Ziua Logo
  Nr. 4201 de vineri, 4 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Snopiti in bataie
-- Mascatii Jandarmeriei le-au umflat fetele manifestantilor anti-NATO ridicati de la hala fabricii Timpuri Noi
Mai multi dintre militantii anti-NATO ridicati abuziv miercuri dupa-amiaza de la fabrica Timpuri Noi de fortele de ordine sustin ca au fost batuti cu bestialitate de trupele de interventie ale Jandarmeriei, cunoscute si sub numele de "mascatii" sau "testoasele".
Imaginile surprinse la iesirea tinerilor de la sectiile de politie la care acestia au fost dusi nu mai au nevoie de nici un fel de comentariu. Adolescenti trecuti putin de 20 de ani aveau ochii vineti, buzele sparte si lovituri pe mai multe parti ale corpului. Reprezentantii Jandarmeriei sustin insa ca doar un cetatean moldovean a fost batut, dar ca interventia a fost corecta intrucat "mascatii" fusesera agresati, unul dintre ei primind un jet de spray paralizant. Mai mult, Jandarmeria Romana sustine ca tinerii ce au iesit de la Politie cu fetele tumefiate s-au "autoflagelat".
Justificari
Explicatiile Jandarmeriei nu au nici o acoperire. Ele sunt in realitate doar niste minciuni prin care se incearca justificarea abuzurilor comise. Astfel, dupa cum se stie, majoritatea interventiilor jandarmilor sunt filmate pentru a nu exista nici un fel de suspiciune in ceea ce priveste modul de actiune al fortelor de ordine. De aceasta data insa, in mod cu totul surprinzator, nu exista nici un film cu actiunea concreta de miercuri dupa-amiaza. Nu exista nici o imagine care sa demonstreze ca un luptator al Jandarmeriei de peste 100 de kilograme a fost agresat, chiar si cu un spray paralizant, de un tanar mai slab cu cateva zeci de kilograme. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Militaru, sustine insa ca unul dintre jandarmi a fost agresat. "Am incercat sa-i legitimam. Nu au vrut sub nici o forma, au inceput sa urle, in special barbatii, si sa faca urat, sa dea cu pumnii prin pereti si chestii de genul asta. S-a trecut atunci la procedura de imobilizare, pentru ca tot nu ne intelegeam cu ei si vroiam sa-l identificam pe agresor. Majoritatea erau tulburenti, printre care si cetateanul moldovean. Mai ales moldoveanul, care este si agresorul ca sa zic asa. Cel care a dat cu spray lacrimogen, l-a lovit pe un baiat de-al nostru in cap cu jetul. Moment in care trebuie sa raspunzi la o astfel de agresiune, ca forta de ordine publica. S-a trecut la imobilizarea lui. A fost incatusat cu catuse din plastic, de care avem la ordine publica. I s-au pus doua randuri de astfel de catuse, dar le-a rupt pe amandoua, pentru ca era extrem de surescitat, de nervos, se tavalea, lovea, se arunca pe-acolo. A fost pus jos atunci si i s-au pus catuse metalice", ne-a declarat Militaru. Acesta recunoaste ca cetateanul moldovean, inainte de a fi incatusat, a fost batut de jandarmi dar considera ca reactia a fost una corecta: "Dar reactia noastra a fost pe masura agresiunii. Asa trebuia. Daca ala dadea cu pumnii noi ce trebuia sa facem, sa dam cu flori? L-am luat la pumni si noi, i-am pus mainile la spate si l-am incatusat. Asa e interventia".
Filmat doar la sfarsit
In ceea ce priveste lipsa unor imagini care sa surprinda momentul agresarii "mascatului", Militaru sustine ca "nu se filmeaza operatiuni de genul acesta". O operatiune de "genul asta" a fost insa, spre exemplu, si cea de la Sintesti unde, in urma cu cateva saptamani, fortele de ordine au realizat mai multe descinderi. Atunci totul a fost filmat. De asemenea, interesant este ca desi nu au filmat interventia propriu-zisa, Jandarmeria Romana a avut grija sa surprinda hala in care erau cazati militantii, imagini de acest gen fiind prezentate pe majoritatea posturilor de televiziune. Imagini care se axeaza in principal pe bannerele si mesajele militantilor. Asta desi oficialii Jandarmeriei au spus ca interventia nu a avut nici o legatura cu pozitia anti-NATO a tinerilor din hala ci a fost urmare a agresarii directorului si paznicului fabricii. Totodata, mai trebuie precizat ca ziaristii prezenti la locul interventiei au putut observa jandarsmi cu camere de luat vederi pe umar.
