duce la Cotroceni    (2008-01-10 14:02)
  Tariceanu, invitat de Basescu pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.    (2008-01-09 20:14)
  Basescu l-a invitat pe Tariceanu sa imparta avionul spre Lisabona    (2007-12-11 17:24)
  Basescu i-a cerut lui Tariceanu remanierea lui Chiuariu si Pacuraru    (2007-12-06 17:47)
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
Unde duc ignoranta si reaua vointa!   de Un cetatean
gata !!!!!   de acv99
apelul dvs. este foarte important pentru noi!   de simiondan
protest   de irinel neamtu
RUSINE...   de Adrian Mihai Butnariu
Domnu Doru DRAGOMIR, poate faceti o vizita Microsoft Romania si scrie o continuare a articolului   de Romeo2004
Dupa model original: "Made in the USA"   de Uliu_Roman
globalizare   de florion69
Fratia traficantilor de arme!   de Ninja SHOW
Oricum ne ascultau!   de sorge
vom vedea in ce fel,noile reglementari vor fi capabile sa previna!!,   de silviana
Eu propun sa se asculte si sa se controleze intai intre ei, sa lase lumea in pace..   de Atamild
Abominabil !   de Raquel
Cele mai mari escrocherii se fac in duet!   de Parsivu
Ceausescu ar crapa de invidie ...    de Kermit
Legea este excelenta, dar la pachet cu sau continand articole care incrimineaza utilizarea   de Razvratitul
CNCAOP poate si trebuie sa protejeze mai bine Transilvania noastra.   de Atanasie Popescu
De ce va lamentati atata ?!!!   de Liviu2002j
Alo, SRI, mai aveti posturi libere ?   de voyager
Scandalos   de costantin
Scandalos   de costantin
A r h i v a
  Un nou caz Litvinenko    11 comentarii
  Euroregiunea secuiasca    33 comentarii
  Prietenie cu dinti    3 comentarii
  Atentat la Torta    
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02557 sec.