Ziua Logo
  Nr. 4201 de vineri, 4 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
DE VAZUT
"Se iubesc" la Spice Club
-- Montat pentru prima data in Romania, pe scena de la Spice Club, textul actorilor francezi Muriel Robin si Pierre Palmade, "Se iubesc", este si o premiera personala pentru regizorul Catalin Saizescu, mai cunoscut pentru productia cinematografica "Milionari de weekend".
Un mare succes in Franta anilor 1996-1998, piesa "Se iubesc", compusa din noua sketch-uri, este pusa in scena de Catalin Saizescu in doua variante de distributie, Constantin Dita - Casiana Suteu si Oana Radu - Damian Oancea. Cu un decor minimalist, interventii regizorale discrete si interpretare echilibrata, spectacolul de la Spice Club urmareste momente diferite ale vietii de cuplu, surprinse aproape cinematografic. Intre prima scena, a casatoriei semi-ratate, pe ritmuri de mars nuptial, si ultima, in care cei doi protagonisti se (re)descopera, se intinde un intreg paienjenis de situatii comico-sarcastice.
Portretizand cu umor bine dozat viata de cuplu, spectacolul lui Catalin Saizescu se doreste un prototip comic pentru ceea ce se cheama, in zilele noastre, casnicie, parcurgand rapid diverse etape, de la aventura sofatului in doi la tristetea singuratatii in doi. Cu accente mai degraba pe expresie si pe puterea povestii, lasata sa curga firesc si bine gustata de public, montarea lui Saizescu urmareste sa desfaca in bucatele un mecanism vechi de secole, dar care astazi functioneaza usor dereglat. Si dincolo de replicile de un comic spumos, pe care Constantin Dita si Casiana Suteu, in varianta vazuta de mine, le schimba intre ei, cu precizia loviturilor unui meci de tenis, regizorul ascunde printre imagini si gesturi o poveste ceva mai trista, despre comunicare si incomunicare, despre insingurare printre hohote de ras.
Construite aproape filmic, cele noua secvente ale spectacolului, dezvolta, in fond, aceleasi trairi, ca un comentariu modern la cunoscuta idee a lui Caragiale cum ca "indaratul oricarei comedii se ascunde o tragedie". In spatele replicilor dragastos-amuzante se ascunde o asa-zisa poveste de dragoste, care incepe acolo unde, de obicei, povestile de dragoste se sfarsesc, in momentul casatoriei. Regizorul lasa textul sa curga, nu forteaza nimic, umple scena doar cu ceea ce este strict necesar si pune accent pe expresia actorilor, care dezvolta bine partiturile impreuna, fara momente de declin si fara ezitari semnificative. Cu treceri hotarate de la o stare la alta, de la ras la plans, de la dragalasenie copilareasca la sarcasm marital si de la momente de tandrete la minciuni mai mult sau mai putin vinovate, Casiana Suteu si Constantin Dita sunt o alegere potrivita. Proiectul si traducerea textului ii apartin Aniei Cazan, pentru Catalin Saizescu acesta fiind doar inceputul unui drum in teatru.
Monica ANDRONESCU 
A r h i v a
  Strada primului hotel din Bucuresti    2 comentarii
  Vintila Horia si "Dumnezeu s-a nascut in exil"    1 comentariu
  Calatorie cu Mozart    
  Batrana cu inger    
 Top afisari / comentarii 
 Sforile lui Putin (3384 afisari)
 Prea mic pentru un Summit atat de mare (2179 afisari)
 Snopiti in bataie (2174 afisari)
 Raul Castro reformistul (1618 afisari)
 Se intareste statul politienesc (1521 afisari)
 Premiera: Imagini sexy cu Angelina Jolie, pozand in lenjerie intima la 16 ani (4079 afisari)
 Fotografii incredibile cu peisajul muntos de pe Marte (2956 afisari)
 Grizzly sugrumat de un somnambul (2776 afisari)
 Florin Piersic are o fiica secreta (2465 afisari)
 Pe agendele Summitului NATO: Statul Voivodina, un nou vecin al Romaniei (2416 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00953 sec.