Inscriptii vulgare pe peretii Palatului Parlamentului
O inscriptie vulgara anti-NATO, in limba sarba, a fost scrisa de persoane necunoscute, la intrarea A2 din Palatul Parlamentului, pe unde are loc accesul jurnalistilor la Summit-ul NATO.
Inscriptia, "NATO Picke", a fost observata de ziaristii care au sosit, ieri dimineata, la Parlament, pentru lucrarile Summit-ului. Dupa ce cameramanii unor televiziuni au inceput sa filmeze in acea zona, la fata locului s-a prezentat imediat un colonel SPP, Adrian Nica, care s-a asezat in fata inscriptiei pentru a nu mai putea fi vazuta si le-a cerut jurnalistilor sa nu il filmeze. Reprezentantul SPP a chemat apoi personalul administrativ pentru a acoperi inscriptia respectiva. O femeie de serviciu a venit la scurt timp si a sters inscriptia, frecand peretele cu o perie si apa.
Nici un dosar pentru ultraj
Doi dintre militanti, un roman si un german, sunt cercetati agresarea proprietarului si paznicului fabricii. Nimeni nu este insa anchetat pentru ultraj. Desi Jandarmeria Romana sustine ca unul dintre "mascati" a fost agresat.
Explicatia oferita de Marius Militaru este una cel putin hilara. Acesta sustine ca nu a fost intocmit un dosar penal intrucat pentru a face acest lucru este nevoie ca victima sa aiba nevoie de cel putin zece zile de ingrijiri medicale. "Deocamdata nu se poate vorbi de dosar de ultraj pentru ca e nevoie de zece zile de ingrijiri, dar inca se mai cerceteaza. Nu s-a facut nici un dosar pentru ultraj pentru ca trebuie sa dea IML-ul certificat care sa ateste ca ai nevoie de peste zece zile de ingrijiri medicale. Baiatul a fost la IML pentru investigatii si a fost trimis acasa. El avea probleme la globul ocular, era foarte iritat. E groaznic cu spray-ul asta. El nu se astepta si i-a dat direct in fata. S-a speriat, se frecase pe fata si isi facuse ochii cat cepele. Acum trebuie sa fiu corect. Nu pot sa infloresc. Deci nu a necesitat interventia medicilor", ne-a declarat Marius Militaru. In realitate, potrivit Codului Penal, oricine injura, ameninta sau agreseaza un politist, jandarm ori un alt organ de ordine este cercetat pentru ultraj facandu-i-se dosar pe loc.
Autoflagelarea
Reprezentantii Jandarmeriei Romane au intrecut insa orice limita a bunului simt in momentul in care au declarat ca tinerii ce ieseau cu ochii vineti si cu fetele tumefiate din sectiile de politie s-au "autoflagelat". Cu alte cuvinte, acestia s-au lovit singuri sub ochii jandarmilor si politistilor.
"Asta a fost cel mai turbulent, moldoveanul asta care acuza. Mai sunt si alte chestii, ca sa folosesc un termen pretentios, e vorba de autoflagelare. Astia incepusera sa se loveasca de pereti si sa strige "Au! Ma loveste." Dar nu erau loviti. Noi i-am luat din grup pe barbatii care faceau scandal si i-am imobilizat repede, ca sa nu se raspandeasca si sa inceapa si ceilalti. Iar ceilalti au inceput sa urle ca ar fi loviti, ca sa induca o stare de agitatie. Atunci a trebuit sa fim fermi si sa-i scoatem pe aia", ne-a spus Marius Militaru. Desigur, nici in acest caz nu exista vreo imagine care sa sustina explicatiile Jandarmeriei.
Consulul Republicii Moldova cere explicatii
Consulul Republicii Moldova la Bucuresti, Veaceslav Filip, a declarat ca intentioneaza sa depuna la Ministerul Afacerilor Externe o nota verbala in care sa ceara explicatii in legatura cu retinerea cetateanului moldovean agresat.
