Ziua Logo
  Nr. 4201 de vineri, 4 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Se intareste statul politienesc
-- Guvernul Tariceanu a adoptat o Hotarare prin care ministrul de Interne sau prefectii pot institui starea de urgenta sau de alerta in domeniul ordinii publice * Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica va functiona in MIRA si va reuni oameni din zece ministere, SRI, SIE, SPP si STS
Guvernul a decis sa infiinteze o megastructura prin care sa poata propune instituirea starii de urgenta sau declararea starii de alerta in domeniul ordinii publice. Prin infiintarea acestei institutii, denumita oficial Centrul National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica (CNCAOP), Guvernul Romaniei isi intareste structurile de represiune specifice unui stat politienesc. CNCAOP va functiona in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative si va coopta reprezentanti din zece ministere si patru servicii secrete.
Proiectul Hotararii de Guvern prin care a fost infiintat acest Centru a fost discutat si aprobat, potrivit lui Marius Tache, purtatorul de cuvant al MIRA, de membrii CSAT, in sedinta din data de 25 martie 2008. CNCAOP va gestiona actiunile in caz de criza in domeniul ordinii publice, definita ca fiind situatia care, prin natura, complexitatea, amploarea si intensitatea sa, ameninta sau pune in pericol viata si sanatatea populatiei, mediul, proprietatea, stabilitatea politica, sociala sau economica, ordinea si valorile constitutionale sau indeplinirea obligatiilor internationale ale statului si care face necesara adoptarea de "masuri specifice", prin actiunea unitara a institutiilor si autoritatilor cu competente in domeniu, conform Hotarari de Guvern care a fost deja publicata in Monitorul Oficial. Centrul va fi compus din Ministerele Internelor, Apararii, Afacerilor Externe, Justitiei, Comunicatiilor, Transporturilor, Mediului, Economiei si Finantelor, Agriculturii si Sanatatii, precum si din Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
Centrul va fi subordonat ministrului Internelor si Reformei Administrative si va avea in compunere un centru de decizie, format, printre altii, din reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei, Jandarmeriei, Politiei de Frontiera, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Suport pentru abuzul autoritatilor
Centrul de decizie va putea propune ministrului declararea starii de alerta in domeniul ordinii publice, instituirea starii de urgenta, avand posibilitatea sa propuna si Consiliului Superm de Aparare a Tarii, tot prin ministrul Internelor, masuri pentru ridicarea graduala a capacitatii operationale a fortelor de ordine publica, in vederea contracararii actiunilor indreptate impotriva ordinii constitutionale. Declararea starii de alerta in domeniul ordinii publice, la nivel national ori pe teritoriul mai multor judete, se va face prin ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative, iar la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti, prin ordin al prefectului, se arata in actul normativ.
Pentru coordonarea activitatilor de ordine publica in situatii de criza se pot constitui, temporar, la nivel zonal si judetean, centre de conducere a actiunilor de ordine publica. Centrul national va dispune de un sistem propriu de comunicatii, iar finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat, precum si din alte surse interne si externe. Centrul va fi constituit in termen de 60 zile. Practic, in urma infiintarii CNCAOP, statul va avea acoperire legala pentru interventia in forta, impotriva oricaror manifestari de amploare, deoarece membrii acestui Centru pot considera de acum incolo ca orice actiune de strada sau miting reprezinta un potential pericol la adresa ordinii publice.
APADOR-CH:"Abuz grosolan"
Asociatiile pentru apararea drepturilor Omului au criticat dur interventia fortelor de ordine. APADOR-CH a calificat-o drept un "abuz grosolan" savarsit "complet disproportionat" si apreciind, prin vocea directorului executiv Diana Hatneanu, ca nu a fost generata de absolut nimic.
"Este un abuz grosolan. Autoritatile romane au calcat in picioare Drepturile Omului. Se pare ca nici nu a existat de fapt incidentul de la care ar fi pornit totul. Ar fi existat un incident cu o masina care ar fi incercat sa intre in curtea acelei fabrici, dar lucrurile nu cred ca au stat nici pe departe asa cum sustine Politia. Dar chiar daca lucrurile ar fi stat asa, este complet nejustificata interventia a doua sute de mascati impotriva a 50 de persoane care au fost ridicate pentru un incident atat de marunt", a apreciat Diana Hatneanu. Potrivit acesteia, actiunea de miercuri a fortelor de ordine transforma democratia romaneasca a anului 2008 intr-o Romanie a anilor 1980, situata geografic in apropiere de Congo.
