Ziua Logo
  Nr. 4202 de sambata, 5 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Putin mai bine
-- Dezghet in relatiile romano-ruse * Daca initial programul lui Putin nu cuprindea nici un contact cu Basescu, liderul de la Kremlin s-a intalnit cu cel de la Cotroceni intr-o intrevedere bilaterala, dupa ce joi participase la un dineu unde s-au strans toate puterile lumii
Presedintele rus s-a declarat satisfacut de discutiile care au avut loc in cadrul Consiliului Rusia - NATO. El a adaugat ca "nu este un secret ca exista si obstacole de genul extinderii NATO, Kosovo si a scutului american antiracheta".
Vladimir Putin a venit la Bucuresti si a avut inclusiv o intalnire bilaterala cu Traian Basescu - in ciuda zvonurilor ca seful statului rus va refuza orice contact cu gazdele si va prefera sa faca o excursie rapida in care sa sanctioneze dur NATO. Presedintele Rusiei a participat la un dineu alaturi de sefii statelor NATO si l-a invitat pe Basescu la Moscova. Conform relatarii unor diplomati, liderul de la Kremlin a adoptat un ton relaxat la intalnirea cu sefii statelor din Alianta. In acelasi timp, el si-a mentinut pozitia diplomatica: a tinut sa afirme ca Moscova si-a respectat angajamentele internationale, ca se opune extinderii NATO si ca problemele globale nu pot fi rezolvate fara Rusia. Conferinta de presa a fost marcata de probleme tehnice - traducerea in limba rusa nefiind audibila - astfel incat Putin a preferat sa dialogheze doar cu ziaristii rusi, restul jurnalistilor prezenti neputand sa-i adreseze intrebari.
Nemultumire fata de bazele SUA
Vladimir Putin a declarat ca Rusia a lichidat bazele din Vietnam si Cuba, a retras unitatile militare din Europa de Est si a primit in schimb baze in Romania si Bulgaria si un punct de pozitionare strategica in Polonia, informeaza Mediafax. Putin a spus, dupa Consiliul NATO-Rusia, ca extinderea Organizatiei Nord-Atlantice spre estul Europei reprezinta o "apropiere a infrastructurii militare" catre granitele Rusiei, neuitand sa specifice ca puterea nucleara a Rusiei este imbunatatita. "Eu am auzit ca aceasta extindere nu este impotriva Rusiei. Marele Bismark spunea ca nu conteaza intentiile, ci potentialul. Nimeni nu a schimbat articolul 5 din Tratatul de la Washington", a declarat Putin. El a spus ca Rusia a lichidat bazele din Vietnan, Cuba, a retras toate unitatile militare din Europa de Est. "Ce am primit? O baza in Romania, una in Bulgaria, un raion de pozitionare strategica in Polonia. Asta este o apropiere a infrastructurii militare de granitele noastre. Toate aceste lucruri au nevoie de a atentie permanenta, de analiza si reactie", a subliniat Putin.
Revenire in Tratatul CFE
Putin le-a declarat ieri liderilor NATO ca este dispus la un compromis privind Tratatul Fortelor Conventionale din Europa (CFE), cu conditia unor concesii occidentale, informeaza Mediafax. "Suntem pregatiti sa revenim asupra Tratatului, dar asteptam ca NATO sa faca un pas", a spus el. Rusia a sistat la 12 decembrie aplicarea Tratatului CFE, care a favorizat mentinerea stabilitatii in Europa dupa incheierea Razboiului Rece. "Nu este posibil un nou Razboi Rece, exista insa forte care ar dori sa tulbure apele, insa jucatorii globali nu sunt interesati in revenirea la trecut", a precizat Vladimir Putin, care s-a referit in continuare la problema CFE. "Ni se cere sa respectam unilateral Tratatul, inclusiv acordul de la Istanbul. In ceea ce priveste Transnistria in acordul de la Istanbul scrie ca trebuie sa indepartam sau sa distrugem armamentul greu. Asa am facut. Astfel, hai sa fim prieteni si sa discutam cinstit: trebuie sa colaboram", a afirmat Vladimir Putin. In Transnistria se gasesc insa in continuare 20.000 de tone de munitii si aproximativ 1.500 de militari rusi.
Dialogul cu Bush
Presedintele american, George W. Bush, i-a spus omologului sau rus, Vladimir Putin, ca "Razboiul Rece s-a incheiat" si l-a invitat la un dialog in cursul reuniunii de vineri de la Bucuresti, a declarat ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, transmite Mediafax. "Bush a spus <<Razboiul Rece s-a terminat>>", a precizat Moratinos, la iesirea de la reuniunea Consililui NATO - Rusia, desfasurata la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Putin s-a declarat multumit dupa lucrarile Consiliului NATO-Rusia afirmand ca, "in general", este satisfacut de discutiile avute, dar ca "nu este un secret ca exista si obstacole de genul extinderii NATO, Kosovo si a scutului american antiracheta". "In general sunt satisfacut de discutiile care au avut loc. Am incercat sa dam o apreciere obiectiva discutiilor, am examinat linia de actiuni comune in perspectiva. In primul rand am reusit sa inaintam in dezvoltarea dialogului politic si a colaborarii practice", a declarat Vladimir Putin.