"Gheorghe Zugravu ne-a declarat ca a fost batut de fortele de ordine. Vom cere explicatii de ce a fost maltratat, batut, pentru ca asa sustine cetateanul moldovean. Vrem sa stim ce i se imputa acestuia, precum si pedepsirea celor care sunt vinovati de acest lucru. Vrem sa stim daca a comis vreo fapta care contravine legislatiei romanesti si care este aceasta", spune consulul. Acesta declara ca marti a vorbit la telefon cu Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, pentru a cere lamuriri. "Acesta nu mi-a furnizat nici o informatie, trimitandu-ma la Sectia 12. Am sunat acolo, dar au refuzat sa-mi furnizeze informatii. Nici nu mi-au confirmat nici nu mi-au infirmat daca la politie se afla un cetatean al Republicii Moldova. M-am deplasat personal la Sectia 12 Politie, unde mi s-a spus ca Zugravu a fost eliberat la ora 20.15. Insa au refuzat sa-mi spuna de ce l-au retinut, nu mi-au dat nici o explicatie", a mai spus Veaceslav Filip.
George TARATA, Bogdan GALCA si Andrei GHICIUSCA 
 Comentarii: 35 Afiseaza toate comentariile  
Domnule ARP   de Budapestanul
Pana la democratie e o cale lunga...   de Adrian v.D.
Protestantii de azi .. conducatorii de miine..   de neamtu tiganu
Batuti!?...Da. Dar in mod democratic, nu!?   de Zenn
Democratii de cafenea m-au convins! Da,anarhistii nu au comis nici o infractiune.N-au avut timp.   de Razvratitul
DUPA ACEASTA DISCUTIE INFOCATA   de nastratin123
Agricultorule...nu-mi place mutra ta ...   de Giuseppe Cocos
Pentru Paul din Ohio ... Care ceilalti...   de Roxana
Iti dau un pumn in gura   de FB
I-ati batut....   de Alcor
Niste prosti   de Hadrian Gaunescu
Off topic, pe un subiect de ieri.   de alwis46
Bataia e ruypta din raiul dimacratiei ... provinciale   de Ghita Bizonu'
Demonstrantzii anti NATO!   de bazileus
Stati un pic, ceva nu se leaga.   de alwis46
Propun sa li se dea anarhistilor   de ARP
Politia Romaniei - o banda de batausi , niste viermi care sunt intretinuti de popor pentru a-l bate.   de ionion
ce pot intelege   de cosor ion
BATAUSI DE PROFESIE IN JANDARMERIE ? !   de Olariu Marius Ovidiu
Cata grije pentru niste nespalati! Priviti moaca de betivan de spirt sanitar sau aurolac   de Un Agricultor
Ar trebui pusi sa sape   de demetrius
Muschii   de FB
Si mascatul ala ce cauta acolo?    de green day
sincer vorbind: trebuie sa fim mandrii!   de activistul
Debedeii nu-s nici comunisti,nici fesenisti, nici cerestin-democrati, nici liberali, nici   de Razvratitul
LMAO! Pariez ca nu se asteptau sa fie tratati cum trebuie!   de california
Re: ... Bai puncte,puncte,curajosule, nici pseudonim nu ai! Il iubesti pe Gregorian Bivolaru,    de Razvratitul
Bai democratilor de cafenea, candva,comunisti alde Iliescu mi-au lasat familia para avere,   de Razvratitul
Mai politistilor, daca ei au dreptul sa protesteze, eu am dreptul la o viata sigura si linistita!   de Razvratitul
Dupa fotografie pare cam nespalat! Nu cred ca n-a avut bani pentru un sapun si un lighean    de Razvratitul
dovezi?   de Charismaticul
Cauza pierduta...   de dorinP
Ce e interesant....   de Radu Dragan
Jandarmeria trebuie data in judecata la Strassbourg. Rusine!   de green day
pai sigur, acum sare si Veaceslav sa se intereseze de soarta "concetatenilor" lui ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Sforile lui Putin    27 comentarii
  Se intareste statul politienesc    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sforile lui Putin (3384 afisari)
 Prea mic pentru un Summit atat de mare (2179 afisari)
 Snopiti in bataie (2174 afisari)
 Raul Castro reformistul (1618 afisari)
 Se intareste statul politienesc (1521 afisari)
 Premiera: Imagini sexy cu Angelina Jolie, pozand in lenjerie intima la 16 ani (4079 afisari)
 Fotografii incredibile cu peisajul muntos de pe Marte (2956 afisari)
 Grizzly sugrumat de un somnambul (2776 afisari)
 Florin Piersic are o fiica secreta (2465 afisari)
 Pe agendele Summitului NATO: Statul Voivodina, un nou vecin al Romaniei (2416 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01484 sec.