Ziua Logo
  Nr. 4201 de vineri, 4 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Turbare-n Cluj
-- Vulpile vaneaza la supermarket * Prefectul pregateste carantina
Turbarea ameninta cu carantina judetul Cluj, cel mai afectat fiind chiar municipiul Cluj-Napoca. Vulpile au ajuns sa patruleze prin oras, astfel ca prefectul a dispus strangerea tuturor maidanezilor si vaccinarea celorlalte animale. Acesta este primul judet din tara unde se pune problema instituirii carantinei din cauza rabiei. De altfel, intreaga tara este amenintata de turbare, fenomen inregistrat in toata Europa.
Prefectul judetului Cluj, Calin Platon, nu exclude posibilitatea instituirii carantinei generalizate in municipiul Cluj-Napoca, in urma extinderii focarelor de rabie si a aparitiei altor trei noi cazuri, informeaza Mediafax. Platon a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca in eventualitatea instituirii acestei carantine va fi interzisa intrarea sau iesirea animalelor din municipiu, precum si plimbarea animalelor de companie prin parcuri. "Vom cere clujenilor sa isi tina inchise animalele de casa pentru a nu intra in contact cu animalele salbatice sau cu cainii comunitari", a afirmat prefectul. Calin Platon a dispus primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, convocarea de urgenta a comitetului antiepizootic local si luarea unor masuri de reducere a extinderii rabiei. "Am cerut capturarea tuturor cainilor comunitari din municipiu, iar in cazul in care numarul hingherilor este prea mic sa se faca apel la sprijinul politistilor comunitari. De asemenea, am dispus asociatiei vanatorilor impuscarea tuturor vulpilor identificate pe raza judetului", a spus Platon.
Momeli cu vaccin
Masurile vizeaza si distribuirea a unui numar de o mie de momeli cu vaccin antirabic in zonele limitrofe municipiului Cluj-Napoca, dar si vaccinarea animalelor domestice din zona, in urma achizitionarii a 20.000 de doze de vaccin. Verificari pe linia prevenirii aparitiei rabiei vor avea loc si in zonele unde sunt inregistrate turme de oi pe raza judetului. Calin Platon a explicat ca masurile extreme dispuse sunt urmare a aparitiei, miercuri seara, a trei vulpi in zona unui supermarket din Cluj-Napoca si a unui cartier periferic.
"Am deschis trei linii de tel verde pentru a ni se semnala din partea cetatenilor orice aparitie de vulpi in judet", a mai spus Calin Platon.
Vanatoare in weekend
Cainii si pisicile fara stapan trebuie stranse imediat, iar vanatoarea vulpilor se organizeaza in acest weekend. Anca Stanescu, purtatorul de cuvant al prefecturii, a declarat ca masurile legale instituite prezinta unele dificultati, pentru ca si posibilitatea de cazare a maidanezilor este limitata, iar cadavrele vulpilor trebuie manipulate in conditii speciale.
"Cat priveste achizitionarea de momeli vaccinale si a vaccinurilor antirabice, prefectura a propus ca sumele necesare sa fie asigurate, la inceput, din fondurile de urgenta ale institutiei. Avand in vedere ca autoritatile locale sunt responsabile cu aceste cheltuieli, prefectura ar urma sa-si recupereze banii din fondurile de urgenta ale primariilor", a mai spus Stanescu. Ea a precizat ca pretul mediu al unui vaccin este de 7 lei. In judetul Cluj au fost identificate peste 50 de cazuri de rabie in 27 de localitati.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 928  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
De la primar vine chestia asta   de georgems
Vadiiiimmmeeee unde esti???   de tray
Reff: la toate animalele vagaboande din Tara.   de Erick frederick
A r h i v a
  Renault le zice de familie grevistilor    4 comentarii
  Spitalul Militar pe picior de razboi    
  Ultimul apel 112 de la Bruxelles    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sforile lui Putin (3384 afisari)
 Prea mic pentru un Summit atat de mare (2179 afisari)
 Snopiti in bataie (2174 afisari)
 Raul Castro reformistul (1618 afisari)
 Se intareste statul politienesc (1521 afisari)
 Premiera: Imagini sexy cu Angelina Jolie, pozand in lenjerie intima la 16 ani (4079 afisari)
 Fotografii incredibile cu peisajul muntos de pe Marte (2956 afisari)
 Grizzly sugrumat de un somnambul (2776 afisari)
 Florin Piersic are o fiica secreta (2465 afisari)
 Pe agendele Summitului NATO: Statul Voivodina, un nou vecin al Romaniei (2416 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00874 sec.