Ziua Logo
  Nr. 4194 de joi, 27 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romania arheologica
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- I s-a spus Romaniei ca-i fascinanta, eterna si chiar a lui Dracula. A fost socotita printre cele mai frumoase si armonios cladite teritorii europene, dar pacat ca-i locuita, spuneau unii, cu malitiozitate.
Primul care a descoperit-o cu adevarat, intr-o carte de referinta, a fost scriitorul Alexandru Vlahuta, numind-o "Romania pitoreasca"! Un spatiu ondulat vale-deal-campie-munte-vale, cu deschidere la Mare si o Delta unicat, cu izvoare, rauri, lacuri si un fluviu, pe malurile carora oamenii s-au asezat inca din preistorie. In timp - secole si milenii - ei au cultivat pamantul, si-au creat unelte, cu ajutorul carora au ridicat lacasuri de inchinaciune si cetati de aparare. Stra-strabunii traco-geto-daci ne-au lasat dovezi materiale despre viata si cultura lor, precum au facut-o si stramosii nostri daco-romani, de pe mai tot cuprinsul acestui spatiu. De asemenea, avem urme ale trecerii unor popoare migratoare ca si ale stabilirii/asimilarii altora, fenomen inscris in etnogeneza poporului roman, la nord de Dunare. Un caz oarecum aparte il reprezinta teritoriul dobrogean, fosta Scythia Minor, ale carei colonii grecesti la Pontul Euxin cucerite de romani, ca si intreaga provincie, au lasat vestigii de valoare inestimabila. Cu ungurii din Transilvania e o alta poveste (vezi "Opinii", 14.III.'08). Se spune ca vara-i anotimpul arheologiei. Dincolo de anumite descoperiri intamplatoare, unele cu valoare extraordinara, cercetarea sistematica a trecutului indepartat se face pe santierele arheologice, cu precadere in perioada mai-octombrie, cand "sapatorii", cu spaclul si roaba, scot la lumina locuinte, ziduri de incinta, inscriptii, apeducte, morminte, obiecte de cult si de intrebuintare zilnica, piese de arta etc, vestigii ale traiului inaintasilor. Elemente ce duc in fiecare toamna la sesiuni stiintifice menite sa puna la dispozitia istoricilor alte dovezi ale dainuirii noastre. Timp de aproape doua decenii, ca reporter frenetic la revista ilustrata "Romania pitoreasca" (de la infiintare - 1972), am fost alaturi de ei, urmarind apoi felul in care se pun in valoare siturile arheologice, cum se conserva sau se restaureaza anumite monumente, ce se intampla cu piesele de exceptie aduse in muzee. Aceasta patima a scormonitorilor pamantului nu m-a parasit nici azi, vrand sa aflu situatia unui patrimoniu inestimabil (vezi documentarele-eveniment din 22.VIII.'06, 16.VIII si 27.VIII.'07), fata de care autoritatile centrale si locale sunt, zic ele, depasite, din lipsa de bani...
Fara a intra in amanunte, este de semnalat ca cele doua vechi capitale Sarmizegetusa Regia (dacica) si Ulpia Traiana (romana), una in varful muntilor Orastiei, cealalta in Tara Hategului, nu sunt trecute in nici un traseu turistic international. Cautatorii de comori (hotii) bantuie in zona, dupa monezi si bratari de aur, furand chiar si stele funerare. Ei nu au nevoie de autorizatii, dar eventualii turisti, in "expeditii" organizate, au! Si pe cand restaurarea amfiteatrului roman de la Ulpia, unde sa se organizeze spectacole antice si chiar lupte de gladiatori? Apoi, Proiectul "Maramuresul istoric", nu are in vedere refacerea capitalei lui Bogdan Voda, de la Cuhea (sec. XIV), dar nici posibilitatea de a trece peste Tisa, in Ucraina, acolo unde-i jumatate din faimosul "stat" medieval romanesc, mai ales ca podul de lemn de la Sighet e pe duca! Daca manastirile din Bucovina au un regim aparte, zona arheologic-istorica de la Cucuteni e aproape necunoscuta, chiar si de catre moldoveni. Sa nu mai vorbim de cetatile voievodului Stefan cel Mare, de la Hotin, Soroca si Cetatea Alba, unde nu se poate ajunge decat cu... pasaport!
In multe locuri, cum e cazul bisericilor fortificate din Transilvania, de obarsie sasesti, arheologii au ajuns, dar restauratorii ba, iar punerea lor in valoare tine de drumuri de acces, spatii de alimentatie si dormit. Au multe de spus vizitatorilor, Targovistea, Curtea de Arges, Bucurestiul lui Vlad Tepes, dar cine sa le asculte? Cum se face ca, in plin sezon estival, marile asezari antice greco-romane si romane timpurii, din judetele Constanta si Tulcea, nu sunt vizitate decat la intamplare?
P.S. Actualul "Targ de turism" nu raspunde la asemenea intrebari! Arheologii n-au nici o vina...
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Asa deci, minoritatile constituie o "bogatie" a poporului nostru...   de Europeanul
promisiuni electorale pe ....barba dacilor!   de buciumanu
Am uitat sa va spun ca nici acum problema semnalata mai sus nu e rezolvata.   de romanul
Daca vreti sa vedeti cum e cu mafia din arheologie.   de romanul
A r h i v a
  Preludiu la conclavul NATO de la Bucuresti    8 comentarii
  Sa fii Peter Pan    
  Autostrada animalelor    4 comentarii
  Ati pierdut ce n-ati avut!    2008-03-14
  Tara Tarilor    2008-02-26
  "Evrei - mai mult romani!"    2008-02-13
  Soyez le bienvenu, Monsieur Sarkozy!    2008-02-04
  Eminescu sa ii judece!    2008-01-25
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Voronin (7526 afisari)
 Euro-manipulare contra Romaniei (2193 afisari)
 Calea scurta (2152 afisari)
 1918: despre popor si conducatori (1780 afisari)
 Basescu - mesaj catre Basarabia (1772 afisari)
 A murit George Pruteanu (5455 afisari)
 Katie Holmes, chinuita de casnicia cu Tom Cruise (2732 afisari)
 Summit-ul NATO: filaj la prostituate (2433 afisari)
 Sarkozy, eclipsat total de sotia sa Carla Bruni (2336 afisari)
 Fobia de dentist a dus la moartea unei fetite de opt ani (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13428 sec.