De asemenea, Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta (ASPLC) a depus la Parchetul General o plangere penala. "In data de 02.04.2008, Asociatia a primit mai multe plangeri, prin care au fost reclamate fapte deosebit de grave comise impotriva unor cetateni din Romania, Germania, Portugalia, Spania, Cehia, Polonia si Republica Moldova. Din informatiile primite de Asociatie rezulta ca 54 de tineri au fost retinuti in mod ilegal, de catre angajati ai Politiei si ai Jandarmeriei. Din informatiile primite de la persoanele care au fost agresate sau de la cele care au fost martore, reiese ca tinerii au fost batuti, amenintati cu moartea, li s-a refuzat acordarea de ajutor medical si accesul la un avocat. Tinerii urmau sa desfasoare activitati culturale intr-un spatiu pe care-l inchiriasera. Contactat telefonic la nr. de telefon 021 3037080 (3141050), un functionar din cadrul Ministerului de Interne a refuzat sa ne faca legatura cu persoane din conducerea ministerului afirmand ca faptele sunt cunoscute inclusiv de domnul ministru", se arata in plangerea ASPLC. (G.T.; B.C.G.; A.G.)
Razvan Martin: "I-au lovit din prima"
Printre persoanele duse la sectiile de politie miercuri dupa-amiaza s-a aflat si Razvan Martin, coordonatorul de programe al Agentiei de Monitorizare a Presei. Acesta ne-a declarat ca a fost retinut timp de cateva ore, explicandu-i-se doar ca "se face o verificare".
"Eu am ajuns la acea hala in jur de ora 14.00, cand tinerii erau scosi afara de jandarmi. Am vrut sa plec cu doi baieti, dintre care unul era cel care semnase contractul de inchiriere pentru hala respectiva, spre sectiile de politie unde fusesera dusi acei tineri. Am vrut sa ne urcam intr-o dubita, dar aceasta era blocata de o masina a Politiei. I-am rugat sa mute masina ca sa putem pleca. Au venit mai multi politisti care ne-au cerut sa ne legitimam. Am facut acest lucru, dupa care am intrebat daca putem sa plecam. Ne-au spus ca ne mai tin. M-am prezentat cine sunt si le-am explicat ca vreau sa ajung la Sectia 11. Mi-au spus ca ma duc ei. Intre timp au perchezitionat masina. Eu eram cu avocatul pe telefon si il intrebam daca au voie sa faca asta fara mandat. Imi spunea ca pot doar daca au o suspiciune rezonabila ca s-a comis o infractiune. Eu repetam politistilor ce-mi spunea avocatul. S-au uitat in masina, au vazut cateva rame de tablou si a spus ca vor sa vada daca sunt furate tablourile. Au verificat masina, proprietarul a fost de acord pentru ca nu avea nimic de ascuns. Nu au gasit nimic. Au zis apoi ca ne conduc ei la Sectie cu masina noastra si ca se urca un politist la volan. Cand am ajuns la Sectia 11 a aparut un alt politist care a zis sa ne duca la Sectia 10", ne-a povestit Martin. Acesta sustine ca in acel moment i-a cerut politistului care era la volan sa-l lase sa se dea jos din masina. "N-au vrut sa ma lase sa plec. Am ajuns la Sectia 10 unde am stat aproximativ doua ore in curte, fiind pazit. Cand mi-au spus ca sunt liber, le-am cerut sa-mi dea un proces verbal. Au refuzat, invocand faptul ca m-au retinut de la alta sectie, ca am fost adus acolo de la o alta sectie si ca de acolo sa-mi dea procesul verbal", a mai declarat Martin. "Mi-au spus ca jandarmii au intrat peste ei in hala, i-au lovit din prima si le-au spus sa se intinda pe jos cu fata la pamant si cu mainile la ceafa. Iar cine ridica capul sa se uite era lovit de catre jandarmi cu bocancii", a precizat Razvan Martin. (G.T.; B.C.G.; A.G.)
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
CEAUSESCU SI BASESCU........CEAUSESCU SI BASESCU   de texanu
Exagerare si de o parte si de alta!   de LENIO
Nu stat politienes,tara ocupata   de Alexandru Nemoianu
Democratie = dictatura cu manusi   de Uliu_Roman
Asta ati inteles?   de cris de vis
Zau, Guvernul ? Ei nu ma innnebuni !   de alwis46
Afara cu ei !   de Holospin
politia a actionat astfel din pura frica   de activistul
A r h i v a
  Sforile lui Putin    27 comentarii
  Snopiti in bataie    35 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sforile lui Putin (3384 afisari)
 Prea mic pentru un Summit atat de mare (2179 afisari)
 Snopiti in bataie (2174 afisari)
 Raul Castro reformistul (1618 afisari)
 Se intareste statul politienesc (1521 afisari)
 Premiera: Imagini sexy cu Angelina Jolie, pozand in lenjerie intima la 16 ani (4079 afisari)
 Fotografii incredibile cu peisajul muntos de pe Marte (2956 afisari)
 Grizzly sugrumat de un somnambul (2776 afisari)
 Florin Piersic are o fiica secreta (2465 afisari)
 Pe agendele Summitului NATO: Statul Voivodina, un nou vecin al Romaniei (2416 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01349 sec.