Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa
-- Nu Dumnezeu, ci autorii raportului "Educatia religioasa in scolile publice" i-au tras scara lui Vasilica * ONG-ul Smarandei Enache a interpretat manualele de religie dupa cum a vrut
Smaranda Enache, presedinta Ligii Pro Europa
Patriarhia Romana denunta, prin saptamanalul "Lumina", dezinformarea si manipularea la care au recurs autorii asa-zisului studiu privind "Educatia religioasa in scolile publice", prezentat de Liga Pro Europa din Targu Mures. "Lumina de duminica" aminteste ca "raportul" Ligii Pro Europa a provocat in mass-media numeroase controverse, "mai multe publicatii centrale si locale preluand pasaje din raport, intocmit in urma 'cercetarii' si derularii proiectului <<Promovarea interesului superior al copilului in educatia religioasa. Monitorizarea educatiei religioase in scolile publice din Romania>> ". "Nici unul, sau prea putine dintre acestea, nu au avut curiozitatea sa verifice in manualele citate cum stau, in realitate, lucrurile", afirma "Lumina" intr-un material analitic de substanta din care prezentam mai jos extrase. (Luciana POP)
"Lumina de duminica" atrage atentia asupra faptului ca Remus Cernea si Elek Szokoly, doi dintre cei care au lucrat la elaborarea raportului, "pleaca la drum cu niste concluzii deja stabilite, ceea ce le confera usurinta demontarii unor evidente, prin afirmatii nejustificate, speculatii, exagerari, interpretare evident tendentiosa, trunchiata, scotand din contextul lectiilor exemplele invocate si, pe alocuri, ironic comentate". Liga Pro Europa este un ONG cunoscut pentru pozitiile sale in favoarea minoritatii maghiare din Romania, dar si pentru aversiunea fata de ortodoxie manifestata prin campaniile pentru eliminarea icoanelor si a Religiei din scoli. Liga este co-prezidata de Smaranda Enache, membra a GDS si Istvan Haller, actualmente membru al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), ambii membri militanti ai "Solidaritatii pentru libertatea de constiinta", reprezentata si de Remus Cernea, si el unul dintre autorii "raportului". Autodeclarat "liber cugetator", Cernea este impins pe la spate de Gabriel Andreescu, Mircea Toma, Smaranda Enache, Daniel Vighi, Emil Moise, William Totok, Liviu Andreescu s.a, membri fondatori ai asociatiei "seculariste".
Articolul din "Lumina" trateaza comparativ mai multe neadevaruri din "raportul" Pro Europa. Pagina 59: "Atitudinile intolerante sunt inculcate uneori, chiar din ciclul primar. Acelasi manual de clasa I, Religie. Cultul ortodox, Ed. <<Sf. Mina>> ii invata pe copii: <<Cat a trait pe pamant, Domnul nostru Iisus Hristos a facut numai bine oamenilor. De aceea multi il iubeau, il urmau si il ascultau. Oamenii rai nu credeau ca El este Dumnezeu>> (s.n.) Necredinta sau scepticismul sunt asociate cu rautatea, ceea ce va genera intoleranta fata de necrestini, poate chiar antisemitism, mai ales ca in partea de jos a paginii sunt puse intrebari precum: <<De cine a fost judecat si rastignit Domnul nostru Iisus Hristos? De ce?>> care se preteaza la raspunsuri cu continut intolerant, antisemit".
Antisemitism inventat de Liga
Avand la baza cunostintele dobandite din lectie, copilul va putea raspunde la aceste intrebari astfel: Domnul nostru Iisus Hristos a fost rastignit de oamenii rai, pentru ca acestia nu credeau ca El este Dumnezeu, invidiindu-L pentru intelepciunea si pentru minunile Sale. Continutul acestui raspuns este intolerant si antisemit? Este mentionat vreun indiciu care sa le sugereze copiilor ca acei oameni rai erau evrei? Impartirea intre oameni rai si buni este o modalitate pedagogica prin care copiii pot intelege cum s-au desfasurat in urma cu doua mii de ani aceste evenimente.
Trunchiere
La pagina 57, Studiul Ligii Pro Europa precizeaza ca "in acelasi manual de Religie. Cultul ortodox, Clasa I, de la Editura <<Sf. Mina>>, Iasi, li se spune copiilor explicit ca daca fac vreun lucru gresit vor fi pedepsiti: <<Neascultarea se pedepseste!>>. Iar pedepsele sunt violente. Manualul contine imagini cu copii pedepsiti violent, pentru fapte insa benigne. La pagina 23, vedem intr-o poza o fetita jucandu-se, iar apoi in imaginea imediat urmatoare este prezentata consecinta nefasta a acestui lucru, fetita este la pat, sub observatia medicului. Morala indusa copiilor este una intemeiata pe frica de pedeapsa violenta. La pagina 49 a aceluiasi manual, o alta imagine violenta, prezentata de o poezie indoielnica, semnata de M. Popescu: <<Alina, a mea colega,/ E-n spital de-o saptamana,/ Jucandu-se fara grija,/ Ea, cazand, si-a rupt o mina>>. Obsesia autoarelor acestui manual pare a fi o constanta asociere dintre joaca si consecinte nefaste ale acesteia".
