Ziua Logo
  Nr. 4197 de luni, 31 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fortarete pentru summit
-- Hotelurile bucurestene in care vor fi cazate delegatiile oficiale sunt impanzite de agenti de securitate si vor fi inchise pentru turisti
Hotelurile bucurestene in care vor fi cazate delegatiile oficiale sunt impanzite de agenti de securitate si vor fi inchise pentru turisti Autoritatile au mobilizat dispozitive de securitate fara precedent in hotelurile in care vor fi cazate delegatiile oficiale care vor participa la summit-ul NATO. Pana in prezent, cele mai impresionante forte au fost amplasate la hotelul Rin Grand, unde va locui delegatia rusa si la Mariott, unde va fi cazat presedintele Bush. Nici securitatea celorlalte hoteluri in care se vor afla oficiali nu este mai prejos. Majoritatea hotelurilor in care vor locui delegatiile oficiale vor fi inchise pentru turisti, iar cele dispuse pe axa destinata coloanei oficiale si-au inchis salile de conferinte. La usile de acces din hoteluri au inceput sa fie instalate filtre cu raze X.
Sambata dimineata, cu aproximativ o ora inainte de inceperea exercitiului de simulare a masurilor de securitate pentru summit-ul NATO la care au participat 12.000 de politisti si jandarmi, hotelul Rin era inconjurat de zeci de jandarmi si ofiteri SPP in uniforme, care forfoteau, cautandu-si pozitiile strategice, dictate in casti de superiorii lor. In acelasi timp, in holurile, salile de conferinte sau restaurantul hotelului, alte organe de securitate, imbracate in civil, puneau la punct ultimele detalii legate de protectia oaspetilor rusi. Amplasat strategic, intre Lacul Vacaresti si targul Autovit, hotelul este inconjurat de largi spatii libere, care ar ingreuna un eventual atac terorist. Dealtfel, mai multe patrule de politie supravegheau lacul, in timp ce alte forte de ordine asigurau paza in spatele hotelului. In momentul in care reporterii ZIUA au intrat in hotel, au fost supravegheati discret de mai multe persoane imbracate in civil care asigurau securitatea zonei si care incercau sa nu iasa in evidenta. Aparent, atmosfera era relaxata: cativa turisti, imbracati in echipament sportiv si in slapi isi beau cafeaua la barul de la receptie, iar altii discutau chestiuni de afaceri la telefon, plimbandu-se nervos pe hol. Un receptioner ne-a luat imediat in primire, explicandu-ne ca nu ne poate oferi nici o informatie legata de pregatirile pentru summit. De altfel, angajatii tuturor unitatilor unde vor fi cazate delegatiile oficiale au fost instruiti atat in legatura cu sarcinile specifice, cat si cu faptul ca le este interzis sa furnizeze orice fel de informatii legate de oficialii care le vor trece pragul. Cateva detalii despre masurile de securitate pe care le-a cerut delegatia rusa le-am aflat din surse neoficiale. Astfel, aceasta va veni cu propriii bucatari, si, foarte posibil, va inchiria toate restaurantele hotelului.
La hotelul Sofitel, locul unde va fi cazat presedintele Frantei, fortele de securitate erau ieri "discrete", nefiind la vedere. Insa, cu o zi inainte, in sambata simularii sosirii delegatiilor tarilor membre NATO, hotelul era inconjurat de impresionante forte de ordine - luptatorii mascati de la Brigada Antitero a SRI, paza de la SPP, politistii si pompierii de la MIRA. In holul hotelului, doar un filtru de control al bagajelor trada faptul ca, peste putin timp, la Sofitel va fi cazat Sarkozy.
Camere sigilate dupa verificare
La hotelul Caro este deja cazat personalul auxiliar detasat din tara care va asigura serviciile sanitare pentru Salvare si SMURD. De ieri au inceput sa soseasca si cateva delegatii straine de presa, ne-a declarat Octavian Lazar, managerul hotelului. Lazar a adaugat ca, initial, a fost tentat sa inchirieze hotelul delegatiei ruse, insa structura imobilului - care are mai multe corpuri si mai multe cai de acces, nu corespundea cu exigentele cerintelor de securitate ale rusilor. "Practic, orice persoana care intra trebuie verificata, dar intr-un hotel ca al nostru e greu sa o urmaresti", a mai spus Lazar. Managerul hotelului a explicat ca este o adevarata nebunie cu masurile de securitate. "Dupa sommet-ul francofon ne-am ferit sa mai avem astfel de contracte: dispozitivul de securitate e incredibil. Avem oameni in bucatarie care supravegheaza ce se gateste, pompieri care supravegheaza camerele de luat vederi de afara si jandarmii care fac acelasi lucru in interior. In exterior mai este si Politia, ca sa nu mai vorbim de fortele de ordine in civil. Cand a fost delegatia OSCE la noi, toate camerele s-au verificat si s-au sigilat. La un moment dat, o camerista a revenit sa puna o cola in frigider si au luat-o de la capat cu verificarile si cu sigilarea", a mai povestit managerul Caro.
