Ziua Logo
  Nr. 4200 de joi, 3 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Abecedarul lui Balasa
Trupul neinsufletit al pictorului Sabin Balasa va fi depus, vineri, in incinta Universitatii din Iasi, urmand ca sambata, artistul sa fie inmormantat in cimitirul "Eternitatea". Artistul a murit marti, la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, in urma unui atac cardio-respirator care a venit peste un cancer generalizat.
Nascut pe 17 iunie 1932, in satul Dobriceni, Olt, dintr-un tata preot si o mama invatatoare, Sabin Balasa a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti ('56), Academia de Limba si Cultura Italiana Siena ('65) si cursurile de vara ale Academiei de Pictura din Perugia ('66). S-a bucurat de popularitate chiar si in comunism.
Poduri de flori, "Desteapta-te, romane!", independenta, grafia latina, "Basarabia, pamant romanesc", un entuziasm greu de crezut acum, de-o parte si de alta a Prutului. Era primavara lui '90...
Faceam parte din conducerea nou infiintatei Asociatii a Oamenilor de Stiinta, Arta si Cultura din Romania ATHENEUM, alaturi de prof. univ. dr. Romul Munteanu si prof. univ. dr. Radu Florescu, unul istoric si critic literar, celalalt - istoric si arheolog. Ne propuseseram, printre altele, refacerea legaturilor etnice ale romanilor din imediata apropiere a granitelor, mai ales cu basarabenii, subiect in plina actualitate. Se punea intrebarea, cum sa-i sprijinim, mai direct si substantial, la nivelul nostru, pe acesti frati smulsi Tarii de catre Stalin?
Mi-am amintit ca, in 1866, Ion Creanga elaborase primul Abecedar pentru trecerea de la grafia slavona la cea latina, despre care nu se mai vorbea decat la Filologie, fara sa fie vazut de cineva. M-am obligat sa-l contactez pe directorul Bibliotecii Academiei, Gabriel Strempel, maramuresan de-al meu, pentru a intra in posesia unui exemplar. Dupa lungi discutii, dl. Strempel catadicseste sa scoata de la "fondul secret" unicul exemplar al editiei a doua, numita atunci Metoda noua de scriere si cetire, pentru usulu clasei I primaria, "savarsita in Iasi in 1868, de catre institutorii I. Creanga, C. Grigorescu, G. Ienachescu, N. Climescu, V. Receanu si A. Simionescu", avand pe prima pagina doar semnatura viitorului mare scriitor clasic Ion Creanga.
Cu chiu cu vai, directorul mi-a dat in grija aceasta piesa unicat, a o duce la tipografie, sa fie copiata pagina cu pagina si sa o aduc imediat intacta la biblioteca.
Deoarece coperta asa-zisului Abecedar era foarte deteriorata, ne-am gandit s-o schimbam. Dar cum si cu ce, pastrand spiritul si coordonatele acelei vremi?! I-am spus despre proiectul nostru prietenului Sabin Balasa, care ne-a asigurat ca in doua zile vom avea supracoperta! Senzatie. Maestrul picturilor de mari dimensiuni, cu lucrari mai mult decat costisitoare, cu comenzi de ani si ani, cu o viziune "stranie" asupra realitatii si cu un ascutit dar al visului, m-a chemat in atelier sa-l vad pe Creanga in chip de mester dominator al fostului institutor, avand-o alaturi pe Smarandita si tinandu-i in mana pe Dumnezeu si Scaraotchi! Totul, sub penelul lui alb-albastru, inchinat creatorului inconfundabilelor "Amintiri din copilarie"...
Afland ca in iunie vrem sa ducem Abecedarul lui Creanga, tras in 5000 de exemplare, in Basarabia, Sabin Balasa a spus: trageti, in contul meu, tot atatea imagini ale picturii mele, insotite de aceste cuvinte, pentru cei ce vor invata romaneste in latineste - "Copiii isi amintesc copilaria lui Creanga; este o amintire a unei amintiri. Adolescentii isi amintesc copilaria lor; este aidoma cu a lui Creanga. Batranii sunt Creanga; prezenta aievea, copilarie vesnica, o copilarie a lumii. Copii din lumea intreaga, Creanga vine la voi prin basm si legenda. Un prieten al copilariei tuturor, Sabin Balasa, 22 mai 1990".
De atunci, ne-am mai vazut de multe ori. Vazandu-mi in biblioteca exemplarul fotografiat al "Noii metode de scriere si cetire", a zis, cu nedisimulata mandrie, "Acesta-i si Abecedarul meu"...
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Valentin Hossu-LONGIN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
sabin balasa   de titi comanescu
D-le Login ...   de Liviu2002j
De morti, numai de bine   de HERUT
A r h i v a
  Sotii Mariana si Victor "Loman"    4 comentarii
  Bush in Romania, Giosan in America    1 comentariu
  Germania va ataca Anglia si Franta    
  Stiri pe scurt    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Garcea in NATO (4572 afisari)
 Anarhia de la Marea Neagra (2387 afisari)
 Varianta a zvasticii in "Romania Mare" (1979 afisari)
 Copiii poltergeist (1956 afisari)
 Fuga de pe mosia lui Voronin (1708 afisari)
 Cum puteti obtine cazierul pe loc (5319 afisari)
 Cea mai frumoasa sotie de la Summit: Prima Doamna a Azerbaijanului (5267 afisari)
 Mitul celor doi litri de apa pe zi, demontat de cercetatori (4459 afisari)
 Ingerul adoptat s-a transformat intr-un diavol deghizat in copil (3469 afisari)
 Summitul NATO: Risipa de mancare si bautura pentru jurnalistii acreditati la summit (2048 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01086 sec.