"Pedepsirea neascultarii"
In acest caz, invatatura "Neascultarea se pedepseste" se refera la continutul teoretic al lectiei "Greseala primilor oameni". Neascultarea sfatului divin, primit in gradina raiului, de Adam si Eva, a avut o urmare negativa in viata lor: au fost alungati din rai pe pamant, unde viata lor nu a mai fost la fel de usoara. Imaginile de la pagina 23 cu fetita jucandu-se si apoi cu fetita la pat sub observatia medicului au rolul sa ofere un prilej de discutii pentru consecintele neascultarii sfaturilor parintesti date copiilor de a nu se juca in locurile nepermise si nicidecum de accidentare ca o pedeapsa. (...) Interpretarea strofei din poezia "Prietenie" de M. Corneliu, "Alina, a mea colega(...)" este scoasa din contextul poeziei care ilustreaza de fapt, prietenia si compasiunea fetitei fata de colega ei de scoala (Alina): "Astazi merg s-o vad ce face/ Cum se simte, ce mai spune/ Mama i-a trimis ca daruri Flori, un joc si dulciuri bune".
Iata solidaritatea dintre copii. Nu este mentionat nicaieri aici vreo interventie divina care pedepseste, care rupe maini etc. Un accident poate avea loc oricand si oriunde, in viata unui copil (...).
Scoaterea din context
Elevii trebuie sa-si formeze capacitatea de a discerne intre faptele bune si faptele rele, respectiv urmarile acestora.(...) In acest caz - scos din context de Liga Pro Europa - (jocul cu mingea in strada), fapta rea este neascultarea de parinti, iar consecinta neascultarii poate fi un accident. S-a scos imaginea din context.
Aici nu se vorbeste de nici o pedeapsa divina. Copilul se joaca cu mingea in strada, iar parintele ii spune <<Nu te duce ca poti sa ai un accident, ca poate sa dea masina peste tine>>, nu ca te pedepseste Dumnezeu. In concluzie, este evident faptul ca autorii studiului au interpretat trunchiat si nejustificat continutul acestei lectii, scotand imaginile din context (imaginile din lectie sunt altele decat cele de la sectiunea "Aplicatii"), concluzia ca te calca masina daca nu-ti faci cruce cand treci pe langa Biserica, fiind trasa pe baza unui algoritm de genul: "... a plecat si, ducandu-se, s-a spanzurat" (Matei 27, 5), "... mergi si fa si tu asemenea" (Luca 10, 37).
Se observa, asadar urmarile scoaterii din context a unor informatii distincte.
Scara a alunecat,
In studiul Ligii Pro Europa, la pagina 59, se afirma: "In <<Abecedarul Micului Crestin>>, Ed. Didactica si Pedagogica, 2002, autor Preot Ioan Sauca, o istorioara cu rol moralizator arata astfel: <<Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul randunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara (s.n.) (manualul prezinta si o poza sugestiva cu Vasilica zacand inconstient, cu scara cazuta peste el)". Privind imaginea din manual in care apare aceasta istorioara, observam ca textul este interpretabil, ba mai mult, citatul este redat in asa fel incat intelesul sa fie altul decat cel pe care lectia il are, in realitate. In aceasta lectie nu se pomeneste nimic despre faptul ca Dumnezeu i-a tras scara lui Vasilica. Mai mentionam si ca, oficial, acest manual a fost scos din uz incepand cu anul scolar 1999-2000, intrucat s-a schimbat programa scolara. Preot Ioan Sauca: "Ca de fiecare data, s-a cautat sa se gaseasca acele valori care sa dea copiilor o perspectiva de dezvoltare morala pentru viitor. In ceea ce-l priveste pe acest Vasilica, felul in care s-a citat din manual este cu totul tendentios, pentru ca ceea ce au pus ei intre ghilimele nici nu apare in manual. Este un rezumat a ceea ce-au inteles dansii din lectie. Nu stiu cum au gandit ei ca Dumnezeu a tras scara lui Vasilica, pentru ca Dumnezeu nu este un <<bau-bau>> al copiilor, conchide analiza publicatiei Patriarhiei.
Materialul integral poate fi citit pe site-uk publicatiei Lumina de Duminica.
 Comentarii: 30 Afiseaza toate comentariile  
Family prays while 11-year-old dies *** How much do you trust God?   de Arcturus
Suav !   de HERUT
xzx   de ug
citat   de ug
parintii intre ong si patriarhie,pe tema invataturii Lui Isus,   de silviana
Christos a-nviat...   de cotrofelnitza
Dumnezeu exista!   de Adrian v.D.
XXX   de ug
D-na Smaranda are dreptate-   de ionion
....   de ug
Stimatei doamne Seherezada. Cu respect.   de HERUT
...Pro Europa   de Viorica Ianc
domnule buda peste an...   de cristian 3340
Domnule Mache   de Budapestanul
Domnule ARP   de Budapestanul
Am si eu o intrebare   de Budapestanul
La Spanacul Putred   de the
smaranda enache este o ANTI romana convinsa   de unchiuletul
catre ACT TURRUS   de cristian 3340
O intrepretare   de Crusader
Am la strasina un cuib de randunele   de ARP
STAPANII   de saccsiv
George Soros   de saccsiv
Gabriel Andreescu    de saccsiv
ANTI CRESTINII ( 1 )   de saccsiv
Mizerabila creatura   de Mache
care e explicatia?   de PAZ
apropo ... cine e autorul?   de Arcturus
din lac in putz   de Arcturus
Intrebari si raspunsuri   de Paul din Ohio
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02523 sec.