Ziua Logo
  Nr. 4199 de miercuri, 2 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Putin cenzurat de NATO
-- Agenda Summitului a fost gandita astfel incat liderul de la Kremlin sa vorbeasca de la tribuna reuniunii doar in absenta presei * Moscova nu a fost nici macar consultata cu privire la intocmirea programului
Un scandal este pe cale sa izbucneasca in legatura cu vizita presedintelui rus Vladimir Putin la Summitul NATO de la Bucuresti, transmite Rompres. Reprezentantul permanent al Rusiei la sediul Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles, Dmitri Rogozin, a sesizat Kremlinul ca formatul reuniunii la varf Rusia-NATO, programata sa se desfasoara in partea finala a Summitului de la Bucuresti, a fost gandit astfel incat liderului rus sa nu i se permita sa recurga la tribuna reuniunii de la Bucuresti pentru declaratii publice virulente.
Dmitri Rogozin si-a exprimat nemutumirea in legatura cu formatul reuniunii Consiliului Rusia-NATO, care se va desfasura in cadrul Summitului Aliantei la Bucuresti. Potrivit lui Rogozin, regulamentul reuniunii a fost gandit in asa fel incat presedintele rus sa poata sa vorbeasca doar in partea reuniunii ce se va desfasura cu usile inchise, in absenta presei, pentru ca ideile sale sa nu fie mediatizate. Initial, organizatorii au luat in calcul posibilitatea unui schimb de fraze de salut intre secretarul general al NATO si presedintele Vladimir Putin. "In prezent, devine tot mai clar ca liderii NATO inclina spre suprimarea discutiei", si-a exprimat nemultumirea reprezentantul Rusiei la NATO, intr-un interviu acordat Interfax. Rogozin a apreciat ca Alianta Nord-Atlantica nu face "o figura frumoasa" inchizand gura presedintelui Putin, evidentiind ca toate pretextele invocate potrivit carora regulamentul reuniunii Rusia-NATO ar fi de vina sunt superflue. Ambasadorul Rusiei la NATO a afirmat, in interviul pentru Interfax, ca Moscova nu a fost nici macar consultata in legatura cu regulamentul reuniunii.
Problema Afganistanului
Problemele cele mai presante si cele mai periculoase ale NATO sunt in momentul de fata in Afganistan, unde, desi 26 de state membre si partenere au trimis 47.000 de trupe pentru a ajuta guvernul afgan sa infranga rebeliunea talibana si reteaua terorista Al-Queda, eforturile nu merg bine, mai ales in sud, afirma New York Times. Americanii au trimis cele mai multe trupe si au inregistrat cele mai mari pierderi de vieti omenesti, dar si Marea Britanie si Canada au fost greu afectate. Alte state membre nu contribuie suficient cu efective: Germania, Franta, Spania si Italia ezita sa trimita trupele combatante suplimentare de care este atata nevoie si au impus restrictii severe in privinta teritoriului pe care se pot desfasura soldatii lor. Totusi, Franta a indicat recent ca ar putea trimite militari suplimentari. Aceste lucruri au conturat spectrul amenintator al unei Aliante divizate, in care unii membri isi asuma misiuni periculoase si altii nu.
O chestiune de mandrie
Grecia a apreciat ieri ca este putin probabil ca disputa dintre Atena si Skopje privind denumirea oficiala a Macedoniei sa fie solutionata inainte de Summitul NATO, relateaza Mediafax. "Timpul pe care il avem la dispozitie pana la adoptarea unei decizii este extrem de limitat", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului elen de Externe, Georges Koumoutsakos, refuzand insa sa excluda total posibilitatea identificarii unei solutii in ultimul moment. Atena a avertizat ca va respinge prin veto aderarea Macedoniei la NATO la Summitul de la Bucuresti, care va debuta miercuri, daca Skopje refuza un compromis privind denumirea sa oficiala. Premierul macedonean Nikola Gruevski a declarat ieri ca spera sa obtina o invitatie de aderare la NATO in pofida absentei "semnalelor pozitive" din partea Atenei in privinta unei solutii in disputa pe tema denumirii acestei tari. (George DAMIAN)
Moment bun pentru Scut
Aflata atat pe agenda celei de-a 59-a editii a Summit-ului NATO, cat si in programul asteptatei bilaterale Bush-Putin, extinderea scutului american antiracheta ar putea beneficia de un anunt surpriza la Bucuresti, desi e contestata de majoritatea europenilor.
