Ziua Logo
  Nr. 4203 de luni, 7 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
FMI: Recesiunea e aici!
-- Potrivit sefului institutiei, riscurile intuite in urma cu sase luni sunt acum realitate * Fondul a redus deja de doua ori in acest an previziunile privind cresterea economiei globale
Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn (foto) a prezentat, sambata, o analiza pesimista a perspectivelor economiei mondiale, avertizand ca previziunile pe care FMI le va da publicitatii in zilele urmatoare nu sunt deloc incurajatoare.
Intr-o prezentare facuta in fata mai multor lideri mondiali, prezenti la un forum organizat la Watford, in Marea Britanie, Strauss-Kahn a afirmat ca riscurile la adresa economiei globale, intuite de FMI cu sase luni in urma, au devenit acum realitate.
"Previziunile pe care le vom publica in cateva zile nu arata deloc o imbunatatire", a afirmat Strauss-Kahn, citat de Reuters. In opinia sa, ritmul mai redus de crestere a economiei globale este cauzat de "incetinirea care are deja loc in Statele Unite" si, partial, de "transferarea rapida a acestui fenomen in Europa".
O noua evaluare
FMI va lansa in aceasta saptamana o noua evaluare privind economia mondiala, in pregatirea reuniunii de primavara a fondului, care va avea loc la Washington. Recent, Fondul a revizuit in scadere, pentru a doua oara in acest an, previziunea privind cresterea economiei mondiale in 2008, la 3,7% de la 4,1% estimat in luna ianuarie si 4,8% in octombrie anul trecut. Decizia subliniaza impactul exercitat de problemele de creditare din Statele Unite asupra economiei mondiale.
Aceasta recenta estimare a Fondului plaseaza cresterea economica mondiala de anul acesta la cel mai scazut nivel din 2002, cand avansul a fost de 3,1%, potrivit datelor FMI.
Totodata, in Europa, economia va incetini in acest an, statele din zona fiind vulnerabile la extinderea problemelor de pe pietele financiare din SUA, a afirmat recent Simon Johnson, economist-sef al FMI. Astfel, Fondul ar putea revizui in scadere estimarea privind cresterea economica din zona euro la 1,3%, de la 1,8% in luna ianuarie, cu ocazia intalnirii de saptamana viitoare, potrivit unor surse din Uniunea Europeana. Potrivit sefului Eurogroup, Jean-Claude Juncker, previziunea Fondului legata de zona euro este mai mult decat pesimista. "Estimarea FMI poate fi descrisa ca plasandu-se sub o observatie exacta a realitatii europene", a mentionat el, subliniind insa ca zona euro nu se afla in apropierea unei recesiuni ca StateleUnite.
Reforme urgente
Liderii politici de centru-stanga prezenti la intalnirea de la Watford, patronata de premierul britanic Gordon Brown, considera ca se impune reformarea urgenta a institutiilor financiare internationale, pentru a putea fi preintampinata aparitia unei noi crize pe piata creditelor, informeaza Reuters. Ei cer FMI sa ajute la dezvoltarea unui sistem de avertizare timpurie care sa protejeze economia mondiala impotriva riscurilor financiare. "Prea des in trecut, cand au avut loc astfel de evenimente, nu au fost trase invataminte. Lectiile trebuie invatate si aplicate, altfel ne vom confrunta cu un viitor foarte tulbure", a declarat premierul australian Kevin Rudd, prezent la conferinta.
Eduard IVASCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Anuntati-l si pe Onesti    de Shadow
Cateva cuvinte despre VIP-urile din articol    de saccsiv
A r h i v a
  Ultimatum pentru Yahoo!    
  Pepsi investeste in Militari    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Fratia urechii (4857 afisari)
 Un tiran modern (Putin) si admiratorii sai (2316 afisari)
 Euroregiunea secuiasca (1770 afisari)
 "Rednic, esti o mizerie" (1587 afisari)
 Un nou caz Litvinenko (1333 afisari)
 A adormit langa femeia pe care a violat-o (3618 afisari)
 La 50 de ani, Sharon Stone foloseste aceleasi "arme" ca pe vremea cand juca in Basic Instinct (3571 afisari)
 Putin: "Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale" (3516 afisari)
 Dragoste fara frontiere: Un lup se iubeste cu o capra (3377 afisari)
 Socant: Un australian are un copil cu propria fiica  (2663 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00847 sec.