Scutul antirachetA se discutA la Soci
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca discutiile din Consiliul NATO-Rusia nu s-au focalizat pe subiectul scutului antiracheta, acesta urmand sa fie discutat de liderii rus si american, Vladimir Putin si George W. Bush, la Soci, transmite Mediafax. Intrebat care au fost concluziile discutiilor din Consiliul NATO-Rusia in ceea ce priveste scutul antiracheta, secretarul general al Aliantei a spus ca problema nu a fost aprofundata in Consiliu. El a precizat ca discutiile s-au canalizat asupra apararii in cadrul unor teatre de operatiuni si a mentionat ca subiectul scutului antiracheta va fi, mai mult ca sigur, abordat de presedintele in exercitiu al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, si de cel al Statelor Unite, George W. Bush, la intalnirea pe care cei doi o vor avea la Soci. Scheffer a mai precizat ca nu exista nici un dezacord intre Rusia si Alianta in ceea ce priveste rolul trupelor KFOR prezente in Kosovo. Scheffer a declarat, dupa Consiliul NATO-Rusia de la Bucuresti, ca dezbaterile asupra statutului provinciei Kosovo trebuie sa continue, atata vreme cat se inregistreaza diferente de opinie. (G.D.)
Basescu invitat la Moscova
Presedintele Traian Basescu si omologul sau rus Vladimir Putin au avut ieri o intalnire bilaterala neprevazuta in programul oficial al celor doi, liderul de la Kremlin invitandu-l pe seful statului roman la Moscova, iar acesta, la randul sau, multumindu-i pentru prezenta la Summitul NATO de la Bucuresti, transmite Mediafax.
Basescu i-a multumit lui Putin ca a acceptat invitatia de a participa la Summitul NATO de la Bucuresti, iar Vladimir Putin, la randul sau, a laudat modul de organizare a evenimentului si a reiterat invitatia adresata acestuia de a face o vizita la Moscova. Putin a mai spus ca, dupa vizita lui Traian Basescu in Rusia, in 2005, a existat o imbunatatire a relatiilor economice dintre cele doua tari, potrivit presedintelui rus, acestea ajungand la circa cinci miliarde de dolari. Presedintele Putin a tinut sa multumeasca pentru ospitalitate si a reamintit, referindu-se la relatia bilaterala, ca, in octombrie se implinesc 130 de ani de la debutul acestei relatii. Presedintele Basescu a raspuns multumindu-i presedintelui Putin. Basescu a adaugat: "Am convingerea ca bazele noului tip de relatii dintre Romania si Rusia s-au pus cu ocazia vizitei mele la Moscova si va multumesc inca o data foarte mult". Ulterior, microfoanele au fost oprite, iar jurnalistii au fost rugati sa paraseasca sala, cei doi continuand discutiile.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a sosit, joi seara, la 20 30, pe Aeroportul Henri Coanda, fiind intampinat de catre ministrul de Externe Adrian Cioroianu. In cursul serii, Vladimir Putin a participat, la Hilton, la dineul oferit participantilor la Summitul NATO. Liderul rus a fost intampinat de catre presedintele Traian Basescu. Printre invitatii la dineu s-au mai aflat presedintele SUA George W. Bush, secretarul de stat american Condoleezza Rice, secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown. (G.D.)
Tranzit non-militar spre Afganistan
Rusia a acceptat ieri sa permita NATO sa foloseasca teritoriul rusesc pentru a furniza provizii non-militare trupelor Aliantei din Afganistan, insa acordul semnat la Bucuresti
nu face referire si la militari sau la tranzitul aerian, relateaza Mediafax.
Acordul a fost incheiat la summitul dintre liderii Aliantei si presedintele rus Vladimir Putin de la Bucuresti, ca dovada de cooperare intre fostii adversari din timpul Razboiului Rece, desi nu este in intregime conform dorintelor NATO. "A fost incheiat. Se va referi la tranzitul terestru al echipamentului non-militar. Tranzitul aerian nu este pentru astazi", a declarat o purtatoare de cuvant a NATO. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au schimbat documentele de implementare a acordului, potrivit unui purtator de cuvant al Kremlinului. Purtatoarea de cuvant a NATO a precizat ca proviziile non-militare pot fi de orice natura, de la mancare la anumite echipamente militare. (G.D.)