Si la Crystal se vor caza o serie de delegatii de jurnalisti straini. "Vom gazdui cativa jurnalisti din Italia, Polonia si Australia. Rezervarile pentru delegatiile oficiale s-au facut, de preferinta, la hotelurile care apartin de lanturi internationale, deci nu am fost vizati. Din punctul meu de vedere, organizarea a fost cam haotica, in sensul ca nu am fost anuntati unii de altii", ne-a declarat managerul hotelului, Badita Florian. (Gilda POPA, Marian GHITEANU)
Doamnele NATO fata cu arta romaneasca
Sotiile demnitarilor invitati la Summitul NATO vor merge la muzee, la o parada de moda Liza Panait, la un concert Alexandru Tomescu si la un spectacol de Dan Puric. Laura Bush, prima doamna a Statelor Unite ale Americii, Janine de Hoop Scheffer, sotia secretarului general NATO, Yoo Soon-Taek, nevasta secretarului general al ONU, alaturi de celelalte sotii ale demnitarilor care vor veni in Bucuresti vor avea un incarcat program cultural oferit de Ministerul Culturii si Cultelor.
Programul va debuta in seara de 2 aprilie, la Palatul Cotroceni, unde Traian Basescu va oferi un dineu urmat de o vizita la Muzeul Cotroceni. Delegatia doamnelor NATO va fi plimbata prin apartamentele fostei familii regale si dormitorul Reginei Maria. Pe 3 aprilie, la ora 10.00, are loc o vizita la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), unde amfitrion va fi actrita Maia Morgenstern care va vorbi despre Romania si atractiile ei culturale, istorice si spirituale. La MNAR vor fi admirate colectiile Galeriei Nationale, Galeria de arta veche romaneasca si cea de arta romaneasca moderna. De aici delegatia va merge, la ora 11,30, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", unde va avea loc un scurt program de dansuri si cantece populare, demonstratii ale mesterilor populari, vizitarea expozitiei "Costumul Popular Traditional" precum si vizitarea unor standuri cu vanzare de obiecte de artizanat. Pranzul va fi servit in Salonul de Onoare al Bancii Nationale a Romaniei, unde vor fi invitate cateva personalitati de notorietate internationala precum Ilie Nastase si Cristian Mungiu. Spatiul BNR va fi transformat intr-un inedit catwalk pe care vor trece manechinele Casei de Moda Liza Panait. Seara, de la ora 20.30, programul doamnelor NATO se va incheia cu doua spectacole la Atheneul Roman si Teatrul National din Bucuresti. In concertul de la Atheneu va canta violonistul Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius ce i-a apartinut lui Ion Voicu. La Teatrul National, Dan Puric va sustine spectacolul sau de pantomima "Don Quijote". (Dan Mircea CIPARIU)
Faur Isaia vrea sa se intalneasca cu Bush si Putin
Barbatul care l-a stropit cu cerneala pe fostul presedinte Emil Constantinescu, Faur Isaia, a venit, sambata, la sediul IPJ Constanta pentru a-i ruga pe politisti sa-i intermedieze o intalnire cu presedintii George Bush, Vladimir Putin si Traian Basescu.
"Faur Isaia e un personaj mai pitoresc. A cerut sa se intalneasca cu presedintii Bush, Putin si Basescu, dar i s-a explicat ca au agenda incarcata si nu il pot primi. A spus ca stie care sunt probleme grave ale lumii si ale tarii noastre si ar vrea sa le aduca la cunostiinta sefilor de stat. De aceea a lasat trei scrisori pe care ne-a rugat sa le inmanam celor trei presedinti", a declarat comisarul sef Adrian Rapotan, adjunctul IPJ. Acesta a mai spus, citat de Mediafax, ca Faur Isaia le-a comunicat ca a vazut OZN-uri la Constanta, iar extraterestii i-au transmis ca este trimisul lui Dumnezeu pe Pamant si trebuie sa ia masuri impotriva antichristului. (B.C.G.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Doamnele NATO fata cu arta romaneasca   de Olga Khan
A r h i v a
  Reforma ratata    18 comentarii
  Voiculescu rade tot    6 comentarii
  Disensiuni in NATO    12 comentarii
  A calcat stramb. Cu stangul    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vladimir Voronin studiaza Unirea (2528 afisari)
 Voiculescu rade tot (2261 afisari)
 Reforma ratata (1993 afisari)
 Tonomatele URSS dau in presa NATO (1613 afisari)
 Papagalii politici si mitocanimea (1416 afisari)
 O tablita sumeriana elucideaza misterul distrugerii Sodomei si Gomorei (4755 afisari)
 Cum a ajuns un geniu in Matematica sa se prostitueze (3432 afisari)
 Cand Fram-ursul-polar se joaca cu huski... (3362 afisari)
 Goldie Hawn are 62 de ani si nici ca-i pasa (2944 afisari)
 Casa lui Codrin Stefanescu sub asediul fenomenelor supranaturale (2536 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02115 sec.