Acordul de principiu intre Praga si Washington pentru instalarea unor elemente ale scutului antiracheta in Cehia a fost finalizat, a declarat, luni, seful Executivului de la Praga, Mirek Topolanek, precizand ca data semnarii sale ar putea fi anuntata la Summit-ul de la Bucuresti. Contestat cu fiecare ocazie de Moscova, proiectul Washingtonului de a amplasa, pana in 2012, o instalatie radar in Cehia, respectiv 10 interceptoare in Polonia, ca parte a sistemului defensiv destinat contracararii eventualelor amenintari balistice iraniene sau nord-coreene, pare sa isi fi facut inamici si in Europa. (A.M.L.)
Alte articole
  Putin a smantanit Summit-ul    (Dosare ultrasecrete, 2008-04-12)
  Putin rupe Ucraina    (Externe, 2008-04-08)
  Putin mai bine    (Eveniment, 2008-04-05)
  Sforile lui Putin    (Eveniment, 2008-04-04)
  Rusia pune NATO in garda    (Externe, 2008-03-26)
  Putin: NATO vrea sa inlocuiasca ONU    (2008-03-08 19:00)
  Rogozin: Putin cunoaste planurile Aliantei Nord Atlantice inainte sa vina la Bucuresti    (2008-02-29 14:09)
  Putin incearca sa divida NATO    (2008-02-26 11:10)
  ULTIMA ORA: Vladimir Putin a fost invitat de oficialii NATO la summitul de la Bucuresti    (2008-01-23 17:33)
  Putin ameninta NATO cu o riposta nucleara    (2007-11-20 13:35)
 Afisari: 2478  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Putin am fost cenzurat si eu...   de cotrofelnitza
Hai draga nu o luati chiar asa in gat ca nimeni nu-l cenzureaza.   de ionion
   de Viorel
Putin a venit ....DAR   de Rhodos
Saracul Mache...   de Mos Martin
Si ce daca nu e presa ?   de bongos
Caubou si Kazarcioc   de contele
Ce fain l-au lucrat pe polkovnik!   de Mache
Cenzurat?????   de Radu Dragan
World leader un papagal   de contele
Adica ca vina camerili sa-l filmeze cum da cu pantofu in tribuna ca tacsu Hrusciov?   de logofatul de taina
CU PUMNUL IN GURA   de texanu
sa dea comunicat la Pravda   de vranceano
Sa fie multumit   de JohnGreen1
A r h i v a
  Muschii Americii    18 comentarii
  Bush la Bucuresti    3 comentarii
  Scheffer a cerut scuze    2 comentarii
  Pensii electorale    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pus pe fuga (3298 afisari)
 Muschii Americii (2819 afisari)
 Putin cenzurat de NATO (2478 afisari)
 Patriarhia demonteaza minciunile Ligii Pro Europa (2476 afisari)
 Pana cand vom nesocoti canoanele? (2326 afisari)
 Faceti cunostinta cu cel mai mare caine din lume (9503 afisari)
 De nerecunoscut: Katie Holmes, tunsa a la Tom Cruise (7691 afisari)
 Primele fotografii cu noul SUV de la Dacia (4088 afisari)
 Fiul lui Horia Moculescu a murit la Berlin (4084 afisari)
 Dita Von Teese, fosta sotie a lui Marilyn Manson, protagonista intr-un film pentru adulti (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01375 sec.