George DAMIAN 
Alte articole
  Putin a smantanit Summit-ul    (Dosare ultrasecrete, 2008-04-12)
  Putin rupe Ucraina    (Externe, 2008-04-08)
  Sforile lui Putin    (Eveniment, 2008-04-04)
  Putin cenzurat de NATO    (Eveniment, 2008-04-02)
  Rusia pune NATO in garda    (Externe, 2008-03-26)
  NATO primeste confirmarea prezentei lui Putin la summit-ul de la Bucuresti    (2008-02-14 16:16)
  Noua viziune de politica externa a Rusiei, prezentata la summit-ul de la Bucuresti    (2008-02-13 12:06)
  Prim vice-premierul rus Serghei Ivanov: Putin va veni la Bucuresti    (2008-02-11 12:42)
  ULTIMA ORA: Vladimir Putin a fost invitat de oficialii NATO la summitul de la Bucuresti    (2008-01-23 17:33)
  Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara    (2007-11-20 13:35)
 Comentarii: 42 Afiseaza toate comentariile  
Deci Bush voia sa dea Marea Caspica si nordul... DAR PETROLUL IRANULUI ESTE IN SUD!    de conopid
Eu nu inteleg de ce,   de california
cetateni ! voi stati la palavre ..., iar intre timp rusii ...   de Seherezada
Paraipane,no lo se como puedo decirte,pero para mi,para hablar ingles es igual como hablar chino.   de vida clara
Multi oameni fac prostia sa ignore faptul ca toti vom muri, viata e scurta,isi fac de cap prosteste    de Hu Ciu Tzi
Cum agitatia anti-ruseasca si anti-americana (de la caz la caz) nu ne poate fi de ajuns...   de Mos Martin
Preocuparea-tzi pt bibliografia mea,e inutila,gili.   de vida clara
Putin este un pic smecher...are K65M-R.   de alwis46
Alwis,   de Adrian v.D.
NATO si Rusia, ambele-s conduse de evrei, se 'cearta' citeodata doar de ochii Lumii, NATO nu e o    de Hu Ciu Tzi
Domnului Mos Martin   de Adrian v.D.
Lui FB dar si celor care vor sa uitam trecutul.   de alwis46
nato - rusia = 3 -2 deocamdata,   de silviana
Hantzy,tu esti tanar.....   de Adrian v.D.
Mda, ei si?   de Hu Ciu Tzi
Dle Costy   de LENIO
Multumesc pentru amabilitatea de a-mi umple eventuale goluri ,ALWIS 46!   de LENIO
putin si basescu   de stan patitu
gili,   de vida clara
M-a ingorozit Putin....   de Rhodos
N-ai intzeles nici 2%,Hantzi.La gili,n-am pretentzie.   de vida clara
Vocalize si mesaje   de GHEORGHE PRISPA din GALATI
oare de ce nemtii si rusii erau mai nemultumiti?   de andreifodor
Cum distingi un taliban?   de vida clara
Dupa mine, iata "EDITORIALUL SAPTAMANII"!!   de Mos Martin
Putzin mai bine.   de alwis46
Lui Lenio. Despre chemarile la Moscova.   de alwis46
NATO si-a facut datoria:   de Adrian v.D.
Cravata lui Putin e mai frumoasa   de Atamild
Salut talibani! Va rasqueliti bine, chiar fb cu cate o frectie cu roxana ... de Ohio   de Un Agricultor
Deci la Bucuresti in 2008, a inceput    de paraipan
Pe cat pariu ca pana la vizita in Rusia preaiubitul mai face cel putin o gafa ?!   de Raquel
Atitudini   de FB
scutul american   de Arcturus
Ce a mai ramas....   de Alcor
Amicului Arogantu :Inghet?   de LENIO
Sa inteleg ca PRIMA vizita a fost un "inghet" ?   de Arogantu'
Dupa chemarile la MOSCOVA   de LENIO
Ne este drag,fireste   de LENIO
Nu numai ca s-a intalnit cu cel de la Cotroceni, a dat si autografe, chiar imi e simpatic.   de Atamild
Asta-i tare...   de Ratacitul
Si a fost...summitul Putin al NATO   de Ratacitul
A r h i v a
  Certuri in NATO    5 comentarii
  Amendat pentru degetul ridicat    20 comentarii
  SUA promit transparenta pentru vize    14 comentarii
  "Shine a Light" la Londra    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Imblanzirea ursului, de la Ceausescu la Basescu (2451 afisari)
 Putin mai bine (2252 afisari)
 Certuri in NATO (2160 afisari)
 Kosovo secuiesc (1804 afisari)
 Amendat pentru degetul ridicat (1789 afisari)
 In subteranele Moscovei au fost gasiti viermi mutanti (4074 afisari)
 Cea mai sigura limuzina: transportorul blindat rusesc! (2908 afisari)
 Palatul Parlamentului a doborat trei recorduri mondiale in Guiness Book (2198 afisari)
 Autorul ''Imnului golanilor'', Cristian Paturca, internat in stare grava la spital (2075 afisari)
 Rex Harrison, un actor stralucit, un om josnic (2023 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02253 sec.