Ziua Logo
  Nr. 4195 de vineri, 28 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Fratia intra in PSD
-- Geoana da carnet de partid sindicatelor conduse de Marius Petcu
Sindicalistii vor primi un post de vicepresedinte al PSD, locuri eligibile pentru alegerile locale, parlamentare si europarlamentare, dupa ce au semnat ieri un acord de colaborare cu pesedistii. In schimb, CNSRL Fratia s-a angajat sa sprijine campania electorala a PSD-ului si sa participe activ la o viitoare guvernare a stangii. Respectarea angajamentelor va fi supravegheata de o comisie nationala formata din reprezentantii celor doua parti. Presedintele Cartel Alfa a criticat semnarea acordului, spunand ca el aduce avantaje doar liderilor de sindicat.
Statutul PSD va trebui modificat pentru a putea indeplini angajamentele luate in fata confederatiei sindicale. Pe langa functia de vicepresedinte in Biroul Permanent National, pesedistii trebuie sa asigure locuri in birourile judetene, municipale si orasenesti. Totodata, un reprezentant al pesedistilor va fi prezent la intrunirile conducerii CNSRL-Fratia. "Este ceva unic in istoria postdecembrista semnarea acestui acord, pentru ca niciodata nu s-a ajuns la un asemenea nivel", ne-a declarat un vicepresedinte PSD. O comisie nationala, formata din trei persoane din fiecare parti, se va intruni o data pe luna pentru a monitoriza aplicarea prevederilor acordului. Sindicalistii se vor vor implica activ in campania electorala si vor fi rasplatiti cu locuri eligibile la alegerile locale si parlamentare. De asemenea, se prevede ca PSD nu mai are voie sa incheie acorduri cu alte confederatii sindicale, iar CNSRL Fratia s-a angajat sa nu colaboreze cu alte partide.
Sindicalistii vor la guvernare
Mircea Geoana si presedintele CNSRL-Fratia, Marius Petcu, au consfintit colaborarea pesedisto-sindicalista la sediul din Kiseleff, in speranta unei viitoare guvernari a PSD. In capitolul "colaborarea la guvernare", se prevede ca ministrul Muncii nu va putea fi nominalizat fara consultarea confederatiei sindicale, iar secretarii de stat vor fi propusi de aceasta. De asemenea, toate institutiile cu caracter social vor avea in fruntea lor sefi agreati de sindicalisti. Acordul prevede si existenta unei colaborari parlamentare, prin care pesedistii s-au angajat sa promoveze pachetele de legi sociale propuse de noul sau partener.
Portita deschisa in lege de pesedisti
Legea sindicatelor, adoptata in timpul administratiei PSD, a fost atacata de PNL si PD la Curtea Constitutionala pe motiv ca nu consacra in mod expres caracterul apolitic al sindicatelor. Inexistenta unor prevederi clare in acest sens poate conduce la legitimarea sindicatelor ca partide politice, ceea ce este inadmisibil intr-o democratie, sublinia opozitia. Argumentul pesedistilor, convingator pentru Curte, a fost ca legea criticata prevede faptul ca organizatiile sindicale sunt independente fata de partidele politice "ceea ce inseamna (...) inlaturarea oricaror subordonari politice si a oricarei ingerinte".
Precedentul Mitrea
Seful de campanie al social-democratilor, Miron Mitrea, a fost in perioada 1990-1995 presedinte executiv al CNSRL Fratia, dupa care a trecut la pesedisti. El a infiintat in 1993 un partid intitulat PSD, care a fuzionat cu PDSR-ul in 1995. Din sindicalist, Mitrea a ajuns astfel vicepresedinte al partidului "patronat" de Ion Iliescu. Pavel Todoran este un alt fost presedinte CNSRL Fratia, care astazi se regaseste pe lista de parlamentari a social-democratilor. In 2003, si Adrian Nastase a incheiat un acord cu aceasta confederatie sindicala.
Cristian ANDREI, Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 394  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Facerea lumii   de Zenn
De-aia castiga PSD alegerile ca se uneste cu sindicalistii   de DanBruma
ori sindicalisti,ori la guvernare,ori politicieni in partide,   de silviana
iliescu a adus sindicalisti in buceresti 13015 iunie 1990   de Ene Viorel
Pai "Fratia" e de mult in PSD, chiar la nivel de conducere . In ambele organizatii.   de alwis46
Fratia   de Mona G.
In Ro totul se amesteca, doar banul sa iasa   de DanBruma
REGRET domnilor   de Radu Dragan
Si sindicatul lucratorilor MAI pensionati ce face?   de Radu Dragan
A r h i v a
     22 comentarii
  Iliescu scapa de chirie    3 comentarii
  Oprisan ingrijorat de ascensiunea PD-L    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Suveica Poteras-Mantale (2012 afisari)
 "Am fost bodyguardul lui ben Laden" (1927 afisari)
 Panica in Parchete (1890 afisari)
 Gondola liberala (1610 afisari)
 Escorta Air Force One a aterizat la Cluj (1519 afisari)
 Imagini socante! Mutilat de o tumoare gigant de 70 de kilograme (2744 afisari)
 La 83 de ani, Lauren Bacall indrazneste sa arate un decolteu foarte indraznet (2322 afisari)
 Un georgian vrea sa se insoare cu femeia robot creata de el (1739 afisari)
 Abramovich vrea sa uneasca Rusia si SUA printr-un tunel (1676 afisari)
 Presedintia, despre zvonul legat de un posibil divort al lui Basescu: "Nu are nici o legatura cu realitatea" (1657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00952 sec.